Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: EF 17-40/f4 L i flary...

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie EF 17-40/f4 L i flary...

Hejka Kochani...Dawno mnie tu nie było....
    Temat, który mnie sprowadza to właśnie wyżej wymieniony obiektyw i sprawa zdjeć pod światło tzn. ze Słońcem w kadrze. Wiem, że to trudny temat i trudny egzamin dla każdego obiektywu, ale... Wczoraj korzystając z wiosennego Słonka wybrałem się do lasu postrzelać takie foty. Moja Elka opatrzona jest 16sto powłokowym filtrem UV firmy Heliopan - podobno to niezły filtr - tak go zareklamowała pani w sklepie. A jednak na wielu zdjęciach są paskudne ślady rozczepionego światła - zupełnie jak z pryzmatu. Zauważyłem to dopiero w domu oglądając foty na kompie, bo na malutkim wyświetlaczu EOSa 20D nie widać tego efektu. Zauważyłem też pewną prawidłowość - zdjęcie zrobione na czasie 1/1000 sek miało więcej flar niż to zrobione przy 1/2500 sek. W obydwu przypadkach przysłona miała wartość f8. Jak zrobie miniaturki fotek to wrzuce je tutaj...
    A Wy jak radzicie sobie z flarami ? Poza retuszem na PeeSie oczywiście ?

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

pokaz to zdjecie, bedziemy wiedzieli dokladnie o co Ci chodzi

Początki nałogu Awatar Diego
    Miasto
    Madrid

Domyślnie

Używałem kombinacji 10d+17-40 przez sporo czasu i problem flar właściwie nie ustniał. Zresztą popatrz, pierwsze lepsze zdięcia pod słońce jakie znalazłem:

Robione bez żadnych filtrów, nawet bez osłony p-słonecznej bo nie miałem jej Flary (i przepalenia przy okazji) łapałem z połówkowym Cokina:

Widać resztkę na środku fotki i ślady po usuwaniu na trawie. Nie znam heliopana ale z polarem B+W mrc o ile pamiętam nie miałem problemów.
    Ostatnio edytowane przez Diego ; 24-03-2006 o 19:32

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Diego - swietne fotki!

Flary to wlasnie jedna rzecz ktora tygrysy najbardziej NIE lubia. A 17-40/4L daje sobie z nimi znakomicie rade. Jak na superszeroki zoom to powiedzialbym ze wrecz rewelacyjnie. Filtry moga tu najwyzej troche popsuc ale sam obiektyw jest bezbledny:

Popatrzcie na to zdjecie. Widzicie taka delikatna zielonkawa poswiate przy horyzoncie nad woda? Tak, tak, to cala flara jaka robi ten obiektyw przy sloncu prosto w pysk.

Początki nałogu

Domyślnie Moje Flary....

Świetne fotki, Koledzy... Moje nie są takie fajne - dopiero zaczynam zabawę... Ale do rzeczy! Oto kilka tych fotek z lasu. Obiektyw EF 17-40/f4 L + filtr UV MC firmy Heliopan. Filtr został kupiony w sklepie Rays Foto w Poznaniu, która jest oficjalnym dystrybutorem tej marki. Dodam, że filterek kosztował 400 pln, więc moje zaskoczenie jest tym większe właśnie... Heliopan to ta sama klasa co B+W - filtry są robione z tego samego szkła firmy Shott...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

To jest UFO

A tak poważnie to moje marumi ośmiopowłokowe nie dają takich flar .

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teo
    Dodam, że filterek kosztował 400 pln, więc moje zaskoczenie jest tym większe właśnie...
    Toś srogo przepłacił za ten wynalazek. Bo ewidentnie wina filtra!

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Początki nałogu Awatar Diego
    Miasto
    Madrid

Domyślnie

djtermoz danke

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teo
    A Wy jak radzicie sobie z flarami ? Poza retuszem na PeeSie oczywiście ?
    Jeśli pod słońce to filtr UV najlepszy z dostępnych na rynku, albo bez filtra! Cała filozofia.

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja mam ten obiektyw i z czarnym filtrem hoya oraz czasami z polarem B+W nie mam duszków - może zareklamuj ten filtr
    5d + L plecak

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów