Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: canon 5d mark III problem z nieostrymi, poruszonymi zdjęciami...

Uzależniony

Domyślnie Odp: canon 5d mark III problem z nieostrymi, poruszonymi zdjęciami...

Jest źle - aberracje w L-ce makro to dziwna rzecz. Mam ten obiektyw, mam 70-200 2.8 IS II, robię studio głównie tym drugim, nie wyłączam stabilizacji i jest żyletka. 100 macro to samo. Twoja setka moim zdaniem może być uszkodzona. 70-200 niby lepiej, ale bez rewelacji. Widzę u Ciebie na każdym zdjęciu 100-ką inną korektę AF - dlaczego?
    Może zacznij od próby zrobienia ostrego zdjęcia tym zestawem - solidny statyw, krótki czas, live view, kartka/opakowanie z drukowanym tekstem, pudełko po obiektywie czy cokolwiek, na czym jednoznacznie można stwierdzić, że ostrość/rozdzielczość jest na oko w normie.

Dopiero zaczyna Awatar haki
    Miasto
    Łask-Łódź

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Jest źle - aberracje w L-ce makro to dziwna rzecz. Mam ten obiektyw, mam 70-200 2.8 IS II, robię studio głównie tym drugim, nie wyłączam stabilizacji i jest żyletka. 100 macro to samo. Twoja setka moim zdaniem może być uszkodzona. 70-200 niby lepiej, ale bez rewelacji. Widzę u Ciebie na każdym zdjęciu 100-ką inną korektę AF - dlaczego?
    Może zacznij od próby zrobienia ostrego zdjęcia tym zestawem - solidny statyw, krótki czas, live view, kartka/opakowanie z drukowanym tekstem, pudełko po obiektywie czy cokolwiek, na czym jednoznacznie można stwierdzić, że ostrość/rozdzielczość jest na oko w normie.
    a bo próbowałem różnych ustawień, najlepiej jest na 0, ale i tak jest słabo. co moze być z puszką? jak to opisać jak bede wysyłał do serwisu?

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez haki Zobacz posta
    a bo próbowałem różnych ustawień, najlepiej jest na 0, ale i tak jest słabo. co moze być z puszką? jak to opisać jak bede wysyłał do serwisu?
    Moim zdaniem , jak już pisałem - problem jest przede wszystkim z 100mm Macro. Zobacz sobie RAW'a pstrykniętego przed chwilą moją 100-ką. Link>>

Dopiero zaczyna Awatar haki
    Miasto
    Łask-Łódź

jak testuje literki to też jest ok, ale gdy faktycznie trzeba coś zdziałać w plenerze lub studio to jest tragedia.

Początki nałogu

Spróbuj robić zdjęcia w trybie Al Servo i ustaw osobne przyciski AF i wyzwalania migawki.
    CMEHA - reszta to upgrade

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

IMG_1450 (100mm)

Zdjęcie jest nieporuszone, ślad rozmycia jest praktycznie punktem (PS)

Ale dla tych ustawień (100mm, f/3.2, 1m-xm ?) GO jest rzędu 2cm-5cm i ustawienie AF może być przyczyną oraz tak płytka głębia z ostrością ustawioną nie na oczy a na włosy na wysokości piersi ( czujnikiem bocznym który nie jest krzyżowy)

Patrząc na cegły za modelką i przed modelką uważam że jest duże prawdopodobieństwo że trzeba skorygować działanie AF dla tego obiektywu.

Deblur robi dobrą robotę na tym zdjęciu.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 26-05-2014 o 08:14
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

próbowałem ze stabilizacja i bez, wg mnie ze stabilizacją dużo gorzej fotki wychodzą..

--- Kolejny post ---

jeszcze jedno, teraz 70-200 2.8 II, tutaj też*jakby coś nie tak..

IMG_7406.CR2 - Speedy Share - upload your files here

wcześniej miałem nikona i tez 70-200 2.8 VR II i wszystkie fotki były żylety[/QUOTE]

1/200 troche mało jak na 100mm. Głębia ostrosci za mala.

Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    próbowałem ze stabilizacja i bez, wg mnie ze stabilizacją dużo gorzej fotki wychodzą..

--- Kolejny post ---

jeszcze jedno, teraz 70-200 2.8 II, tutaj też*jakby coś nie tak..

IMG_7406.CR2 - Speedy Share - upload your files here

wcześniej miałem nikona i tez 70-200 2.8 VR II i wszystkie fotki były żylety
    1/200 troche mało jak na 100mm. Głębia ostrosci za mala.[/QUOTE]

Zeby nie bylo beki 1 zdjecie moze byc lekko poruszone, na 2 GO jest za mala - jak na moje oko.

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    1/200 troche mało jak na 100mm. Głębia ostrosci za mala.
    Zeby nie bylo beki 1 zdjecie moze byc lekko poruszone, na 2 GO jest za mala - jak na moje oko.[/QUOTE]

Naprawdę uważasz że 1/200 to za mało dla 100mm?
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Miasto
    Londyn

Jesli chodzi o testy za malo. No i dochodzi pytanie ile dzien wczesniej wypiles.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów