Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 5Dm2 - spust nie wyzwala migawki (korpus+ grip)

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie 5Dm2 - spust nie wyzwala migawki (korpus+ grip)

Witajcie,

5Dm2 zaczął ostatnio śwriować - po wciśnięniu spustu aparat potwierdza ostrość, ale nie wyzwala migawki. Uznałbym to za awarię przycisku, ale mam grip, na którym dzieje się to samo, więc to nie jest raczej kwestia awarii górnego spustu. Za pierwszym razem zadziałało kasowanie nastaw aparatu. Za drugim razem (na body było 35L) już niestety nie. Wyciągnięcie baterii podtrzymującej też nie zadziałało. Dopiero po zamianie obiektywów (35L na 24L) wszystko zaczęło znowu działać i działa do tej pory. Tyle, że... boję się podpiąć 35L po ten i inny aparat, a też nie chciałbym by awaria zaskoczyła mnie w pracy (pracuje na 2 aparaty jednocześnie).

Ktoś spotkał się z takim problemem ? Jak go rozwiązał ?

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Odp: 5Dm2 - spust nie wyzwala migawki (korpus+ grip)

Tu kiedyś wystąpił podobny problem, ale całkowitego rozwiązania nie ma podanego:

http://www.canon-board.info/pierwsza...ec-500d-95586/

Dziwne, że na jednym obiektywie działa, a na innym nie...piszesz, że działasz na dwa aparaty, próbowałeś podpiąć 35 pod drugie body?
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    Witajcie,

(...)Tyle, że... boję się podpiąć 35L po ten i inny aparat, a też nie chciałbym by awaria zaskoczyła mnie w pracy (pracuje na 2 aparaty jednocześnie). (...)
    Z posta wynika, że nie.

Miasto
    Dębno

Nie podpinałem, bo się boję że i m3 coś załapie, a muszę mieć przynajmniej 1 aparat w pełni sprawny

Wysłane z S4

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Coś już napisał Awatar Boogie
    Miasto
    Poznań

Czyli wygląda to tak jakby body pomimo ustawienia ostrości nie miało potwierdzenia punktu ostrości. W trybie manulanym też jest tak samo?

Miasto
    Dębno

Nie pomyślałem by w ten sposób sprawdzić. Jestem poza domem, sprawdzę wieczorem i napisze.

Wysłane z S4

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

to nawet nie musisz zakladac szkla manualnego.

mozesz lekko wykrecic obiektyw, tak zeby stracil kontakt elektroniczny z body. i masz szklo manualne

de facto w ten sposob mozna tez (najlepiej na statywie):
    1. zablokowac ostrosc i ekspozycje / albo ustawic parametry w M-ce
    2. wcisnac przycisk podgladu DOF. trzymac
    3. wykrecic lekko obiektyw

w ten sposob szklo ma przymknieta przyslone i korpus zrobi nim 100% poprawne zdjecie, pomimo tego, ze jest przekonany o braku obiektywu
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

To i ja się podzielę swoimi doświadczeniami. Miałem tak też kiedyś jak woyd i po wykasowaniu ustawień wszystko wróciło do normy i nigdy już się nie powtórzyło. To było na 24-105L, którego już dawno nie mam. Nie wiem, co się stało, że tak było.
    Akustyk: ja jak lekko wykręcę obiektyw lub podpinam manualne szkło np m42 przez przejściówkę to mi wyskakuje error 01 - sprawdź styki obiektywu, nie mogę zrobić zdjęcia.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Miasto
    Dębno

Cześć. Odkopię temat, może komuś się przyda. Nie chcąc liczyć na szczęście, że aparat raz zadziała a raz nie - wysłałem go do serwisu do Krakowa. Okazało się, że jakiś kabelek się w środku odlutował i dlatego szwankowało wyzwalanie migawki. A to że działała np. zmiana obiektywów to dlatego, że po zmianie położenia body kabelek czasem wracał na swoje miejsce i problem na jakiś czas znikał. Koszt naprawy 300zł (serwis Kraków, nie Żytnia)

Tapniete mobilnie

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    ja jak lekko wykręcę obiektyw .
    Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale jesli jesli w trakcie uzywania aparatu probujesz wykrecac caly obiektyw, to juz niedlugo nie bedziesz mial czego, albo , co gorsza, w co wkrecac. Niby wszystko jest robione tak, ze w zasadzie nic sie nie powinno stac, ale potem zostaje tylko placz i zgrzytanie zebow. A wystarczy sie nie wyglupiac i nie kombinowac jak kon pod gore. A komunikat "przeczysc styki" jest dla tych pelnych nadziei, ze jednak cos. A tu nie ma zmiluj - trzeba grzebac...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów