Skierowanie do poradni.Zamieszczone przez ukasz
![]()
Skierowanie do poradni.Zamieszczone przez ukasz
![]()
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Zamieszczone przez piast9
Predzej czy pozniej kazdego to czeka![]()
WIELKIE dzięki więc za cierpliwosc
jeszcze małe pytanko..
a gdybym tego Canon EF 70 lub 100-300 mm f/4.5-5.6 USM + Raynox DCR-250 MAKRO
zadziała to lepiej niz Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO Macro Super II ?
i czy tak sie da?
Raynox wchodzi na średnicę mocowania filtra od 52mm do 67mm, więc się da, bo te Canony mają 58mm (czyli się mieszczą).Zamieszczone przez Frida77
A czy zadziała lepiej? Zależy co znaczy dla Ciebie lepiej?
Moim zdaniem takie połączenie będzie jednak nieco slabsze optycznie od Sigmy, ale za to bardziej uniwersalne.
Polączenie Canonów z Raynoxem powinno pozwolić również uzyskać znacznie większą skalę odwzorowania (większe zblizenia) niż sama Sigma.
Wybór jak zwykle należy do Ciebie :-)
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 29-03-2006 o 11:15
hm..jeszcze jeszcze .........cosik rzeknijcie......
/kombinuje bo chce by był i na ptaki i na roslinki/
wiem ze moja decyzja ale co byscie wybrali?
jeśli o mnie chodzi i z tego o czym mówimy, to wybrałbym 100-300 + RaynoxZamieszczone przez Frida77
Jak małe te roślinki? Ja ostatnio popełniłem zdjęcie malutkiego (poniżej 1cm) kwiatka kaktusa Tamronem 28-75, który wbrew temu co jest na nim napisane nie jest obiektywem macro, (nie pamiętam jakie ma dokładnie odwzorowanie ale coś koło 1/4) Efekt jest zupełnie przywoity.
Generalnie do większości roślinek odwzorowanie 1/1 nie jest potrzebne. Więc 1/2 w Sigmie raczej wystarczy
Ale do ptaków przydatny jest szybki AF. Wiem coś o tym bo wolną Sigmę(ale nie tą, o którą pytasz).
A canon jest szybszy...
Nie ułatwiam wyboru, prawda?
nic a nicZamieszczone przez ukasz
8) cwaniak :-P
a którą sigme lubisz ?
a kwiatki ..hm rozne zielska w lesie tez boje sie ze nie zrobie canonem ze bedzie ciemno /?/
wiem ze to forum canonaale to dla mnie wazne
prosze o rady