Cytat Zamieszczone przez Frida77
nic a nic
8) cwaniak :-P
a którą sigme lubisz ?

a kwiatki ..hm rozne zielska w lesie tez boje sie ze nie zrobie canonem ze bedzie ciemno /?/
Oj tam od razu lubię... Za analogowych czasów tanio kupiłem i jakoś tak została

135-400/4,5-5,6 APO. Nie polecam dla Ciebie jako alternatywę do tego o co pytasz, bo:
- odwzorowanie (chyba) 1/5 na długim końcu
- duży i ciężki
- droższy

Wspomniałem o nim, jako o przykładzie AF w wykonaniu Sigmy bez HSM (zdecydowanie najsłabszy punkt tego obiektywu)

Co do zielska w lesie (zakładamy brak statywu): nie mam doświadczeń w zdjęciach makro obiektywem 300mm, ale na logikę trzeba wtedy bardzo skócić czas. (1/300*1,6s, czyli w praktyce 1/500) Jednocześnie (to już dotyczy każdego makro) trzeba mocno przymknąć przesłonę. Wtedy nawet przy ISO 800, zastanego światła w lesie... może być mało. Nie wiem też jak przykręcenie Raynoxa wpłynie na najdłuższy "bezpieczny" czas.

Niedawno byłem w górach i naszła mnie fantzazja na zblizenia zaśnieżonych gałązek i takich tam. Używałem Tamrona (ogniskowa 75). Zdjęcia robiłem z ręki, i przy iso 400-800 jeżeli nie było słońca, światła trochę brakowało. (przymykanie obiektywu w celu uzyskania jakiejś sensownej GO i czas na tyle krótki żeby nie poruszyć)

Poza tym znowu wracam do kwestii wielkości tego zielska. W lato roślinki wielkości mniej więcej kwiatu róży pstrykałem 350tką i Tokiną 28-80 która ma odwzorowanie... 1/5