Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 32 z 32

Wątek: Obiektyw Proszę O Opinię....i Rade

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Frida77
    nic a nic
    8) cwaniak :-P
    a którą sigme lubisz ?

a kwiatki ..hm rozne zielska w lesie tez boje sie ze nie zrobie canonem ze bedzie ciemno /?/
    Oj tam od razu lubię... Za analogowych czasów tanio kupiłem i jakoś tak została

135-400/4,5-5,6 APO. Nie polecam dla Ciebie jako alternatywę do tego o co pytasz, bo:
    - odwzorowanie (chyba) 1/5 na długim końcu
    - duży i ciężki
    - droższy

Wspomniałem o nim, jako o przykładzie AF w wykonaniu Sigmy bez HSM (zdecydowanie najsłabszy punkt tego obiektywu)

Co do zielska w lesie (zakładamy brak statywu): nie mam doświadczeń w zdjęciach makro obiektywem 300mm, ale na logikę trzeba wtedy bardzo skócić czas. (1/300*1,6s, czyli w praktyce 1/500) Jednocześnie (to już dotyczy każdego makro) trzeba mocno przymknąć przesłonę. Wtedy nawet przy ISO 800, zastanego światła w lesie... może być mało. Nie wiem też jak przykręcenie Raynoxa wpłynie na najdłuższy "bezpieczny" czas.

Niedawno byłem w górach i naszła mnie fantzazja na zblizenia zaśnieżonych gałązek i takich tam. Używałem Tamrona (ogniskowa 75). Zdjęcia robiłem z ręki, i przy iso 400-800 jeżeli nie było słońca, światła trochę brakowało. (przymykanie obiektywu w celu uzyskania jakiejś sensownej GO i czas na tyle krótki żeby nie poruszyć)

Poza tym znowu wracam do kwestii wielkości tego zielska. W lato roślinki wielkości mniej więcej kwiatu róży pstrykałem 350tką i Tokiną 28-80 która ma odwzorowanie... 1/5

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    jeśli o mnie chodzi i z tego o czym mówimy, to wybrałbym 100-300 + Raynox
    Ja ma taki zestawik i IMHO bardzo dobrze się spisuje. Tym bardziej, że masz możliwości założenia Raynoxa do innych obiektywów.
    PozdRufka
    Flowenol
    -------------------------------------------------------------
    Life is too short for reading MTF charts.
    Craig16229

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów