EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)
--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Na drugą kurtynę i z dłuższymi czasami to się zgadza, dwa błyski są.
Czy w związku z tym mam rozumieć, że robiąc normalne zdjęcie z odbiciem w sufit z normalnymi czasami i z błyskiem na pierwszą kurtynę, błysk testowy następuje zawsze przed wykonaniem zdjęcia (oczywiście mówimy tu o automatyce TTL, a nie ustawieniach manualnych)? Tylko dzieje się to tak zaje*&^cie szybko że widać tylko jeden błysk? Jak tak...to spoko...![]()
Widzicie, zawsze jakiejś nowej wiedzy człowiek złapie, a nie tak tylko cyka te fotki...grunt, że zdjęcia "wychodzą"![]()
EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)
--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Czy wielka - może taka, że w 580exII masz całkiem sporą szansę na usmażenie elektroniki spowodowane przebiciem impulsu wysokiego napięcia, z powodu specyficznej konstrukcji zespołu palnika
Nie, nie ja to wymyśliłem, tylko producent wyzwalaczy PocketWizard: http://lpadesign.com/580EXII.pdf
A tak poważnie to "II" jest młodsza, ma możliwość sterowania z menu aparatu.
Zamieszczone przez Usjwo
Chodzilo mi razej o moc lampy i wysokosc sufitu. Jezeli sufit jest na 12 metrach, to lampa bedzie walila pelna moca, a i tak niewiele tego odbitego swiatla wrociZamieszczone przez Canonierzysta
O blysku pomiarowym juz wiesz![]()
Ostatnio edytowane przez Usjwo ; 22-05-2014 o 04:54
tlustyx- druga kurtyna przy dłuższych czasach np.1/30-1/60 pozwala na prawidłowe doświetlenie tła. Zdjęcie wtedy wygląda naturalniej. Przy statycznej raczej ceremonii ślubnej lampa doświetli pierwszy plan bez poruszenia następnie drugi plan doświetli się światłem zastanym. Szczerze mówiąc nie pamiętam jakie miałem czasy bez lampy. W każdym razie faktycznie YN miałem na Manualu bo tak mi było prościej w ten sposób ustawić moc, która była mi potrzeba na odbicie od wysokiego sufitu i ścian. Warunki oświetleniowe były zewsząd mniej więcej równe i tak na prawdę to zmieniałem ustawienia lampy tylko wtedy gdy przechodziłem z odbicia od sufitu na odbicie od ściany.
Ps. Moim zdaniem YN dobrze współpracuje z Canonem na auto, przynajmniej na tyle dobrze, żeby zaoszczędzić połowę na lampie.
Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
__________________________________________________ ____________________________
www.facebook.com/pokornieckifotografia
Moglbys wytlumaczyc w czym naswietlenie tla (swiatlem zastanym) jest lepsze przy blysku na druga kurtyne, niz na pierwsza. Slychac tu i owdzie ze tak jest lepiej, ale zadnego rozsadnego uzasadnienia jeszcze nie widzialem.
IMHO, jeżeli doświetlasz tło długim czasem i dopalasz pierwszy plan lampą to naturalniej wygląda efekt smugi poruszenia za obiektem a nie przed, stąd wybór drugiej kurtyny.