Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Odbicie światła.

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Odp: Odbicie światła.

Cytat Zamieszczone przez eclipsis Zobacz posta
    Canonierzysta bzdury wypisujesz straszliwe. Lampa błyska dwa razy. Raz testowo i na podstawie tego testowego błysku dobiera odpowiednią moc do błysku właściwego.
    Czy takie bzdury to nie wiem...
    Powiedz mi tylko kiedy ten błysk testowy następuje bo może ja mam jakąś zepsutą lampę.

Pofatygowałem się, sprawdziłem i ni cholery tego pierwszego błysku nie widzę, może ja coś robię inaczej...
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Canonierzysta Zobacz posta
    Czy takie bzdury to nie wiem...
    Powiedz mi tylko kiedy ten błysk testowy następuje bo może ja mam jakąś zepsutą lampę.

Pofatygowałem się, sprawdziłem i ni cholery tego pierwszego błysku nie widzę, może ja coś robię inaczej...
    Ustaw błysk na drugą kurtynę, czas powiedzmy 0,5s i wtedy zobaczysz, że błyski są dwa. Zasłoń ręką pierwszy a potem drugi błysk i zobacz jak wygląda zdjęcie.
    Jeden błysk jest jak ustawisz lampę w tryb M.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Ustaw błysk na drugą kurtynę, czas powiedzmy 0,5s i wtedy zobaczysz, że błyski są dwa. Zasłoń ręką pierwszy a potem drugi błysk i zobacz jak wygląda zdjęcie.
    Jeden błysk jest jak ustawisz lampę w tryb M.
    Na drugą kurtynę i z dłuższymi czasami to się zgadza, dwa błyski są.

Czy w związku z tym mam rozumieć, że robiąc normalne zdjęcie z odbiciem w sufit z normalnymi czasami i z błyskiem na pierwszą kurtynę, błysk testowy następuje zawsze przed wykonaniem zdjęcia (oczywiście mówimy tu o automatyce TTL, a nie ustawieniach manualnych)? Tylko dzieje się to tak zaje*&^cie szybko że widać tylko jeden błysk? Jak tak...to spoko...

Widzicie, zawsze jakiejś nowej wiedzy człowiek złapie, a nie tak tylko cyka te fotki...grunt, że zdjęcia "wychodzą"
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

...Czy w związku z tym mam rozumieć, że robiąc normalne zdjęcie ... ...z błyskiem na pierwszą kurtynę, błysk testowy następuje zawsze przed wykonaniem zdjęcia (oczywiście mówimy tu o automatyce TTL, a nie ustawieniach manualnych)? ...
    Dokładnie tak są to dwa błyski. Błysk testowy widzisz w wizjerze, natomiast błysku właściwego nie ponieważ już jest podniesione lustro.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez salbert13 Zobacz posta
    Mam możliwość wymiany swojej 430EX II na 580EX hmm i nie wiem czy się wymienić czy sprzedać i kupić 580EX II
    Jest jakaś wielka różnica pomiędzy 580EX a 580EX II ?
    Czy wielka - może taka, że w 580exII masz całkiem sporą szansę na usmażenie elektroniki spowodowane przebiciem impulsu wysokiego napięcia, z powodu specyficznej konstrukcji zespołu palnika
    Nie, nie ja to wymyśliłem, tylko producent wyzwalaczy PocketWizard: http://lpadesign.com/580EXII.pdf

A tak poważnie to "II" jest młodsza, ma możliwość sterowania z menu aparatu.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Na drugą kurtynę i z dłuższymi czasami to się zgadza, dwa błyski są.

Czy w związku z tym mam rozumieć, że robiąc normalne zdjęcie z odbiciem w sufit z normalnymi czasami i z błyskiem na pierwszą kurtynę, błysk testowy następuje zawsze przed wykonaniem zdjęcia (oczywiście mówimy tu o automatyce TTL, a nie ustawieniach manualnych)? Tylko dzieje się to tak zaje*&^cie szybko że widać tylko jeden błysk? Jak tak...to spoko...

Widzicie, zawsze jakiejś nowej wiedzy człowiek złapie, a nie tak tylko cyka te fotki...grunt, że zdjęcia "wychodzą"
    W ttlu zawsze sa 2 blyski. W menu ustawiasz czy testowy jest slaby czy laduje z pelna moca.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Usjwo
    Ja jestem ciekawy, ktory z doradzajacych ma taka lampe, ktora potrafi to zrobic
    Cytat Zamieszczone przez Canonierzysta
    Raczej nikt Przecież automatyka lampy nie wie jak daleko jest powierzchnia odbicia błysku, jak duże pomieszczenie...
    Chodzilo mi razej o moc lampy i wysokosc sufitu. Jezeli sufit jest na 12 metrach, to lampa bedzie walila pelna moca, a i tak niewiele tego odbitego swiatla wroci
    O blysku pomiarowym juz wiesz
    Ostatnio edytowane przez Usjwo ; 22-05-2014 o 04:54

Dopiero zaczyna Awatar michpok
    Miasto
    Bydgoszcz

tlustyx- druga kurtyna przy dłuższych czasach np.1/30-1/60 pozwala na prawidłowe doświetlenie tła. Zdjęcie wtedy wygląda naturalniej. Przy statycznej raczej ceremonii ślubnej lampa doświetli pierwszy plan bez poruszenia następnie drugi plan doświetli się światłem zastanym. Szczerze mówiąc nie pamiętam jakie miałem czasy bez lampy. W każdym razie faktycznie YN miałem na Manualu bo tak mi było prościej w ten sposób ustawić moc, która była mi potrzeba na odbicie od wysokiego sufitu i ścian. Warunki oświetleniowe były zewsząd mniej więcej równe i tak na prawdę to zmieniałem ustawienia lampy tylko wtedy gdy przechodziłem z odbicia od sufitu na odbicie od ściany.
    Ps. Moim zdaniem YN dobrze współpracuje z Canonem na auto, przynajmniej na tyle dobrze, żeby zaoszczędzić połowę na lampie.
    Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
    __________________________________________________ ____________________________
    www.facebook.com/pokornieckifotografia

Pełne uzależnienie

Moglbys wytlumaczyc w czym naswietlenie tla (swiatlem zastanym) jest lepsze przy blysku na druga kurtyne, niz na pierwsza. Slychac tu i owdzie ze tak jest lepiej, ale zadnego rozsadnego uzasadnienia jeszcze nie widzialem.

Bywalec Awatar Element7th
    Miasto
    Poznań

IMHO, jeżeli doświetlasz tło długim czasem i dopalasz pierwszy plan lampą to naturalniej wygląda efekt smugi poruszenia za obiektem a nie przed, stąd wybór drugiej kurtyny.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów