Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Odbicie światła.

Awatar salbert13
    Miasto
    Niedźwiada

Domyślnie Odp: Odbicie światła.

Sorki 16-35mm* bo napisałem 53mm

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez suchyHc Zobacz posta
    Lampy Yongnuo nie nadają się do ślubów. W słabszych warunkach oświetleniowych ich wspomaganie AF nie działa poprawnie. Świeci w miejsca niepokrywające się z punktami z 5dm2. Nie wiem jak z innymi body.
    hmm no nie wiem ale ogólnie była by lepsza od 430ex II ?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez suchyHc Zobacz posta
    Lampy Yongnuo nie nadają się do ślubów. W słabszych warunkach oświetleniowych ich wspomaganie AF nie działa poprawnie. Świeci w miejsca niepokrywające się z punktami z 5dm2. Nie wiem jak z innymi body.
    ale ogólnie jest lepsza niż 430ex II ?

Dopiero zaczyna Awatar michpok
    Miasto
    Bydgoszcz

Hej! Posiadam lampę o której piszesz (YN568EX II) i powiem tak:
    Zacząłem ślub na tej lampie w Bazylice (mało światła, sufit wysoko itp.) Lampa skierowana w górę na +2 do +5 w szczególnych przypadkach,oczywiście ustawiona na 2 kurtynę. Przed samą ceremonią jeszcze testowałem lampę Canona 430EX i wybrałem YN. W zasadzie przy ISO 1000- 1250 (Canon 50D + canon 50 1.4 i C1.8) i przysłonach do 2.5 i czasie od 1/50 do 1/80 wszystko ładnie wyszło bez problemów. Fakt, że wspomaganie AF czasem dawało się we znaki jednak nie na tyle, żeby mi to miało zniszczyć materiał. Średnio 2/10 zdjęć nie były ostre tak jak chciałem ale też nie były nieostre. Także po kilku próbach przed ceremonialnych zacząłem się dogadywać z AF i na samej ceremonii było wszystko ok. A lampa na prawdę ma moc i jak się nią dobrze kieruje światło to jest bardzo fajnie nawet w bardzo ciemnych pomieszczeniach. Na weselu też byłem z niej bardzo zadowolony. Choć teraz doszedłem do wniosku, że kupie sobie dwie lampy, postawie na statywach gdzieś w rogach do doświetlania z parasolkami do rozproszenia, żeby efekt był jeszcze lepszy
    Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
    __________________________________________________ ____________________________
    www.facebook.com/pokornieckifotografia

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez salbert13 Zobacz posta
    Czy lampa w trybie ETTL po podniesianiu palnika np pionowo do góry w celu odbicia,tak dobierze siłę błysku aby odbić światło na suficie ? czy po prostu błyśnie tak jak by była skierowana na wprost ?
    Mam 430exII i o ile dobrze kojarzę, siła błysku zostanie dobrana tak jakby lampa błyskała na wprost, zmieni się jedynie zoom palnika i w trybie auto przyjmuje zawsze 50mm, ale jest możliwość ustawienia zooma ręcznie.
    Skoro moc błysku będzie taka sama jak przy błysku "na wprost" musisz liczyć się z tym, że gdzieś "po drodze" ( zależy jak długa to droga) ucieknie Ci światło i może niedoświetlić.

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Ja jestem ciekawy, ktory z doradzajacych ma taka lampe, ktora potrafi to zrobic
    Raczej nikt Przecież automatyka lampy nie wie jak daleko jest powierzchnia odbicia błysku, jak duże pomieszczenie... może kiedyś w przyszłości lampy same będą się ustawiały pod odpowiednim kątem i dalmierzem mierzyły sobie odległość od ściany dobierając odpowiednią siłę błysku... do tego czasu jednak trzeba się nauczyć samemu panować nad światłem odbitym i w ogóle nad odbijaniem tego światła.
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Canonierzysta bzdury wypisujesz straszliwe. Lampa błyska dwa razy. Raz testowo i na podstawie tego testowego błysku dobiera odpowiednią moc do błysku właściwego.

Awatar salbert13
    Miasto
    Niedźwiada

Cytat Zamieszczone przez michpok Zobacz posta
    Hej! Posiadam lampę o której piszesz (YN568EX II) i powiem tak:
    Zacząłem ślub na tej lampie w Bazylice (mało światła, sufit wysoko itp.) Lampa skierowana w górę na +2 do +5 w szczególnych przypadkach,oczywiście ustawiona na 2 kurtynę. Przed samą ceremonią jeszcze testowałem lampę Canona 430EX i wybrałem YN. W zasadzie przy ISO 1000- 1250 (Canon 50D + canon 50 1.4 i C1.8) i przysłonach do 2.5 i czasie od 1/50 do 1/80 wszystko ładnie wyszło bez problemów. Fakt, że wspomaganie AF czasem dawało się we znaki jednak nie na tyle, żeby mi to miało zniszczyć materiał. Średnio 2/10 zdjęć nie były ostre tak jak chciałem ale też nie były nieostre. Także po kilku próbach przed ceremonialnych zacząłem się dogadywać z AF i na samej ceremonii było wszystko ok. A lampa na prawdę ma moc i jak się nią dobrze kieruje światło to jest bardzo fajnie nawet w bardzo ciemnych pomieszczeniach. Na weselu też byłem z niej bardzo zadowolony. Choć teraz doszedłem do wniosku, że kupie sobie dwie lampy, postawie na statywach gdzieś w rogach do doświetlania z parasolkami do rozproszenia, żeby efekt był jeszcze lepszy
    Hmm no to dobrze wiedzieć raczej wymienie moją 430EX II myśle że będzie to dobre rozwiązanie.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez eclipsis Zobacz posta
    Canonierzysta bzdury wypisujesz straszliwe. Lampa błyska dwa razy. Raz testowo i na podstawie tego testowego błysku dobiera odpowiednią moc do błysku właściwego.
    Dokładnie lampa błyska 2 razy.
    Mam teraz temat lamp na lekcjach bo jestem w technikum na profilu fototechnik ,ale nie mogę opanowac odbicia światła. Fakt uczą nas tego ale to nie jest kościół tylk zwykła 5m sala

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez salbert13 Zobacz posta
    nie mogę opanowac odbicia światła. Fakt uczą nas tego ale to nie jest kościół tylk zwykła 5m sala
    Ale to naprawdę jest "tak samo" jak przy błysku na wprost, dlatego sprawdza się to z dyfuzorem (mydelniczka, stofen itd), z jakimiś sofboxami i podobnymi akcesoriami. Lampa błyska "testowym", mierzy światło powracające do obiektywu i na tej podstawie wylicza jak mocny powinien być błysk właściwy. Zupełnie inną sprawą jest to, czy lampa będzie na tyle mocna, aby błysk odbity od sufitu w kościele poprawnie naświetlił klatkę

Przywal pełną mocą na manualu. Od razu będziesz wiedział ile odbitego wraca. Sprawdź też czy oprócz sufitu jest coś białego niżej. Nie musisz przecież odbijać od sufitu, ściana też może się przydać. Pobaw się również zoomem w lampie. Zobaczysz jak zmienia się charakter światła które wraca.

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

salbert13: nie wymieniaj swojej lampy na Yongnuo. Yn jest świetne jeśli ogarniesz błyskanie manualne, lampą zdjętą z aparatu. Średnio za to nadaje się do reportażu. Różnicy w mocy nie odczujesz, a słabszą współpracę z body poczujesz bardzo w słabych warunkach oświetleniowych.
    Skasowali mi ;(

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

...W zasadzie przy ISO 1000- 1250 (Canon 50D + canon 50 1.4 i C1.8) i przysłonach do 2.5 i czasie od 1/50 do 1/80 wszystko ładnie wyszło bez problemów. ...
    Rozumiem, że to robiłeś z lampą, a jakie czasy wychodziły bez lampy? Ile musiała ona doświetlić?

...oczywiście ustawiona na 2 kurtynę. ...
    Tak z ciekawości. Co w tym takiego oczywistego?
    Rozumiem gdy fotografujemy "coś" w ruchu na długich czasach, wtedy rozmazanie wyjdzie przed lub za przedmiotem (osobą), ale w kościele, jakie to ma znaczenie?
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Awatar salbert13
    Miasto
    Niedźwiada

Mam możliwość wymiany swojej 430EX II na 580EX hmm i nie wiem czy się wymienić czy sprzedać i kupić 580EX II
    Jest jakaś wielka różnica pomiędzy 580EX a 580EX II ?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez eclipsis Zobacz posta
    Przywal pełną mocą na manualu. Od razu będziesz wiedział ile odbitego wraca. Sprawdź też czy oprócz sufitu jest coś białego niżej. Nie musisz przecież odbijać od sufitu, ściana też może się przydać. Pobaw się również zoomem w lampie. Zobaczysz jak zmienia się charakter światła które wraca.
    No można odbić od białeś ściany,dużo bliżej jest tylko że będzie to oświetlenie boczne i nie będzie to chyba zbyt dobry efekt\

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów