Tak mi jeszcze przyszło do głowy....

Czy serwis w jakiś sposób mógł samodzielnie wymienić matrycę?? Na jakąś używaną? Czy jest jakiś sposób aby to sprawdzić?

Mam dwa zdjęcia robione przed i po kalibracji, na długich czasach. Jedno około 3 minut, drugie około minuty.
Na pierwszym zdjęciu pojawiły się czerwone punkciki - wiadomo, matryca się trochę nagrzała i wyskoczyły bad pixele - ale powiedzmy, że ich ilośc nie była jakaś zatrważająca... spot removal w LR dał radę.
Drugie zdjęcie zostało zrobione też jakoś w ten weekend, ale gdy wczoraj je otworzyłem, zobaczyłem że tych bad pixeli jest od groma!

I teraz takie pytania:
1. Czy to normalne że przy dłuższych czasach ( ale temperatura otoczenia niska około 5*C) tych bad pixeli może być mniej niż na drugim zdjęciu z krótszym czasem, ale z temperaturą otoczenia około 15*C?
2. Czy jeśli położenie bad pixeli będzie różne, może to świadczyć o tym, że mam wsadzoną inną matrycę? W końcu te nie znikają, co najwyżej pojawiają się nowe?

Może ta myśl trochę na wyrost, ale jakoś nie daje mi to spokoju...

I jeszcze jedno... czy jest możliwość zareklamowania usługi w serwisie? I jeśli tak, to ile mam czasu na to?