Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Wątek: Brak szczegółowości / ostrości - 50D+25-104L

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Brak szczegółowości / ostrości - 50D+25-104L

Zdjęcie 1, w PS CC jest funkcja Redukcja potrząśnięć i widać ślad, jest tutaj bardzo duży.
    Tylko po użyciu tej funkcji

Zdjęcie 3
    Po otwarciu w DPP widać kwadrat ostrości, jest czarny !
    Wydaje się że w Twoim body, nawet przy ostrzeniu manualnym, gdy jest ostrość ustawiona to powinien być czerwony

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

@jan pawlak - na komórce ciezko mi zobaczyć efekt, niby wydaje sie lepiej ale ocenie jutro...ale czy sugerujesz, ze zdjęcie jednak poruszone?

Co do tego zdjecia 2 i 3, powtarzam, ostrzyłem z ręki bez użycia AF. Proszę nie sugerujcie sie wskazaniami DPP w którym punkcie aparat ustawil ostrość bo wystarczy lekka korekcja kadru i wskazania DPP moga zupelnie Was zaskoczyć...

Sent from my Nokia 6310i using Tapatalk
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Domyślnie Brak szczegółowości / ostrości - 50D+25-104L

Jezeli mowisz, ze na podgladzie byla zyleta, a po pstryku kupka, to wydaje sie byc to jednak poruszenie (choc troche mnie dziwi, ze przy 1/200).

Cytat Zamieszczone przez Canonierzysta Zobacz posta
    @jan pawlak - na komórce ciezko mi zobaczyć efekt, niby wydaje sie lepiej ale ocenie jutro...ale czy sugerujesz, ze zdjęcie jednak poruszone?

Co do tego zdjecia 2 i 3, powtarzam, ostrzyłem z ręki bez użycia AF. Proszę nie sugerujcie sie wskazaniami DPP w którym punkcie aparat ustawil ostrość bo wystarczy lekka korekcja kadru i wskazania DPP moga zupelnie Was zaskoczyć...

zdjęcie 1.
    Duży ślad rozmycia świadczy że niestarannie naciskałeś spust, jest poruszone.
    Tylko po tej funkcji jest znacznie lepiej.

zdjęcie 3.
    jeśli jest ostrość to kwadrat ostrości musi być czerwony. A jest czarny.
    Nie ustawiłeś ostrości dobrze.
    Owszem, widać gdzie jest najostrzej, ale gdyby był czerwony to mogłoby być znacznie lepiej.

Podglądałeś w LV x10 ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 20-05-2014 o 02:30
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Miasto
    Olsztyn

@hudy85 - dziecku robilem na AF z czasem 1/200, nie bylo czasu bawic sie w MF przy uciekającym dzieciaku za to na pieniek mierzylem dokładnie juz przez LV.. tym ze czasy juz dluzsze... Nic to... Wpadlem na pewien pomysł, zobacze zdjecia przed i po kalibracji...jesli będzie roznica będę sie starał o ponowna kalibracje w serwisie...

EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

jeśli podglądałeś w LV x10 to powtórz zdjęcia ale :
    - MOCNO wszystko po dociskaj/po dokręcaj na statywie
    - użyj (samo) wyzwalacza z opóźnieniem 2s

Wierz mi, wiem co piszę !

Jeśli nadal będzie takie samo, to ....... czeka Cię zakup porządnego statywu, nie za "..do 200 zł "

jp

Jak pracujesz ze stabilizacją to zaczekaj aż się rozkręci, start stabilizacji podczas wciśnięcia spustu może wywoływać poruszenie. Wyjdź na dwór, zrób zdjęcie w ostrzone w Lv przy czasie minimum 1/800 i f5.6 i bez stabilizacji na szerokim końcu. Zdjęcie to zrób w prawdziwym Rawie. Daj znać co ci wyszło.

Domyślnie Brak szczegółowości / ostrości - 50D+25-104L

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    - użyj (samo) wyzwalacza z opóźnieniem 2s

Wierz mi, wiem co piszę !
    Ja bym polecal jednak 10s, tyle przynajmniej mi trzeba, by obraz ustabilizowal sie na tyle, by zdjecie bylo ostre, a uzywam w miare dobrego statywu

Miasto
    Olsztyn

@jan pawlak - przy tej odleglosci mierzylem raczej LVx5, samowyzwalacz byl na 2sek, statyw tani, ale byl na najkrótszych nogach wiec stal raczej pewnie...

Co do tego punktu którego sie uczepiłeś Wyobraź sobie sytuacje w której robisz zdjęcie 3 butelkom ustawionych od siebie o paręnaście jednostek pod skosem. Masz ustawiony centralny punkt AF i wycelowany jest w srodkowa butelke, zmieniasz AF na MF i ustawiasz ostrość recznie na butelke znajdująca sie po lewej stronie, lecz nie zmieniasz pozycji aparatu, bądź jak kto woli, centralny punkt AF wciąż celuje w srodkowa butelke. Ostrość ustawiles idealnie na butelke lewa, otwierasz plik zdjecia w DPP, który punkt zostanie podświetlony (jeśli w ogóle)?

Miasto
    Olsztyn

Dlatego wlasnie prosilem o nie sugerowanie sie wskazaniami DPP...

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów