Strona 28 z 28 PierwszyPierwszy ... 18262728
Pokaż wyniki od 271 do 275 z 275

Wątek: [mystek]zdecydowanie pasja!

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: [mystek]zdecydowanie pasja!

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Spacerowałem po polskiej Puszczy Niepołomickiej, nie po dżunglach w Tajlandii
    W Tajlandii to byłby tygrys.
    A poważnie, w tym rejonie to mógł być rzeczywiście wilk albo zdziczały pies (psy). Kilka tygodni temu w Egiertowie - spokojnej wsi kaszubskiej 30 km ode mnie - wilki zabiły psa na podwórzu. Chyba jeszcze można znaleźć filmik na jutubie. Bieszczady to rozumiem, ale tu?

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Nie muszę pisać, że mamy wysyp żab aktualnie i jest aktualnie sezon albo na krokusy albo na te płazy właśnie. Coś tam wrzucam. Swoją drogą rozumiem dlaczego jedna siedzi na drugiej, ale nierzadko można spotkać takie ogromne kule żab, w których siedzi z 5-6 żab sklejonych ze sobą. One tak też kopulują? W tylu chłopa na jednej samicy?
    W tym gatunku, w ogóle u płazów, jest nadmiar samców, więc walczą. Zdarza się, że samica utonie gdy najarani nie pozwolą jej wypłynąć dla zaczerpnięcia powietrza. Albo samica już ucieknie, a opętane hormonami samce ciągle się kłębią.
    Taka jest siła miłości.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Udało mi się odwiedzić Podlasie zaraz po majówce. Trafiłem na całkiem fajną pogodę i totalnie zero turystów. Droga z Krakowa do Białegostoku, gdzie miałem hotel to bajeczka, autostrada A4 może się schować przy S7. Takie spostrzeżenia co do Podlasia:

- w całym regionie widać ciężką historię związaną z naszym czerwonym sąsiadem. Podlasie przepełnione jest pomnikami związanymi z Armią Krajową, jak i miejscami straceń. Podobne odczucie miałem w Warszawie, które też mocno ucierpiało. W Krakowie ta historia II WŚ zdaje się być zdecydowanie łaskawsza,

- Białystok trochę przypomina mi Nową Hutę jakieś 20 lat temu, tj spacerując ulicami Białegostoku można trochę poczuć PRLu, są miejsca, które "trącą myszką" i nadają się do remontu, ale powiedziałbym, że z 75-80% jest już "zmieniona" w obecne czasy (mam tu na myśli głównie budynki),

- to przypominanie Nowej Huty 20 lat temu to również ewidentny problem z alkoholem przynajmniej w Białymstoku. Odniosłem wrażenie, że ludzie lubią tam walnąć małpkę np przed pracą, gdzie wydaje mi się, że w Krakowie ten problem zdecydowanie się zmniejszył na przestrzeni ostatnich lat. Dawno również nie widziałem tylu ubrań Adidasa i ich trzech pasków na mieszkańcach.

- w Białymstoku jest mnóstwo młodzieży i widać, że tętni tam życie towarzyskie.

- Pod względem gastronomi jest na Podlasiu ogólnie całkiem spoko, jest mnóstwo restauracji serwujących dziczyznę i fajne jest to, że w praktycznie każdej można zjeść lokalne dania, jak kartacze, czy podlaski placek ziemniaczany. Rozstrzał cenowy jest za to bardzo dziwny, bo są naprawdę dobre restauracje, które mają ceny niższe niż w bardziej "ucywilizowanych" (duży cudzysłów, co by mnie źle nie zrozumieć :P ) regionach, ale są też restauracje, które mają chore ceny, jak w centrum Krakowa przykładowo. Chyba wykorzystują swój monopol, bo w okolicy nie ma np konkurencji.

- Podlasie to też region, w którym religie się krzyżują na każdym kroku. Jest tam pełno pięknych cerkwi, kościołów, jak i żydowska synagoga (widziałem jedną, ale pewnie jest więcej) i muzułmański meczet.

- Podlasie zaskoczyło mnie też tym, że jest tam tak wiele dróg szutrowych. Szczerze mówiąc w Małopolsce nie spotkałem się aby w jakiś wioskach były jeszcze drogi szutrowe, a na Podlasiu jest tego pełno. Samochód tego nie lubi, ale ma to swój klimat.

- Podlaskie wsie urzekły mnie tym "zacofaniem" (co chwalę!), tj przed każdym domem w małych wsiach stoją ławeczki towarzyskie przy ulicy, aby można było wyjść z domu i spotkać się z sąsiadem. Tak było kiedyś wszędzie, ale w Małopolsce praktycznie jest to już mało widoczne. Ludzie niestety się izolują, odcinają od innych. Tak samo świetne jest "zacofanie" podlaskie, gdzie wiele domów nie ma po prostu ogrodzenia, co stwarza efekt otwartości dla innych, a nie właśnie izolację, jak w nowoczesnym Krakowie przykładowo i zamkniętych osiedlach.

- Podlasie zachwyca zielenią. Jest tam pełno proooostych dróg i ogromnych przestrzeni wypełnionych łąkami i polami uprawnymi. Dodatkowo jest pełno lasów,

- wydaje się, że fauna i flora jest bardzo bogata na Podlasiu, choć przy przejechaniu blisko 1000km drogami Podlasia nie spotkałem żadnego żubra ani łosia, co przyznam było moim marzeniem. Wydaje mi się, że być może słyszałem łosia w Biebrzańskim Parku Narodowym, tj jego ryk gdzieś w oddali, ale nic poza tym. Jeśli chodzi o faunę, to jest tam pełno bocianów. Takiej ilości nie widziałem nigdzie, mają tam chyba idealne warunki do bytu. Spotkałem kilka lisów, saren, wiewiórek oraz żurawi.

Czas na zdjęcia. Niestety niemal wszystkie zwierzęta to zwierzęta spotkane w rezerwatach bądź ZOO w Białymstoku z wyjątkiem większości ptaków. W pierwszym rzucie przeważają zdjęcia zwierząt, ale w kolejnym poście wrzucę zdjęcia bardziej krajobrazowe.

#320 - pierwszy raz w życiu widziałem wilka z bardzo bliska, tak by móc mu spojrzeć w oczy. Swoją drogą za mną szedł taki stary dziadek-s****..., który drażnił się z każdym zwierzęciem spotkanym w tym rezerwacie. Dramat, tacy ludzie powinni mieć zakaz wstępu do takich ośrodków.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3N7A0136-Poprawione-NR.jpg
Wyświetleń:	2
Rozmiar:	2,86 MB
ID:	20067

#321 - trzynogi ryś

Nazwa:	3N7A0071.jpg
Rozmiar:	2,55 MB
ID:	20068

#322 - Białystok

Nazwa:	3N7A0016.jpg
Rozmiar:	2,56 MB
ID:	20069

#323 -

Nazwa:	3N7A0491.jpg
Rozmiar:	1,95 MB
ID:	20070

#324 - Białowieża, rzeka Narewka

Nazwa:	3N7A0727.jpg
Rozmiar:	3,25 MB
ID:	20071

#325 -

Nazwa:	3N7A0865.jpg
Rozmiar:	2,19 MB
ID:	20072

#326 - blisko 400 letni dąb Dunin

Nazwa:	3N7A0745.jpg
Rozmiar:	2,92 MB
ID:	20073

#327 -

Nazwa:	3N7A0855.jpg
Wyświetleń:	4
Rozmiar:	1,77 MB
ID:	20074

#328 -

Nazwa:	3N7A0734.jpg
Rozmiar:	2,59 MB
ID:	20075

#329 -

Nazwa:	3N7A0730.jpg
Rozmiar:	2,26 MB
ID:	20076

#330 -

Nazwa:	3N7A1214-Poprawione-NR.jpg
Rozmiar:	1,73 MB
ID:	20077

#331 -

Nazwa:	3N7A1266.jpg
Rozmiar:	3,17 MB
ID:	20078

#332 -

Nazwa:	3N7A1369-Poprawione-NR.jpg
Rozmiar:	2,40 MB
ID:	20079

#333 -

Nazwa:	3N7A1551-Poprawione-NR.jpg
Rozmiar:	2,28 MB
ID:	20080

#334 -

Nazwa:	3N7A0947.jpg
Rozmiar:	3,13 MB
ID:	20081

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Podlasie jest GIT.
    Widzę, że na niektórych zdjęciach polarek był w użyciu, prawda?

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

pospamuję trochę na Podlasiu żubry, łosie, żołny, wilki.. dużo zwierza
    ale kraina sama w sobie ciekawa, kolorowe cerkwie, krzyże prawosławne, fajna trasa rowerowa szlakiem otwartych okiennic. Region jest zupełnym kontrastem dla np. Dolnego Śląska

Nazwa:	IMG_0622.JPG
Wyświetleń:	4
Rozmiar:	1,43 MB
ID:	20082

Nazwa:	IMG_0545.JPG
Wyświetleń:	3
Rozmiar:	1,11 MB
ID:	20083

Nazwa:	IMG_0596.JPG
Rozmiar:	1,32 MB
ID:	20084

Nazwa:	IMG_0593.JPG
Rozmiar:	1,07 MB
ID:	20085

Nazwa:	IMG_0584.JPG
Rozmiar:	2,33 MB
ID:	20086

Nazwa:	IMG_0585.JPG
Rozmiar:	1,11 MB
ID:	20087

Nazwa:	IMG_0577.JPG
Rozmiar:	2,92 MB
ID:	20088

Nazwa:	IMG_0635.JPG
Rozmiar:	3,08 MB
ID:	20089
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

#Bangi - na szerokich kadrach cały czas praktycznie siedział filtr ND, chyba, że zbliżał się wieczór i ISO rosło to odkręcałem. Mam ND tylko na RF15-35, na innych obiektywach nie używam filtrów.

#Cauchy - spamuj ile zechcesz . O, zapomniałem napisać, że świetny rejon też dla rowerzystów. Białystok przykładowo ma bardzo dobrze rozbudowaną sieć ścieżek rowerowych, ale co najciekawsze to... nie widziałem zbyt wielu rowerzystów ogólnie rzecz ujmując.

Co do porównań do innych województw, to myślę, że każde jest specyficzne na swój sposób i to jest właśnie piękne w naszej Polsce. Ja osobiście kładę Podlasie na równi z Podkarpaciem. Oba te rejony przypadły mi do gustu, oba są pełne krajobrazów.

Wrzucam kolejne foty:

#335 -

Nazwa:	3N7A1956-Poprawione-NR.jpg
Wyświetleń:	1
Rozmiar:	1,65 MB
ID:	20092

#336 - później, przy obróbce zdjęć zobaczyłem, że gość liczy sobie 2zł za zdjęcie. Gość siedzi przy synagodze żydowskiej :P

Nazwa:	3N7A2006.jpg
Rozmiar:	2,18 MB
ID:	20093

#337 -

Nazwa:	3N7A2027.jpg
Rozmiar:	2,53 MB
ID:	20094

#338 -

Nazwa:	3N7A2174-Poprawione-NR.jpg
Rozmiar:	1,91 MB
ID:	20095

#339 -

Nazwa:	3N7A2326.jpg
Rozmiar:	1,98 MB
ID:	20096

#340 -

Nazwa:	3N7A2737.jpg
Rozmiar:	1,46 MB
ID:	20097

#341 - Narwiański Park Narodowy. Świetne są te kładki. W ogóle zapomniałem o tym napisać, ale cały region przepełniony jest pięknymi, dzikimi rzekami porośniętymi trzcinami. Jest multum kanałów, dopływów itp. Chciałem wypożyczyć kajak, ale nie było kiedy zbytnio. Ostatecznie na kajaku wyląduję pewnie gdzieś w Świętokrzyskim na Ponidziu.

Nazwa:	3N7A2792.jpg
Rozmiar:	2,35 MB
ID:	20098

#342 -

Nazwa:	3N7A2827.jpg
Rozmiar:	2,60 MB
ID:	20099

#343 -

Nazwa:	3N7A2865.jpg
Rozmiar:	3,39 MB
ID:	20100

#344 - Cauchy, mam taki sam kadr tej cerkwi jak i Ty, ale wrzucam coś innego :P

Nazwa:	3N7A2897.jpg
Rozmiar:	2,13 MB
ID:	20101

#345 - no i najlepszy samochód świata. Mam go od 6 lat. Samochód totalnie niezniszczalny, szalone 117KM, a najlepszą inwestycją w niego było założenie LPG. Spalanie na 2000km całym wypadzie to 8,5l gaziku na 100km. Żyć i zwiedzać

Nazwa:	3N7A2974.jpg
Rozmiar:	2,24 MB
ID:	20102

#346 -

Nazwa:	3N7A3185-Poprawione-NR.jpg
Rozmiar:	3,59 MB
ID:	20103

Strona 28 z 28 PierwszyPierwszy ... 18262728