#Leon - rzadko kiedy jeżdżę 2x w to samo miejsce, ale Malta jest właśnie miejscem wyjątkowym. Czuję, że byłem Maltańczykiem w poprzednim życiu :P.

#NorthPole - pierwszy raz pojechałem w okresie świątecznym za granicę, do tzw. "ciepłych krajów". Dobrze jest zobaczyć, jak to tam jest, ale Wigilia to jednak musi być z rodziną w Polsce. Nic tego nie zastąpi.

Ok, druga paczka zdjęć. Jeszcze co do moich fotograficznych doświadczeń. Otóż po naszej dyskusji o prostowaniu zdjęć zacząłem to robić w Photoshopie i większość zdjęć prostowałem (w sensie budynki, bo do horyzontu zawsze staram się równać, chyba, że zapomnę przy natłoku zdjęć). Druga rzecz, że mieliśmy bagaż podręczny i zabrałem jedynie aparat + RF15-35 z filtrem polaryzacyjnym (spodziewając się sporej ilości wody i słońca) i... żałuję, że nie upchałem jakoś RF100-500 albo choćby Sigmy 135mm, bo często brakowało zooma. Sporo kadrów zwyczajnie straciłem, a widziałem je i plułem sobie w brodę. Obawiałem się, że po prostu nie przejdę z takim wypchanym plecakiem na bramkach, na lotnisku, a ludzie mieli większe plecaki niż ja sam. Trzeba było pakować lufę

Ok, lecimy dalej:

#239 - kot, który nazywa się Lord Taco. Siedział właścicielowi na miękkim dachu samochodu i... sami widzicie, że futra zostawiał sporo

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_N7A0695.jpg
Wyświetleń:	2
Rozmiar:	1,44 MB
ID:	19055

#240 - to ta "szczypta Afryki", bo wydaje mi się, że takie drzewa gdzieś widywałem na afrykańskich sawannach na filmach, ale mogę się mylić:

Nazwa:	_N7A0751.jpg
Rozmiar:	2,38 MB
ID:	19056

#241 - to już Rabat i jedna z wielu kapliczek Matki Boskiej. A obok córka pozuje żonie do zdjęcia, no i te ciasne, klimatyczne uliczki:

Nazwa:	_N7A0859.jpg
Rozmiar:	2,06 MB
ID:	19057

#242 - jeden z wielu klimatycznych wejść do domu, Rabat:

Nazwa:	_N7A0866.jpg
Rozmiar:	2,48 MB
ID:	19058

#243 - widziałem jeszcze "Wheelspin", ale na jakimś zwykłym Seacie 1.2 TSI :P :

Nazwa:	_N7A0867.jpg
Rozmiar:	2,28 MB
ID:	19059

#244 - cmentarz w Rabacie. Bardzo ciekawy swoją drogą. Nie wiem czy też tak macie, ale osobiście uważam, że nagrobek bez zdjęcia osoby zmarłej jest jakiś taki nijaki. Ja na pewno będę chciał mieć zdjęcie na własnym. Jako typowy fotograf nie lubię mieć zdjęć przedstawiających mnie, ale żona pewnie coś tam wynajdzie kiedyś w archiwum :P

Nazwa:	_N7A0876.jpg
Rozmiar:	2,76 MB
ID:	19060

#245 - j/w

Nazwa:	_N7A0878.jpg
Rozmiar:	2,97 MB
ID:	19061

#246 - to już mural/graffiti przy rzekomo najpiękniejszej plaży na Malcie Ghajn Tuffieha. Fakt, była piękna, o czym poniżej.

Nazwa:	_N7A0880.jpg
Rozmiar:	2,60 MB
ID:	19062

#247 - Ghajn Tuffieha. Swoją drogą piasek na plaży był taki bardzo brązowy, nie taki jasny jak u nas nad Bałtykiem oraz bardziej delikatny:

Nazwa:	_N7A0912.jpg
Rozmiar:	1,92 MB
ID:	19063

#248 - jakieś takie "artystyczne". Panie nie spokrewniona ze mną :P

Nazwa:	_N7A0948.jpg
Rozmiar:	5,86 MB
ID:	19065

#249 - a tu zatoka Qarraba Bay, która zdaje się wlicza się w nazwę Ghajn Tuffieha, bo ta część plaży jest jeszcze piękniejsza

Nazwa:	_N7A1142.jpg
Wyświetleń:	4
Rozmiar:	3,16 MB
ID:	19066

#250 - Ghajn Tuffieha

Nazwa:	_N7A1154.jpg
Rozmiar:	2,32 MB
ID:	19064

#251 - a tu już klify Dingli wpisane do dziedzictwa UNESCO, jak się nie mylę. Ładne, ale d*** nie urywają. Ładniejsze są klify w Anglii, konkretnie Seven Sisters Cliffs, ale to oczywiście subiektywna opinia.

Nazwa:	_N7A1215.jpg
Rozmiar:	2,09 MB
ID:	19067

#252 - tu już Malta National Aquarium i jakiś obiekt w środku. Tu chyba miały być jakieś robaki, ale był fajny kwiatuszek to zrobiłem zdjęcie. Robaków nie dostrzegłem :P

Nazwa:	_N7A9332.jpg
Rozmiar:	1,88 MB
ID:	19068

#253 - jakaś rybcia w "rybarium". Nie znam się, nie umiem jej nazwać, ale kojarzy mi się z jakiś filmów przyrodniczych:

Nazwa:	_N7A9357-Poprawione-NR.jpg
Wyświetleń:	3
Rozmiar:	3,14 MB
ID:	19069

CDN...