-
Odp: [mystek]zdecydowanie pasja!
Było trochę na zimno, to teraz nieco na ciepło. Ponownie (po 8 latach, swoją drogą przez ostatnie 8 lat nie latałem samolotem) udało się wybrać z rodziną na słoneczną Maltę. Jeżeli ktoś nie był, to naprawdę gorąco polecam. Kraj jest przepiękny, w zasadzie nie widzę tam wad oprócz ruchu lewostronnego (w przypadku wypożyczenia samochodu, ale mieszkając w UK 3 lata nie zapomniałem, jak się to robi). Zalet jest natomiast mnóstwo:
- kraj niewielki (powierzchniowo jak Kraków), co oznacza spore zagęszczenie ciekawych miejsc i zabytków do zwiedzenia,
- kraj obfity właśnie w zabytki (wpływy kultur brytyjskiej, włoskiej, świata arabskiego, trochę Grecji, trochę Afryki),
- przepiękna natura, tj konkretnie roślinność, bo pod względem fauny jest w sumie po znajomemu, czyli zwierzęta lądowe z grubsza jak w Polsce z niewielkimi różnicami (nie jestem pewien, ale możliwe, że nie ma tam saren czy dzików przykładowo). Roślinność z kolei to typowy klimat śródziemnomorski delikatnie przyprawiony Afryką,
- pomieszanie kultur - w tym przypadku to funkcjonuje, a więc Maltańczyk to czarnoskóry, Maltańczyk to białoskóry (z północy Europy), Maltańczyk to mulat
- religia = chrześcijaństwo i to czuć na każdym kroku. Kościołów, kapliczek i figur religijnych jest mnóstwo, dodatkowo odnoszę wrażenie, że Maltańczycy bardziej chwalą się (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) swoją wiarą niż u nas. U nas niestety ludzie się tego wstydzą,
- kraj bezpieczny - nie da się odczuć jakiegoś dziwnego wzroku tubylców, przepisy ruchu drogowego (i informacje na wszelkich znakach) zdają się być stworzone dla kierowcy, a nie dla podreperowania budżetu państwa, jak u nas,
- jedzenie - kawa i napoje tańsze niż u nas (kawa po 2 do 4 euro już za mrożoną w centrum Valletty!!! nie do pomyślenia, u nas jest gruba przesada w tym względzie i zwykłe złodziejstwo w restauracjach), jedzenie nieco droższe, tj przykładowo pizza w centrum Valletty kosztuje między 10-16 euro (pizza około 32cm, czyli taki standard, za to np zamawiając cappriciosę nie szczypią się z ilością dodatków tylko dają gęsto, jak Polak lubi
), na Gozo pizzę można zjeść taniej, tj około 8-12 euro.
Generalnie mocno polecam ten kraj do zwiedzania, osobiście wrócę tam na pewno jeszcze kiedyś.
#224 - piękny staw z ziemią brązową, jak na filmach z Afryki :P (nie byłem nigdy, ale tak mi się kojarzy). Stawik na wyspie Comino, raczej słodkowodny, bo mnóstwo ptaków wokół,

#225 - Blue Lagoon, czyli ich dobro naturalne i miejsce, gdzie należy się wybrać. Obowiązkowy punkt, jak Valletta. Łódź z Malty na Comino, a później na Gozo kosztuje 15 euro od osoby dorosłej (swoją drogą 8 lat temu płaciliśmy 5 euro za Malta-Comino-Malta):

#226 - port na Gozo

#227 - coś dla miłośników futrzaków - sporo bezdomnych kotów, jak to bywa w tamtym klimacie. Tutaj na zdjęciu 7 kotów, a w sumie było ich bodajże 10 czy 11 w tym miejscu:

#228 - podobno Kraków ma najpiękniejszą choinkę w tym roku w Europie. Zaprzeczam. Widziałem piękniejsze, np taką zbudowaną z... butelek po winach (Gozo):

#229 - i jeszcze kościół Ghajnsielem Parish Church (z Google Maps, nawet nie wiedziałem jak się nazywa
) przed którym w/w choinka stoi:

#230 - kawałeczek dalej przy w/w kościele jest zbudowana (nie wiem czy całorocznie, czy tylko na Święta) miniatura miasta Betlejem. Tu miniatura rzeki, która zapewne przez Betlejem przepływa:

#231 - powrót na Maltę takim promem. Bilety dla dorosłych po 4,65 euro, dla dziecka 1 euro. Ceny mocniej niż uczciwe:

#232 - to już hol naszego hotelu. Pięknie wystrojony i super szopka (takich szopek jest sporo na Malcie w tym okresie):

#233 - pięknie wystrojona Qawra w okolicy "rybarium" narodowego Malty:

#234 - widzieliście tak odpierdzielony dom w stroiki świąteczne? Gość zrobił sobie nawet szopkę przy wjeździe do garażu!!

#235 -

#236 - a to już Mdina, czyli pierwsza stolica Malty zdaje się. Tak zwane "ciche miasto", wjazd mają tam tylko mieszkańcy oraz bodajże pracownicy i obsługa sklepów/restauracji:

#237 - ciasne uliczki Mdiny

#238 - j/w

Limit 15 zdjęć przekroczony, dorzucę więcej z czasem
Uprawnienia umieszczania postów