Wróciłem z wakacji. Dziwnie to brzmi, tj wakacje w październiku, ale jako, że żona biega maratony, to łączymy jej zawody z wypoczynkiem i tym razem padło na maraton w Poznaniu, a następnie wypoczynek w Międzyzdrojach. Podzielę to na kilka opinii:

1. Maraton Poznański - Byłem już na paru zawodach jako "obserwator" i maraton poznański, to najlepiej zorganizowany maraton na którym byłem jako gość, a żona jako zawodnik. Także ogromny plusik.

2. Miasto Poznań - Samo miasto Poznań re-we-la-cja. Bardzo mi się spodobało to miasto. Miasto, które stoi restauracjami. Mieszkaliśmy w miejscu, gdzie odbywają się kulinarne warsztaty i rozmawiałem z właścicielem, to mówi, że fakt, że Poznań na mapie Polski, to miasto mocno kulinarne, jak i podobno Gdańsk (byłem, ale nie odniosłem tam takiego wrażenia, ale byłem krótko). Stare miasto Poznania bajka dla fotografa - mnóstwo świateł nocą, fontanny, piękne zabytki, ciekawa architektura (mnie się bardziej podoba niż np architektura Krakowa, z którego pochodzę). Świetne ZOO (byliśmy w tym nowym), tj wrocławskie jest super, bo mają oceanarium, tak Poznań ma swój styl. Styl tego zoo jest taki "dziki", tj chodzi się jakby w ogromnym parku, w lesie i nie ma nawalonych klatek ze zwierzętami co krok, tylko niekiedy trzeba przejść kawałek żeby dojść do kolejnych "eksponatów". Lubię spacery, więc mnie się podobało. Trochę kilometrów trzeba tam zrobić. Minus za mocno zaniedbane insekty, to wymaga odnowy a ma potencjał to miejsce. Poza tym w Poznaniu jest chyba wszystko, co powinno mieć miasto: dobra komunikacja miejska, świetne zabytki jak już wspomniałem, ciekawe wystawy (mocno polecam History Land, super miejsce dla dzieciaków - ważne wydarzenia i miejsca Polski z klocków Lego), sporo parków, szerokie jezdnie (gdzieś trafiłem na jakiś portal poznański i ludzie na korki narzekali... Chyba w Krakowie nie byli ). Jedyny minus to za poje***e rondo Rataje (i może jeszcze jakieś inne również) - chcemy skręcić w lewo na rondzie. Zapala nam się zielone światło, wjeżdżamy na rondo, już wykonaliśmy skręt w lewo o 90 stopni i goście dostają też zielone . Tak mnie strąbili, że masakra . Brakuje sygnalizacji już na samym środku ronda. Dra-mat!

3. Międzyzdroje (i w sumie część północna Zachodniopomorskiego) - Niemców od czuja! Mieszkając tam MUSISZ znać język niemiecki. Miasto przejęte przez Niemców w 100%. Poza tym jak to nad morzem - gofra zjesz wszędzie . Co jest fajne w okolicach Międzyzdrojów to lasy i Woliński Park Narodowy - super miejsca do spacerów. Zalew Szczeciński + nasze 44 wyspy, to z kolei miejsce dla ptasiarzy. Osobiście nie odkryłem tego jakoś, musiałbym tam zamieszkać na dłużej żeby lepiej poznać ciekawe miejsca, bo jest ich zwyczajnie za dużo, ale wsteczna delta Świny, rzeka Dziwna i cały zalew Szczeciński kryje mnóstwo ciekawych miejsc dla fanów ptaków. Mewia łacha przy delcie Wisły jest "łatwiejsza" do zwiedzenia, bo jest to jedno miejsce. W WPN jest ciężej ze względu właśnie na te wyspy i w sumie "dzikość" (jako, że to park narodowy) i pewnie tylko lokalsi znają ciekawe miejscówki.

4. Miasto Szczecin - słyszałem wiele pochlebnych opinii o mieście i wjeżdżając do miasta estakadą, z której widać cały krajobraz miasta robi fajne wrażenie, ale dla turysty do zwiedzania jest "takie sobie", tj trzeba by tam spędzić więcej dni, a nie tylko jeden, bo zabytki są porozrzucane po całym mieście. Nie ma tam takiego ścisłego "starego miasta" (albo nie odkryliśmy nic takiego), czyli rynek + zabytki ulokowane w miarę blisko tego rynku, tylko budowle są w wielu miejscach. Jest ładnie, ale jednak zabytki mieszają się z przemysłem stoczniowym i np żurawiami portowymi (czy jak to się tam nazywa). Park jeden bardzo ładny (ten z zielonym ratuszem miejskim), ale drugi podobno największy park miasta mega zaniedbany. Jedyne "wow" jakie mieliśmy to na Wałach Chrobrego i budynki Akademii Morskiej, Muzeum Narodowego i Urzędu Wojewódzkiego + panorama na Odrę. Poza tym nic specjalnego.

Ok, sporo pisania. Wrzucę parę zdjęć. Nie linczujcie mnie za krzywizny budynków. Nie umiem w architekturę. Wrzucam tylko Poznań, a morze za jakiś czas.

#178 - Poznań i jakiś zabytek, ale nie wiem jaki :P
Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_N7A0021.jpg
Wyświetleń:	2
Rozmiar:	15,69 MB
ID:	18595

#179 - przepiękna fontanna w Poznaniu
Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_N7A0055-Poprawione-NR.jpg
Wyświetleń:	54
Rozmiar:	180,4 KB
ID:	18597