Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
#Thomas - foto robione z ręki, stąd podbite ISO, a więc i ziarno. Ciężko to było objąć obiektywem, a miejsca tam nie było zbyt wiele niemniej wiem, że ten obiektyw do architektury się nie nadaje w sensie technicznym. Już sobie wyczaiłem tutorial do prostowania architektury. Że też wcześneij tego nie robiłem, jak to zajmuje 30 sekund tyle, że gubi się nieco jakość zdjęcia
Architekturę można dobrze robić prawie każdym obiektywem. Po prostu zależy jaki efekt chcesz uzyskać. Oczywiście telezoom będzie mniej praktyczny niż standard, ale np. ultra wide angle da Ci zupełnie odmienne spojrzenie. Ja niedługo kupuję ten ostatni, ale to temat na inną rozmowę...

Wracając do wypowiedzi. Moim zdaniem nie należy konsekwentnie każdego zdjęcia prostować. Osobiście lubię zdjęcia w których dystorsja jest zminimalizowana, ale wciąż są to dynamiczne kadry z liniami prostymi zbiegającymi się w danym kierunku. Niektóre zdjęcia prostowane niestety tracą wtedy tę dynamikę i zaczynają przypominać jakieś zwykłe kadry z broszur reklamowych.