#Robert - dzięki za ocenę ale powiem Ci, że w przypadku zdjęcia 19 te krzaki po bokach(liście drzew w zasadzie) mnie osobiście jakoś nie przeszkadzają, jak patrzę na to zdjęcie, to nie rzuca mi się to w oczy. Ponadto to miało być nieostre na pierwszym planie przecież jest zarys postaci, są emocje - trzymanie się krat symbolizuje chęć przebicia się przez barierę, chęć dobiegnięcia do planu drugiego czyli samolotu w tym przypadku.

Co do zdjęcia 20, to czy przepalone niebo w rogu przeszkadza w jakiś sposób? ładnie promienie się rozchodzą po chmurach i w stronę głównego obiektu, czyli samolotu. Tunel, ze ciemny... Mnie osobiście to też nie przeszkadza w odbiorze, po prostu patrząc na zdjęcie człowiek widzi przede wszystkim mocne punkty, w tym przypadku najpierw wzrok leci na samolot, po chwili dostrzega się modelkę, zaraz widzę wierzę radarową, a później chmury. Wydaje mi się, że kompozycja jest ok. Jakbym miał coś zmieć, to doświetliłbym bardziej samolot i modelkę, ewentualnie po prostu zaczekał na zachód słońca, to ekspozycja "sama by się zrobiła".

#Hudy - na ebayu widzę nówki sztuki 70-200 2.8 IS II za 1500f, czyli 7500zł, a z Hong Kongu jest za 6500zł nawet . Ale nadal jak się to ma do 1500zł za 4.0? :P Mało kto jest burżujem, żeby sobie pozwolić na takie szkło.

Niemniej - lecimy dalej .

21.
22.