Wybrałem się dzisiaj w góry, jako, że super warunki aktualnie. Wybrałem się na coś takiego https://mapa-turystyczna.pl/route/30jqr . I jestem zadowolony z zdjęć, jakie zrobiłem. Pierwszy raz dzisiaj podszedłem do balansu bielu bardziej manualnie. Profile typu "słonecznie", "zachmurzenie" jakoś mi nie pasują nigdy, więc ustawiłem sobie 7000 Kelvinów bez filtrów (tak mi najbardziej odpowiadało przy tych warunkach, które były) i zmieniałem, kiedy zakładałem filtr ND na inne wartości. Kurde, zawsze fociłem na AWB, ale podczas obróbki niemal nigdy nie mogłem osiągnąć tego, czego bym chciał. AWB czasami się sprawdzał, szczególnie kiedy jest duża przejrzystość, ale kiedy przejrzystość jest średnia (tak, że ledwo widać np Tatry) AWB nie sprawdza się. Tu bardziej odnoszę się do fotografii krajobrazu, bo np w przypadku ptactwa to AWB się sprawdza przynajmniej dobrze i nie mam problemów z późniejszą obróbką. Krajobraz i AWB to niestety nie do końca dobre połączenie. Dzisiejsze foty obrabiało mi się z przyjemnością, a jeszcze jak w PS sprawdzałem sobie z ciekawości co proponuje mi program w przypadku balansu bieli klikając "automatycznie", to praktycznie nic nie zmieniał, WB było ustawione aldente!
#299 -
#300 - tutaj nie jestem akurat zadowolony z WB, ale to pod słońce, więc wybaczam sobie
#301 -
#302 -
#303 -
#304 -
#305 -
#306 - muszę sobie kupić z czasem jakiś obiektyw makro do tego typu detali
#307 - tutaj warun bajka, tj. ciasna ścieżka pomiędzy iglakami pełnymi śniegu. Zły krok i noga wpada w śnieg po tyłek
![]()