Strona 24 z 28 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 271

Wątek: [mystek]zdecydowanie pasja!

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: [mystek]zdecydowanie pasja!

Tylko z tym R7 to różnie bywa, jak trafisz jak w jednym z wątków, to nie wiem co będzie

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

zwrot a nie lament przez rok
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

R10 - taki sam AF jak w R7, niektórzy piszą, że nowsza matryca i nie tak napakowana, 24mpix co się przekłada na mniejszy szum. dalej crop factor do przyrody jak w 7-ce. Zdecydowanie inne pieniądze niż R7, szczególnie w używkach.

Minusy to brak stabilizacji i uszczelnień. Kupić, sprawdzić, jasne - jak nie pasuje to oddać.

I też po zakupie R10 oczywiście nie pozbyłem się FF. Do innych zastosowań FF. do innych crop, do innych... S24
    Ostatnio edytowane przez Eberloth ; 07-02-2025 o 09:51
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    najpierw rower potem aparat
    Hehe, nie no, rower ma obiecany. Nawet muszę kupić dwa, bo póki co jeździ na takim dziecięcym (nie wiem czy to nie jest 16 cali...?), no i jest taka wyrośnięta, że w sklepie rowerowym gość już proponował jej 24 cale, ale powiedział, żebyśmy najpierw kupili 20 cali choćby na miesiąc, jakąś używkę, aby się przyzwyczaiła do większego roweru, a dopiero później jej kupić te 24 cale. Także muszę kupić 2 rowery

Cytat Zamieszczone przez mirror
    Pewne został w aucie jest dedykowany pod tą 600 i na pewno byś go zuważył bo trudno czegoś tak dużego nie zuważyć - zdjęcia z tej 600 są świetne jednak co stałka to stałka, no i nie ma światła 11 i tu się zgadzam z cauchy światło to światło. Znamy się .

Moim zdaniem R5 niewiele wniesie - moim zdaniem oczywiście - może R5 i telekonwerter prędzej ale jakościowo to i tak będzie słabsze od takiej stałki.
    Poprosiłem go, aby zaprezentował mi zasięg tego sprzętu, to łąbędzia na środku stawu (jak mierzyłem odległość na google to około 70-80m) miał w dużej części kadru. Na wyświetlaczu jego aparatu szału nie było, nie powiem :P ale pewnie w domu na komputerze po przycięciu zrobiłby mu portret . Można obejrzeć gdzieś jego zdjęcia? Nie zapytałem o Flickera ani o nic. Istnieje szansa, że kiedyś go jeszcze spotkam, bo tam jeżdżę ostatnio sporo, a on tam niedaleko mieszka, jak rozmawialiśmy.

Cytat Zamieszczone przez cauchy
    a wg mnie wniesie sporo, tzn. nie zniweluje braku światła ze szkła, ale możliwości cropowania i detale będą znacznie, znacznie lepsze
    natomiast tak, od pewnego momentu bez zmiany szkła na coś jasnego nie pójdzie się dalej. Mi ten proces zajął rok i skonczył się paromiesięczną dziura budżetową
    R5 spoko, nie powiem i bardziej rozważałem R5 względem R7, ale... nie byłem świadom, że crop faktor jest tak ogromny porównując obie matryce. Konkretnie od 28:09 https://www.youtube.com/watch?v=aT1T...nel=DuadePaton . W skrócie fotografując z tej samej odległości R5 i R7 R5 aby osiągnąć tę samą skalę obiektu (nie wiem czy to dobrze rozumiem :P, ale chyba tak) trzeba przyciąć do... 17,2mpix (R7 ma 32,5). Szczerze myślałem dotychczas, że to jest mniejsza różnica... No oczywiście jak przewiniemy do 29:21 i zobaczymy porównanie zdjęć z obu aparatów (szczególnie patrząc na linijkę) przy ISO 12800, to R7 w ogóle nie ma podjazdu )). Już sobie pooglądałem testy na Optyczne.pl to poziom szumów (dla mnie np w R6mk2 akceptowalne jest ISO12800, wiadomo, że każdy ma inną granicę, ale to nie o tym) przy ISO 3200 jest takie jak w R6mk2 na 12800, więc pewnie te 3200 ustawię w ostateczności jako limit i coś czuję, że więcej będę musiał tu zwracać uwagę jednak na czas migawki. Aktualnie wychodzę na ptaki (słoneczny dzień, ale też sporo cienia, jak to w lesie oczywiście) na TV 1/2000s (no i F7,1 na długim końcu), więc np ten kowalik co wrzucałem to właśnie 1/2000s, f8 i ISO10000. Więc na R7 musiałbym nauczyć się pracować, ale to na spokojnie.

Jasne długie tele dopiero, jak złapię ultra bakcyla i zacznę kupować jakieś ubrania moro ... PS: zamówiłem sobie 3 dni temu camo z Huga Nature do RF100-500 , pierwszy krok już zrobiłem.

Cytat Zamieszczone przez Bangi
    Tylko z tym R7 to różnie bywa, jak trafisz jak w jednym z wątków, to nie wiem co będzie
    Haha, wiem, znam ten wątek :P ale czytałem komentarze pod filmem Duade Patona, to odnoszę wrażenie, że R7 tak po prostu ma, bo wiele osób dostrzegło ten problem z AF, więc... liczę się z tym. Ale to tak samo jak ta "pulsująca" Sigma 150-600. Niby każdy o tym wie i u każdego to się dzieje, a mimo wszystko robią ludzie tym bardzo dobre zdjęcia i nadal jest to świetne szkło . Trzeba nauczyć się z tym żyć.

Cytat Zamieszczone przez Eberloth
    R10 - taki sam AF jak w R7, niektórzy piszą, że nowsza matryca i nie tak napakowana, 24mpix co się przekłada na mniejszy szum. dalej crop factor do przyrody jak w 7-ce. Zdecydowanie inne pieniądze niż R7, szczególnie w używkach.

Minusy to brak stabilizacji i uszczelnień. Kupić, sprawdzić, jasne - jak nie pasuje to oddać.

I też po zakupie R10 oczywiście nie pozbyłem się FF. Do innych zastosowań FF. do innych crop, do innych... S24
    ... i nagle wjeżdża Eberloth, niszczyciel fajnej zabawy... no o R10 nie pomyślałem, tam niby jakaś chwalona matryca, ale... nie, bo musiałbym naoglądać się znowu filmów "R7 vs R10" i naszłyby mnie wątpliwości.

S24 to wiadomo, że do robienia zdjęć wieży Eiffla i planet układu słonecznego... bez wychodzenia z domu w Krakowie

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Poprosiłem go, aby zaprezentował mi zasięg tego sprzętu, to łąbędzia na środku stawu (jak mierzyłem odległość na google to około 70-80m) miał w dużej części kadru. Na wyświetlaczu jego aparatu szału nie było, nie powiem :P ale pewnie w domu na komputerze po przycięciu zrobiłby mu portret . Można obejrzeć gdzieś jego zdjęcia? Nie zapytałem o Flickera ani o nic. Istnieje szansa, że kiedyś go jeszcze spotkam, bo tam jeżdżę ostatnio sporo, a on tam niedaleko mieszka, jak rozmawialiśmy.
    https://darekk.com/kalkulator/

R5 spoko, nie powiem i bardziej rozważałem R5 względem R7, ale... nie byłem świadom, że crop faktor jest tak ogromny porównując obie matryce. Konkretnie od 28:09 https://www.youtube.com/watch?v=aT1T...nel=DuadePaton . W skrócie fotografując z tej samej odległości R5 i R7 R5 aby osiągnąć tę samą skalę obiektu (nie wiem czy to dobrze rozumiem :P, ale chyba tak) trzeba przyciąć do... 17,2mpix (R7 ma 32,5). Szczerze myślałem dotychczas, że to jest mniejsza różnica... No oczywiście jak przewiniemy do 29:21 i zobaczymy porównanie zdjęć z obu aparatów (szczególnie patrząc na linijkę) przy ISO 12800, to R7 w ogóle nie ma podjazdu )). Już sobie pooglądałem testy na Optyczne.pl to poziom szumów (dla mnie np w R6mk2 akceptowalne jest ISO12800, wiadomo, że każdy ma inną granicę, ale to nie o tym) przy ISO 3200 jest takie jak w R6mk2 na 12800, więc pewnie te 3200 ustawię w ostateczności jako limit i coś czuję, że więcej będę musiał tu zwracać uwagę jednak na czas migawki. Aktualnie wychodzę na ptaki (słoneczny dzień, ale też sporo cienia, jak to w lesie oczywiście) na TV 1/2000s (no i F7,1 na długim końcu), więc np ten kowalik co wrzucałem to właśnie 1/2000s, f8 i ISO10000. Więc na R7 musiałbym nauczyć się pracować, ale to na spokojnie.
    Tzw. crop = 1,6 to współczynnik liniowy. Piksele to liczba związana z powierzchnią, czyli przeliczają się według współczynnika 1,6 do kwadratu = 2,56.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Kupić, sprawdzić, jasne - jak nie pasuje to oddać.
    To jest bardzo dobra rada, tym bardziej, że na używkach nie tarci się dużo, a czasami nawet można lekko zarobić

Miasto
    Warszawa

Moja sigma nie pulsowala, i w ogole nie mialem tych bolaczek youtuberów. Jedyna powazna bolaczka zwiazana z AFem to byl jego glosny terkoczacy dzwiek na wideo.
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Hehe, nie no, rower ma obiecany. Nawet muszę kupić dwa, bo póki co jeździ na takim dziecięcym (nie wiem czy to nie jest 16 cali...?), no i jest taka wyrośnięta, że w sklepie rowerowym gość już proponował jej 24 cale, ale powiedział, żebyśmy najpierw kupili 20 cali choćby na miesiąc, jakąś używkę, aby się przyzwyczaiła do większego roweru, a dopiero później jej kupić te 24 cale. Także muszę kupić 2 rowery

Jasne długie tele dopiero, jak złapię ultra bakcyla i zacznę kupować jakieś ubrania moro ... PS: zamówiłem sobie 3 dni temu camo z Huga Nature do RF100-500 , pierwszy krok już zrobiłem.

Haha, wiem, znam ten wątek :P ale czytałem komentarze pod filmem Duade Patona, to odnoszę wrażenie, że R7 tak po prostu ma, bo wiele osób dostrzegło ten problem z AF, więc... liczę się z tym. Ale to tak samo jak ta "pulsująca" Sigma 150-600. Niby każdy o tym wie i u każdego to się dzieje, a mimo wszystko robią ludzie tym bardzo dobre zdjęcia i nadal jest to świetne szkło . Trzeba nauczyć się z tym żyć.

... i nagle wjeżdża Eberloth, niszczyciel fajnej zabawy... no o R10 nie pomyślałem, tam niby jakaś chwalona matryca, ale... nie, bo musiałbym naoglądać się znowu filmów "R7 vs R10" i naszłyby mnie wątpliwości.

S24 to wiadomo, że do robienia zdjęć wieży Eiffla i planet układu słonecznego... bez wychodzenia z domu w Krakowie

Świat się zmienia, bo jeszcze ja na nim jestem

Na Twoje dylematy są rozwiązania, o których się tu nikomu nie śniło. Akurat obecnie zajmuję się nie robieniem zdjęć i ich wstawianiem hurtowo na CB, ale ich poprawianiem, a mam co poprawiać

Jak mnie co najdzie, to poprawiam także cudze, na przykład Twoje, bo nie mogę się nadziwić, jak sprzęt prawie z najwyższej półki (R6 Mk II + RF 100-500) w połączeniu z dziadowskim ACR może tak spieprzyć zdjęcia, jak te, co ostatnio tu wstawiłeś. To może wyglądać inaczej.

Tu mała dygresja: używasz profilu barwnego Monitor P3, a to błąd, gdy wstawiasz zdjęcia do sieci, bo się źle wyświetlają na monitorach ustawionych na sRGB, który jest powszechnym standardem. W tym profilu możesz sobie oglądać zdjęcia u siebie. To samo się tyczy Adobe RGB, nad którym ostatnio się tu rozpływano w zachwytach, tylko że nikt z dyskutantów nie ma bladego pojęcia po co ten profil został stworzony i do czego służy, więc używa go bezmyślnie powielając jakiś marketingowy bełkot, z którego kompletnie nic nie wynika, a nie dotykają istoty rzeczy.

Ale, tu pokażę konfrontację Twoich zdjęć z poprawionymi przeze mnie- głównie chodzi o odszumienie bez utraty szczegółów:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2025-02-06_225849_cr.jpg
Wyświetleń:	19
Rozmiar:	4,12 MB
ID:	19366

Nazwa:	2025-02-06_235311_cr.jpg
Wyświetleń:	17
Rozmiar:	2,98 MB
ID:	19367

Ale można także uzyskać takie rezultaty, jak totalne odszumienie i wyostrzenie zdjęć nie trafionych z ostrością, na przykład tak, jak zdjęcia @cauchy:

Nazwa:	2025-02-07_235424.jpg
Wyświetleń:	23
Rozmiar:	2,86 MB
ID:	19368

Nazwa:	2025-02-07_235648.jpg
Wyświetleń:	22
Rozmiar:	3,02 MB
ID:	19369

Można takie rezultaty uzyskiwać na zdjęciach z APS-C przy ISO nawet 6400 i więcej, można wyostrzyć totalnie zdjęcia tak, że mydlane obiektywy (kitowe zoomy np.) dostają skrzydeł, można zwiększyć GO na zdjęciu, poprawić ostrość brzegów i rogów kadru.

Ale to tylko u mnie
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Miasto
    Warszawa

Atsf.. juz prawie tęskniłem
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Atsf.. juz prawie tęskniłem
    Skoro nie pytasz, jak to zostało zrobione, to znaczy, że już wiesz, czyli że mój kolega okazał się wobec mnie nielojalny i nielegalnie udostępnia tą metodę, a Ty ją nielegalnie posiadłeś?
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Strona 24 z 28 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów