Nie no, przekonuję się do R7 powoli, z tym, że mój wewnętrzny Janusz nie pozwala wydać mi 4000zł na używane body. Jak trafi się okazja za około 3000zł, to będzie zdecydowanie do rozważenia. Obejrzałem już trochę filmów i ten AF (z grubsza działa to jak ten problem z Sigmą 150-600, czyli czasami przeskakuje na BF albo FF ciągle "szukając" ostrości. Niby wycelowany jest w oko, a w rzeczywistości ptak jest nieostry, a ostra jest np gałązka znajdująca się za nim) nie jest taki zły. Tj korzystając przez miesiąc czasu z R + tej Sigmy nie czułem jakiegoś dużego problemu. Przecież w ostateczności i tak przywozimy dziesiątki zdjęć danego ptaka z czego wiele niemal identycznych, więc jeśli kilka z tych zdjęć "identycznych" będzie nieostrych zupełnie mi nie przeszkodzi.
Rolling shutter (to kolejny problem tego aparatu, odczyt matrycy to bodajże 30ms) - również nie powinien mi przeszkadzać. Przeglądając zdjęcia te "identyczne" pewnie ten "warping" (jak oni to nazywają, czy też takie przesunięcie, że głowa ptaka powiedzmy się lekko deformuje przez rolling shutter) będzie zauważalny, ale kiedy już wybierzemy dane zdjęcie do obróbki, to zapewne nie zauważymy nawet tego przesunięcia. Ba, w Rce miałem 80ms bodajże i było ok
Słaby buffor (bodajże 45 zdjęć przy 30fpsach) - też nie widzę tu problemu, strzelam raczej seriami. Bardziej muszę wyszukać info, czy EVF ma odświeżanie 120Hz, bo np w Rce jest bodajże 60 i było to delikatnie irytujące, bo widzieliśmy przeszłość można rzec. W R6mk2 jest super pod tym względem, tzn widzę przeszłość, naturalnie, ale nie aż tak odległą :P. Choć o EVF nie mówiąc nic negatywnego, więc pewnie jest tu ok.
Shutter shock - też zwracają na to uwagę jeśli chodzi o wadę tego aparatu, no ale nie wyobrażam sobie trzaskać mechaniczną migawką w przypadku ptaków, więc tutaj i tak tylko elektroniczna będzie grana
Kwestia czasu, jak pewnie taka puszka pojawi się u mnie, ale to na spokojnie. Młoda miała urodziny w połowie stycznia i jeszcze nie dostała nowego, większego rowerka, a tata ma sobie aparat kupić...?
PS: swoją drogą czytaliście post na Facebooku gościa, co mu buffor 350 zdjęć w R5mk2 przeszkadza?tak a'propo bufforów. Obadajcie. Grupa "Canoniarze" https://www.facebook.com/groups/1573...omment_mention