Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: Jakie lustro FF po 600d?

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Odp: Jakie lustro FF po 600d?

niedawno namówiłem pewnego młodego pasjonata fotografii do zmiany D90 na 5d classic
    nie tylko on jest zachwycony ale i ja oglądając przepaść jaką dzielą jego zdjęcia z tego zacnego ff od tych z cropa

na początek ma jedno szkło EF 50 1.4 i wie jak go uzywać

Pełne uzależnienie

Nie widać sensu w pchaniu się na siłę w FF praktycznie bez optyki, kup 85/1.8 lub 35/2 (co ci bardziej pasuje) i rób zdjęcia, jak będziesz miał budżet na optykę to wróć do tematu korpusu. Ale jeśli chcesz wydać kasę na żywego trupa to w sumie mamy swobodę podejmowania nieracjonalnych decyzji.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

weź 6D na 30 rat (240 złp. miesięcznie jakoś zorganizujesz)
    do tego na początek C 40/2.8 i możesz zaczynać zabawę z FF

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Ja mam jeszcze 5D classsic z przebiegiem 10000

5DmkI mozna wyrwac za okolo 2000zl. 6D to prawie 6000zl.

5D zdecydowanie daje rade i jesli jestes swiadom ograniczen (niskie ISO np.) to ta puszka da ci piekny obrazek. Uwielbiam to 5D i jak tylko mam okazje to robie nim zdjecia. W polaczeniu z 40mm pankejkiem daje to super maly aparacik do kieszeni
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Dopiero zaczyna

40/2.8 mam już od pewnego czasu i focę nim na 600D. Kurcze... tyle sprzecznych komentów że już*sam nie wiem

Bywalec Awatar Element7th
    Miasto
    Poznań

Ci co są już powyżej 5Dc będą Ci go odradzać, bo tak jak było wspomniane, to staruszek, prehistoria. Ale mimo wszystko to jest nadal świetny aparat, który cały czas wypluwa świetne zdjęcia.
    ISO 1600 jest całkowicie do przyjęcia, przy czym trzeba nadmienić, że szum z 5D to zupełnie inny szum niż w cropach, więc dopóki nie traci się na detalach to to ziarno w niczym nie przeszkadza.

Wiadomo, że chciałoby się pocisnąć w coś na czasie, ale jeżeli fundusze nie pozwalają to ja w cenie do 2tyś nie widzę konkurenta dla 5D.

Miasto
    Scotland

Cytat Zamieszczone przez Element7th Zobacz posta
    Ci co są już powyżej 5Dc będą Ci go odradzać, bo tak jak było wspomniane, to staruszek, prehistoria. Ale mimo wszystko to jest nadal świetny aparat, który cały czas wypluwa świetne zdjęcia.
    ISO 1600 jest całkowicie do przyjęcia, przy czym trzeba nadmienić, że szum z 5D to zupełnie inny szum niż w cropach, więc dopóki nie traci się na detalach to to ziarno w niczym nie przeszkadza.

Wiadomo, że chciałoby się pocisnąć w coś na czasie, ale jeżeli fundusze nie pozwalają to ja w cenie do 2tyś nie widzę konkurenta dla 5D.
    5Dc to staruszek ale ma swietna matryce no i 40mm na nim jest w miare szerokim katem a nie 40*1.6 i masz pole widzenia 64mm (po przeliczeniu na FF, ktore jest ni w 5 ni w 10).

Nowsze piatki i 6D maja lepszy AF oraz ISO. Nie kazdemu to az tak potrzebne.

Ja bym stawial na 5Dc kupionego z dobrych rak (unikaj slubniakow i zawodowcow ktorzy sprzedaja swoj zajechany sprzet).
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

ja kupiłem 6D, bo potrzebowałem wys. iso i cichej migawki (więc 5D odpadł w przedbiegach)
    z kolei 5II wciąż trzyma absurdalną cenę, no i nie można go wziąć na raty
    wybór był oczywisty
    fotografowanie FF nie zapewni Ci dobrych zdjęć "z automatu", może najpierw poćwicz temat f&b tym, co masz

Dopiero zaczyna

Ja nijak nie neguję*jakości 5Dc i jestem świadom jego braków/wad. Pytanie nadal brzmi: czy warto się*przesiadać*z 600D? Jednak FF inaczej rysuje, inna GO, no i w 600D brakuje mi mikrokalibracji szkieł.

Miasto
    Scotland

w 5Dc tez nie ma mikrokalibracji.

Przeskok jakosci bedzie ogromny. Bedziesz skakal z radosci jak zobaczysz zdjecia z przeslony f1.8 np

Najlepiej zostaw 600D po zakupie 5D
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów