Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 44 z 44

Wątek: Cięcia budżetowe - przejście z FF na APS-C

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie Odp: Cięcia budżetowe - przejście z FF na APS-C

Dobra rachunek zapłacony, jestem na zero i jedzie do mnie 40D wraz z 430EX i pojawia się dylemat dotyczący obiektywów. Chyba zbyt pochopnie sprzedałem 35mm bo teraz praktycznie ich nei ma na rynku wtórnym za rozsądną cenę. Do rzeczy, potrzebuję czegoś na stałe i już sobie upatrzyłem Tamrona lub Sigmę 17-50 f/2.8 i właściwie skłaniam się ku Sigmie ze względu na HSM ale...

Czy sprawdzi się ona przy fotografii dynamicznych scen? (tańczące pary) - tutaj Tamron bardzo traci bo jest wolny ale za to o połowę tańszy.
    A może kupić 24mm f/2.8 co da mi mniej więcej 35mm na FF i do tego coś dobrać?
    Dalej moją uwagę przykuły samyangi, zwłaszcza 16mm f/2 ale troszkę boję się braku potwierdzenia ostrości - jak one sprawdzają się w praktyce? Da się z tym żyć czy lepiej zainwestować w dolny zakres w coś z AF a najwyżej jako standard wziąć Takumara 50mm f/1.4 plus dendalion?
    Ewentualnie jakieś inne propozycje w budżecie 1600zł? (i tu znów wygrywa Sigma bo za tyle jest nówka i mam na co najmniej 3 lata spokój z kalibracją czy coś)
    FF + trzydziestka piątka

Jak do 1 600zł to tylko nowa Sigma 17-50/2,8 OS HSM. Może być ostrzejsza i minimalnie szybsza od Tamrona. A czy AF dobrze trafia to już trzeba wybierać i dopasowywać do puchy.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Początki nałogu

Po dłuższym użytkowaniu 15-85 uważam, że 2mm na początku robi gigantyczną różnicę na korzyść szkieł 17-xx, jednak to światło... Jeżeli jednak nie potrzeba światła, to baaardzo polecam!
    / Canon /

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Po 1 właśnie ze względu na światło rozważam Sigmę, z 40D ISO nie poszaleje więc im więcej światła tym lepiej

cobalt jak to minimalnie szybsza od Tamrona? HSM czasem nie powinien być znacząco szybszy? bo jeśli różnica jest minimalna to wezmę Tamrona

A jest ktoś w stanie się wypowiedzieć o samyangu? w sumie 1000zł za manualną używkę to chyba trochę drogo ale za to sample wypadają bardzo ostro
    Widziałem tez myk, że ludzie kupowali wersję do Nikona i przejściówkę z potw. ostrości i działało, prawda to?
    Ostatnio edytowane przez Sezamek ; 08-07-2014 o 17:01
    FF + trzydziestka piątka

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów