Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Problem z elektroniką ? Canon 50D

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie Odp: Problem z elektroniką ? Canon 50D

Jest procedura "deinstalacji" - tak na prawdę ML instaluję się przez włączenie flagi "BOOT" w aparacie - dalej aparat ciągnie program z karty (jeśli znajdzie)
    , a deinstalacja polega na wyłączeniu flagi "BOOT": - cytat ze strony MagicLantern:
    How do I uninstall it?
    [...]To remove the bootflag (for using EyeFi cards), run Firmware Update from a ML card and follow the instructions.
    Potem trzeba zresetować ustawienia na fabryczne (nie resetuj jeśli chcesz zostawić sobie filmowanie - bo procedury filmowania canon wkompilował, tylko że zablokował)

Cytat Zamieszczone przez pawlack Zobacz posta
    Wieczorem sformatowałem mu kartę pamięci z której wgrywany był ML i bez sprawdzania czegokolwiek spakowałem się
    no i to był błąd, aparat zgłupiał bo chciał znaleźć pliki bootowalne na tej karcie.
    R3 + RF85LDS

Coś już napisał Awatar pawlack
    Miasto
    Rzeszów

adawro, dziękuję bardzo, kamień z serca.
    Zrobiłem tak jak w Twojej instrukcji.
    Wydaję się, że jest sprawny

Jeszcze tylko zapytam - pominąłem reset ustawień na fabryczne i nie mam funkcji filmowania, funkcja ta działa tylko w przypadku włożenia karty z ML tak ?
    Ostatnio edytowane przez pawlack ; 19-05-2014 o 01:25

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

ML używa tego samego obszaru NVRAM do zapisu konfiguracji co zwykły firmware.
    Canon miał zrobić nagrywanie filmów w 50D ale zrezygnował z sobie tylko znanych powodów.
    Procedury nagrywania są w oryginalnym firmware i w procesorze, tylko nie ma menu które by to włączało.
    ML ma swoje menu, i ono potrafi włączyć nagrywanie i wtedy nawet bez ML działa nagrywanie do czasu
    jakiegoś resetu/upgade firmwaru itp - możliwe, że kasowanie flagi "BOOT" przy okazji powoduje reset ustawień.

cyt:
    50D after uninstalling ML still shoots video: Canon EOS 7D / 10D - 70D Talk Forum: Digital Photography Review

Nie powiem dokładnie, bo nie bawię sie ML, praktycznie bardzo mało coś filmuje a jeśli już to używam po prostu innego korpusu do filmowania -
    R3 + RF85LDS

Coś już napisał Awatar pawlack
    Miasto
    Rzeszów

adawro,
    Dziękuję bardzo, sprzęt sprawny, problem z głowy
    Temat ML ogarnięty, pewnie znowu wgram, teraz wiem jak się z tym obchodzić.

Dziękuję również innym udzielającym się tutaj za cenne rady.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów