Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Problem z elektroniką ? Canon 50D

Coś już napisał Awatar pawlack
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie Problem z elektroniką ? Canon 50D

Witam serdecznie,
    Dziś od rana bawię się z moim 50D, wgrałem mu Magic Lantern, wszystko super śmigało, bawiłem się z nagrywaniem krótkich ujęć w pokoju.
    Aparat działał bez zarzutu. Wieczorem sformatowałem mu kartę pamięci z której wgrywany był ML i bez sprawdzania czegokolwiek spakowałem się na fotografowanie imprezy w klubie - dyskoteka.
    W klubie standard - po wejściu aparat odleżał swoje - 30min na odparowanie ( różnica temperatur i wilgotności - w klubie jest niesamowicie duszno i wilgotno a na zewnątrz dość chłodno).
    Optyka dość szybko odparowała ( obiektyw, lustro ). Włączyłem go i bez powodzenia. Najpierw na gripie później na baterii. Po kilku próbach na różnym zasilaniu aparat się odezwał ale nie czytał karty CF.
    Karta była widziana ponieważ nie widniał komunikat "No CF" aczkolwiek na licznik klatek możliwych do zrobienia (na górnym LCD i w wizjerze) był pusty. Aparat nie reagował też na żaden przycisk prócz kółka trybów.
    Po kilku restartach ( wyciągnięcie obu baterii ) karta odezwała się, pokazała się liczba zdjęć do zrobienia i tym sposobem zapełniłem jedną CF-kę, po 15min zabawy - drugą. Materiał z klubu jest ale boję się o stan aparatu.
    Po powrocie do domu karty działają jak na loterii, raz jedna, raz druga, raz żadne.

Jak myślicie, wina leży po stronie mojej zabawy z oprogramowaniem ( Magic Lantern ) czy też raczej jest to problem z elektroniką spowodowany zaparowaniem/skropleniem się pary ?
    No i pytanie za 100 punktów, co teraz ?

[EDIT] Dodam jeszcze, że 50D użytkuję 2,5 roku i pierwszy raz mam z nim problem.
    W klubie powtarzał się często problem parowania optyki ale nic poza tym, uznałem to za normę.

[EDIT_2] Karty są 100% sprawne, sprawdzane po podłączeniu do PC.
    Ostatnio edytowane przez pawlack ; 17-05-2014 o 02:41

Domyślnie Odp: Problem z elektroniką ? Canon 50D

myslę ze bedzie to problem z gniazdem kart pamięci w aparacie , albo z samymi kartami
    kolekcjoner sprzętowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez pawlack Zobacz posta
    ...moim 50D, wgrałem mu Magic Lantern, ... ... Wieczorem sformatowałem mu kartę pamięci z której wgrywany był ML ...
    A jak sformatowałeś kartę?
    Czytałeś instrukcję od ML-a
    Zwykły format powoduje tylko usunięcie plików z karty i po włożeniu do aparatu spowoduje "zawiechę".
    Musisz zrobić PEŁNY FORMAT karty. Nie możesz używać kart "butowalnych" na których nie ma plików ML
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Miasto
    Rzeszów

@krzys41, nie bo ciągle występuje problem z zasilaniem.

@tlustyx, Pełny format karty ? Na pewno ?

--- Kolejny post ---

@krzys41, nie bo ciągle występuje problem z zasilaniem.

@tlustyx, Pełny format karty ? Na pewno ?

Miasto
    Rzeszów

Nie mogę już edytować a wczoraj miałem dostęp jedynie do telefonu.
    Co mi da pełny format karty ? I czym jest ten pełny format karty ?
    Karta została sformatowana na PC po włączeniu opcji formatowania prawym przyciskiem myszy klikając na dysk wymienny.
    Nie rozumiem bo inne karty nie miały nic wspólnego z ML a też nie działają.
    Nie raz po prostu się nie włączy, bez różnicy czy karta jest w slocie czy nie.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez pawlack Zobacz posta
    Jak myślicie, wina leży po stronie mojej zabawy z oprogramowaniem ( Magic Lantern ) czy też raczej jest to problem z elektroniką spowodowany zaparowaniem/skropleniem się pary ?
    No i pytanie za 100 punktów, co teraz ?
    Używam ML z 50D i kilka razy było zawieszenie, ale sam to zrobiłem zbyt szybko wyciągając kartę. Później EOS nie widział karty.
    Pomagało wyjęcie baterii, a częściej zamiana na inną baterię.

Napisz na priva do Kolegi Fotopstryczek z Forum. Powinien Ci doradzić. Poczytaj wątki o ML.

http://www.canon-board.info/software...26/index5.html
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 18-05-2014 o 15:59

jakis czas temu bawiłem sie w wgranie ML i nic podobnego sie nie działo , nawet gdy pliki zostały tylko usunięte .
    natomiast takie objawy pojawiały sie gdy karty nie miały dobrego styku w aparacie , pomogła wymiana gniazda . nie będę sie upierał ze u ciebie tez jest to samo
    kolekcjoner sprzętowy

Miasto
    Rzeszów

Dziękuje serdecznir za pomoc. A macie sposób na wyczyszczenie aparatu z MLa i doprowadzenie go do stanu fabrycznego (oprogramowanie) ? Najchętniej tak zrobiłbymi nigdy w życiu nie wroce do MLa tylko zbieram na 550D
    Pytam bo jutro jadę do Warszawy i mogę EOSa ze sobą zabrać. Jak CSI ceni sie za diagnozę ?

wyczyścić raczej nie wyczyścisz , choć podają ze bez karty nie ma śladów na wgrywanie oprogramowania . ale u mnie i tak pozostało nagrywanie filmów , tym nie przejmuję bo aparat jest po gwarancji .
    ale moze spróbuj wgrać od nowa Firmware.
    jesli dobrze pamiętam diagnoza była za darmo , jedyne co ze gdy dowiedzą sie ze wgrywałeś ML mogą zwalic wine na uszkodzenie płyty głównej wiec raczej bym nic nie wspominał o wgrywaniu tego programu
    Ostatnio edytowane przez krzys41 ; 18-05-2014 o 20:25
    kolekcjoner sprzętowy

Miasto
    Rzeszów

No nic, dziękuję za wszelkie porady raz jeszcze, już jutro odwiedzę CSI i będziemy myśleć dalej. A czy wspominanie o ML-u ma znaczenie skoro gwarancji i tak nie mam ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów