heh, aleście towarzysze namieszali, aż poszedłem zajrzeć sobie w dziurę ;-)Zamieszczone przez marabut199
no i proszę,
mam na pewno 28-105 mk.I (jeden)
i jak byk jest 7 (siedem) listków przysłony. :-D
heh, aleście towarzysze namieszali, aż poszedłem zajrzeć sobie w dziurę ;-)Zamieszczone przez marabut199
no i proszę,
mam na pewno 28-105 mk.I (jeden)
i jak byk jest 7 (siedem) listków przysłony. :-D
pozdro.,
m.
To znaczy, że była jakaś wersja przejściowa :-)Zamieszczone przez mxw
Podałem linki:
http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=15
I jak widać - oficjalne źródła tego nie uwzględniają
Zamieszczone przez Bonku5
No tak... I a II to wersja samego obiektywu a nie USM.
Były 3 educje tego obiektywu:
1) po prostu 28-105 3,5-4,5
2) 28-105 USM I 3,5-4,5
3) 28-105 USM II 3,5-4,5
I ttylko ten pierszy miał mniej listów w przysłonie.
Powtarzam- powyżej f5,6 jest sporo lepszy od kita ale poniżej kt bije go ostrością i kontrastem na głowe. Ostatnio robiłem grzecznościowo zdjecia na ślubie i nie miałem flesza więc fociłem przy halogenie ISO 1600 i małej przysłonie i wziąłem Kita bo doświadzczenie pokazało przy wielu próbacz, że przy przysłonach rtzędu 4,5 Kit jest o niebo lepszy.
Pozdrawiam
PS: Zresztą mogę zrobić zdjcia porównawcze
Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
Zdaję sobie sprawę, że dla zdjęć nie ma to praktycznie znaczenia, ale tak w kwestii formalnej :-):Zamieszczone przez Lutek
1) OK --> http://www.canon.com/camera-museum/c...35~45_usm.html
2) ???
3) OK --> http://www.canon.com/camera-museum/c...~45ii_usm.html
Notabene, jeszcze nie widziałem u Canona jakiegokolwiek obiektywu oznaczonego "I". Po prostu wiersja nieoznaczona jest pierwszą wersją. Potem jeśli pojawiają się kolejne wersja, to są oznaczane II, III itd...
Czy masz więc jakieś wiarygodne źródło, potwiedzające to co napisałeś w pkt 2.?
z tych linków wynika, że jest tam ewidentny błąd - tzn. oba szkła powinny mieć wpisane 7 (siedem) listków przysłony, a jedyna różnica to lepsze wykończenie w dwójce...Zamieszczone przez gwozdzt
(no tak napisali o dwójce:
This lightweight, compact standard zoom lens is practically identical to the EF28-105mm f/3.5-4.5 USM optically and mechanically, but it has a leather toned exterior finish for a higher quality look)
jedyne róznice jakie ja widzę, to napis "makro" zamiast kwiatka i bardziej obły przełącznik mf/af razem z tym pierścieniem, na którym jest.
pozostaje więc pytanie:
czy ktoś ma 28-105 1:3.5/4.5 z 5 (pięcioma) listkami przysłony?
co do testów porównawczych z kitem, to chyba też zrobię....![]()
pozdro.,
m.
IMHO może mieć niewielki wpływ na sposób odwzorowania nieostrości (bokeh).Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
Tak właśnie myślałem.
Nie ma bledu. Wersja I nigdy nie byla oznaczona I. Zmiana przeslony byla w wersji przejsciowej. Zewnetrznie roznica zaznacza sie tym, ze jeden ma na skali odleglosci napisane MAKRO a drugi na ten kwiatek. Oficjalnie bylao tylko USM i USM II.
Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes: