Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Potwierdzanie ostrosci 1dx czy tez 5dmarkIII

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie Odp: Potwierdzanie ostrosci 1dx czy tez 5dmarkIII

Według mnie tak samo jest w 5 Można użyć każdego ale przesuwając aktywny. Jakimś rozwiązaniem jest wybór strefy AF i jej przesuwanie.

Tryb MF. Jaka wiec jest roznica miedzy pojedynczym punktem MF a 61 punktami. U mnie nie ma zadnej, jednoczesnie potwierdza tylko jeden punkt. Z tym ze w trybie pojedynczego punktu moge go przesuwac na inny a w trybie 61 to zawsze srodkowy jest tylko aktywny.

Uzależniony Awatar Max_im

No właśnie tak jest. Ale jak wybiorę Strefa AF (ręczny wybór strefy)-cytuję nazwy z instrukcji żeby było łatwiej doczytać
    i umieszczę strefę np po lewej to kręcąc pierścieniem ostrości zgłaszają mi się różne punktu w zależności od obiektów które są ostre

Wiec dziala to tak samo "dobrze" w 1d jak i w 5d. Wiec albo zamierzone to jest (i sie z tym przeprosic trzeba) albo tez szybciej poprawia skoro problem jest wspolny.

Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez filemoon Zobacz posta
    Czy w przypadku fotografowania w trybie MF (reczne ostrzenie) mozecie uzyc jednoczescie 61 punktow przy manualnym potwierdzaniu ostrosci. Czy niestety w trybie 61 punktow mamy aktywny tylko jeden.
    Witam,
    z racji, że to mój pierwszy wpis, to ogólne dzień dobry, a właściwie dobry wieczór

Na stronie 112 instrukcji, ramka na dole, napisano, że potwierdzenie ostrości w trybie manualnego ostrzenia przy automatycznym wyborze 61 punktów następuje, gdy środkowy punkt osiągnie ostrość - więc jest to zamiar producenta, a nie błąd.

Domyślnie Potwierdzanie ostrosci 1dx czy tez 5dmarkIII

Tak ale po tym jak srodkowy osiaga ostrosc zaden pozostaly nie osiaga. Wiec ten tryb nie rozni sie niczym od centralnego punktu.

Dzieki za odpowiedz.
    Ostatnio edytowane przez filemoon ; 07-07-2014 o 08:03

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów