Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: wykorzystanie zdjęcia bez zezwolenia

Domyślnie Odp: wykorzystanie zdjęcia bez zezwolenia

a czy regulamin facebooka i tym podobnych portali przypadkiem nie zezwala na wykorzystanie zamieszczanych fotografii w celach marketingowych podmiotów trzecich. Swego czasu było głośno gdy taki zapis wprowadziła nasza klasa otwierając wrota wszelkim agencjom reklamowym, które mogły ściągnąć zdjęcia z imienin u cioci i wykorzystać w kampaniach reklamowych.
    W fotografii najważniejsze jest światło.

Zablokowany
    Miasto
    Usa

Pierwsze co to nie gdybaj na forach tylko idz do notariusza ktory potwierdzi ci wydruk strony z twoim zdjeciem zeby nie bylo ze ty pojdziesz do sądu, oni usuną zdjecie i powiedzą ze zrobileś fotomontarz a tajiego zdjecia nie bylo na ich stronie. I zanim tego bie zrobisz to wywal ten wpis z fb.

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez m-a-r Zobacz posta
    a czy regulamin facebooka i tym podobnych portali przypadkiem nie zezwala na wykorzystanie zamieszczanych fotografii w celach marketingowych podmiotów trzecich. Swego czasu było głośno gdy taki zapis wprowadziła nasza klasa otwierając wrota wszelkim agencjom reklamowym, które mogły ściągnąć zdjęcia z imienin u cioci i wykorzystać w kampaniach reklamowych.

NK to nnie mam , nie wiem co sie dzieje, ale w szoku jestem ze było coś takiego w regulaminie , wątpie aby Facebook miał podobną głupote u siebie , chciaz przyznam ze regulaminu nie czytałem

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez damianko Zobacz posta
    Pierwsze co to nie gdybaj na forach tylko idz do notariusza ktory potwierdzi ci wydruk strony z twoim zdjeciem zeby nie bylo ze ty pojdziesz do sądu, oni usuną zdjecie i powiedzą ze zrobileś fotomontarz a tajiego zdjecia nie bylo na ich stronie. I zanim tego bie zrobisz to wywal ten wpis z fb.

dzięki za podpowiedź, juz usunęli, ale wiesz akurat ten wpis widziało wiele osób,świadków będzie wielu , byli by głupcami w tej chwili zeby w sądzie składać w ich sytuacji takie zeznania ...
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 15-05-2014 o 21:28
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Co do reklam przy zdjęciu, w tym kierunku nie idź. Nie obronisz tego że zdjęcie może być kojarzone z lotto czy hotelem. Są to reklamy pływające, które atomtycznie wrzuca jakiś skrypt i portal nie ma wpływu na jakim artykule jaka reklama wyskoczy.
    Ponieważ to jest portal informacyjny ciężko Ci będzie udowodnić,że z tytułu umieszczenia tego zdjęcia uzyskali jakieś korzyści. Jeszcze jakby to był tekst sponsorowany reklamujący wydarzenie to tak można by szarpać organizatora i portal.
    Ponieważ loga nie usunęli to pozostaje tylko fakt że buchnęli fotę i nie prawidłowo podpisali, a to znając nasze sądy będzie niska szkodliwość. Chyba że będziesz w stanie mocno udowodnić, że poniosłeś straty z tytułu kradzieży i publikacji tego zdjęcia.
    Imho w Twoim przypadku wyrwanie czegoś będzie ciężkie, bo niestety (dla Ciebie) zdjęcie nie zostało użyte w celach komercyjnych, jeśli chcesz się szarpać to robota dla bystrej papugi dobrze zorientowanej w prawie autorskim. Wyadje mi się że sukcesem w tym przypadku będzie uzyskanie sprostowania na portalu że wykorzystali zdjęcie Pana JS przedstawiające suknie projektu Pana XY
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Pełne uzależnienie

Ja kiedys tez znalazlem na jednej stronie swoje zdjecia. Bylo tam bardzo duzo zdjec z roznych stron swiata.
    Gosciu uczciwie napisal ze zadne zdjecie nie jest jego i na prosbe autora zdjecie usunie. Pod zdjeciami byli podani autorzy.
    Poniewaz strona nie byla aktualizowana od dluzszego czasu to olalem sprawe.
    Czy takie umieszczenie zdjecia z podpisem to tez kradziez? IMO tak.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Twoje "IMO" nie ma znaczenia, tylko PAiPP.
    Z tego co kojarzę w takim wypadku nie jest to naruszenie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

W internecie prawa autorskie z kolei w ogóle nie są respektowane, bo kopiowanie i kolportowanie zdjęć przez google jest masowe na inne strony, które wykorzystują czyjąś pracę.

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Ja kiedys tez znalazlem na jednej stronie swoje zdjecia. Bylo tam bardzo duzo zdjec z roznych stron swiata.
    Gosciu uczciwie napisal ze zadne zdjecie nie jest jego i na prosbe autora zdjecie usunie. Pod zdjeciami byli podani autorzy.
    Poniewaz strona nie byla aktualizowana od dluzszego czasu to olalem sprawe.
    Sprawa opisana przez Ciebie jest własnie wykorzystaniem zdjęcia bez zezwolenia. Jak mamy ochotę zamieścić czyjeś zdjęcie na stronie WWW, to niestety zezwolenie autora jest wymagane.
    A umieszczenie autora pod fotką jest połowicznym załatwieniem sprawy. Ktoś nie zadał sobie trudu, żeby się z Tobą skontaktować, ale zdjęcie wsadzić do witryny potrafił.
    Dopisek "jak sobie autor nie życzy, to mogę usunąć" kojarzy mi się z czymś w rodzaju. Ukradłem panu X rower, jak chce, to mogę mu go oddać .

Ściganie tego typu spraw w PL kończy się przeważnie stwierdzeniem "mała szkodliwość społeczna czynu". Zdjęcie znika z WWW i po sprawie.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Początki nałogu Awatar janhalb

Cytat Zamieszczone przez m-a-r Zobacz posta
    a czy regulamin facebooka i tym podobnych portali przypadkiem nie zezwala na wykorzystanie zamieszczanych fotografii w celach marketingowych podmiotów trzecich. (...)
    Oczywiście, że zezwala. Wszystko, co wrzucisz na FB - zdjęcia i grafika na pewno, nie wiem jak jest z tekstami, ale chyba też - staje się de facto własnością Facebooka. FB może to wykorzystywać do reklamy, promocji, autopromocji i czego tam jeszcze, a także, z tego co pamiętam, sprzedawać do wykorzystania podmiotom trzecim.

Nie potraktujcie tego jako złośliwość, ale NAPRAWDĘ warto jednak czytać regulaminy ZANIM się założy konto czy podpisze umowę...
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
    Nie potraktujcie tego jako złośliwość, ale NAPRAWDĘ warto jednak czytać regulaminy ZANIM się założy konto czy podpisze umowę...
    Janie, regulaminy portali społecznościowych zmieniały się (zapewne wielokrotnie) od czasu rejestracji nań.
    Część zapisów jest tak zawiła, że wokół nich powstają legendy ludowe.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów