Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Wyprawa fotograficzna do Kenii

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez antonjo
    ee taka Kenia to co fajnego ? 40 stopni w słońcu, trzeba tachać jakieś 300-400 mm zeby pstryknąc cos z "wildlife" ... Z tubylcami sie nie dogadasz za bardzo . . .

pozdro
    To się ciężko zdziwisz. Ja miałem przewodnika masaja, z e-mailem, tel. kom., Oxfordzkim angielskim i nienagannymi manierami europejczyka. Kenia to fascynujące miejsce. Z tymi 300-400 mm to też nie do końca tak, zwierzęta podchodzą bardzo blisko, nieraz za długi obiektyw jest problemem. Szybkie zmiany sa o tyle niepraktyczne że kurzy się strasznie. Bez problemu można pojechać na tygodniowe safari w graniczach 1200-1300 Euro.

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Mag Zobacz posta
    To się ciężko zdziwisz. Ja miałem przewodnika masaja, z e-mailem, tel. kom., Oxfordzkim angielskim i nienagannymi manierami europejczyka. Kenia to fascynujące miejsce. Z tymi 300-400 mm to też nie do końca tak, zwierzęta podchodzą bardzo blisko, nieraz za długi obiektyw jest problemem. Szybkie zmiany sa o tyle niepraktyczne że kurzy się strasznie. Bez problemu można pojechać na tygodniowe safari w graniczach 1200-1300 Euro.
    Hej. Jakie obiektywy zatem najlepiej zabrać...?
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez antonjo Zobacz posta
    ee taka Kenia to co fajnego ? 40 stopni w słońcu, trzeba tachać jakieś 300-400 mm zeby pstryknąc cos z "wildlife" ... Z tubylcami sie nie dogadasz za bardzo . . .
    Po polsku na pewno się nie dogadasz.
    W Kenii urzędowym językiem, oprócz suahili, jest angielski.
    Językiem tym - płynnie - posługują się również masajowie mieszkający w chatach z gliny i g......
    Upały - o których piszesz - nie występują np. we wrześniu-październiku. Wówczas pogoda na safari jest wymarzona (suche powietrze, lekki wiaterek, temp około 30*C).
    Co do tachania 300-400mm to również nie do końca prawda. Dobre jest mieć, ale nawet 150-200mm zrobisz bardzo udane zdjęcia - zwierzęta podchodzą bardzo blisko.
    Biegam, bo lubię

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

z jednej strony taka ekskursja zorganizowana to milion kłopotów mnniej (ale za to trochę wieksza kasa) a z drugiej strony 25 turystów fotografujących z tego samego miejsca te same atrakcje w tym samym czasie.... a ja wolę fotografowac sam.... i przeżyć trochę więcej niż ganianie land Roverem po "bezdrożach dzikiej Afryki" i spanie w Afrykańskich hotelach (choć moze to ostatnie mmoze być przygodą nie lada)
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Takie typowe safari... a wujek z irlandii wrócił właśnie z Kenii ale tej części bardzo biednej , 5 godzin terenowej drogi od Nairobi... Pracował w obozie dla chorych na AIDS... Możliwe że ta cena podana przez nich sumuje się z łapówkami bo tam bez nich nie kupisz nic i nie załatwisz nic... Ot taki obyczaj...

dezerter
    Guest

Domyślnie

hmmmmm witam to ja organizuje ten wyjazd i milo mi ze dyskusje rozpetal... hmmm od czego zaczac? zgadzam sie ze mozna do Kenii z tui czy neckermanem pojechac na 2 tygodnie last minute za 5000 PLN (moze nawet taniej) a ja oferuje wyjazd za 10 000 PLN ... tylko ze caly czas spedzamy w parkach a nie na wybrzezu porownajcie pls ceny... przelot do Nairobii grupowy nie do Mombasy czarter na miejscu 2uch fotografow do pelnej dyspozycji grupy wspierajacych w wysilkach fotograficznych przed po i wtrakcie... a diabel jak ktos slusznie zauwazyl tkwi w szczegolach - mala liczba osob w samochodzie ... grupa fotograficzna wiec focimy rano i popoludniu a spimy gdy w poludnie slonce w zenicie... hotele jak najblizej atrakcji (w parkach nie wolno jezdzic w nocy wiec co z tego ze taniej jak do parku dojezdzamy godzine po wschodzie slonca...) przewoznik ktory pozwala zabrac 10kg ze soba na poklad itd itd mozna za 5000 ale to co oferuje za 10000 to jest zupelnie co innego czy warto to juz pytanie retoryczne wiem ze nie kazdego stac na taki wyjazd ale i tak zapraszam na nastepne - w listopadzie Indie i podnoze Himalajow w przyszlym roku Borneo i Malezja, Tajlandia, Kenia i Tanzania, Namibia, ponownie Indie.... i pewnie jeszcze cos - tanio nie bedzie ale impreza w 100% na fotografowanie poswiecona... na koniec jedna refleksja wlasnie wrocilem z rozpoznania terenu w Ameryce Srodkowej.. normalna grupa turystyczna w programie Tikal - zanuzone w dzungli starozytne miasto zaplacilem bylem widzialem i? no zobaczyc na normalnej grupie mozna - moj program to 12 -16 w poludnia - obszedlem ale pofocic sie nie dalo kontrasty slonce itd - wszedlem na piramide gorujaca nad dzungla i wszystko plaskie i wyprane z kolorow a wyobrazilem sobie to samo miejsce o swicie z mgielkami nad dzungla sie unoszacymi pieknym nasyceniem barw porannego slonca... wiec co wam moge obiecac - jesli bede kiedys organizowal wyprawe do Gwatemalii to w Tikal bedziemy nie przez 4 godziny a prez 2-3 dni i zerwe was przed switem zeby o swicie byc na szczycie tej piramidy z ktorej widok sobie wyobrazalem.... (obiecuje tez ze nie bedzie to najtansza mozliwosc zobaczenia Gwatemalii bo nie moze byc) pozdrawiam serdecznie

Dezerter

Bywalec Awatar pyciu
    Miasto
    Pawłówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dezerter
    wlasnie wrocilem z rozpoznania terenu w Ameryce Srodkowej..
    Pokaz foto-efekty tej wizyty.

pzdr.
    Canon 30D | EF-S 18-55/3.5-5.6 | EF 70-210/3.5-4.5 | EF 50/1.8 | EF 100/2.8 | EF 24-105/4.0 IS | Metz 54-MZ4
    album-foto.pl | plfoto

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów