Dziękuję za odzew na moje pytanie
Problem z pewnością jest w moich rękach. Fotografuję w pomieszczeniu zamkniętym, światło jest normalne dzienne pokojowe, słabe
fotografuję głównie różne materiały w celu tworzenia tekstur wysokich rozdzielczości, używam do tego celu 5DmkII + C100mm macro
mam dwie lampy studyjne Quantum S400 z softboxami + lampę systemową 580exII
gdy ustawię aparat na statywie jest OK (f10, 1/160sek, 100mm), gdy te ustawienia trzymam z ręki nie ma pełnej żylety 1:1 (a musi być), oczywiście czasem się trafi ale nie moge sobie pozwolić na loterię
gdy wepnę 580exII jest super bo mogę tam skrócić znacząco czas, niestety z duzymi lampami nie da rady a tylko one dają mi 100% satysfakcjonującego oświetlania i wydobywania tym samym szczegółów z faktur powierzchni
miałem jeszcze obiektyw canon 50mm 1,4 ale ten znowu zniekształcał płaskie powierzchnie (tworzył beczkę) dlatego kupiłem ten 100mm który jest super ... tylko ten czas
słyszałem że obiektyw canon 80mm 1,8 jest równie ostry jak ten 100mm i nie jest drogi więc mógłbym go kupić, ale nie mam pewności że to rozwiąże mój problem, chociaż jak piszesz ze tak to chyba zaryzykuję
jeszcze jedno: czy ten 80mm nie będzie zniekształcał przy płaskich powierzchniach? bliżej mu do 100mm macro czy 50mm 1,4? stawiam że do tego 100mm ale wolę zapytać fachowców