Wygląda na to, że pomijając światło, jest pod każdym innym względem lepszy od f/2,8 II
Czy przy coraz lepszych matrycach w nowych puszkach ta przewaga f/2,8 nad f/4 przy ogniskowych 16-35mm, jest aż tak bardzo istotna
Używki f/2,8 II w dobrym stanie stoją obecnie poniżej nówek f/4![]()
Różnica między f/4 a f/2.8 to jest 1 stop czyli EV czyli czas dwa razy dłuższy (albo krótszy.)
Jeden stop to jeden stop. "It is what it is" jak to się mówi.
Jeżeli przy czasie 1/50 rozmazanie danego obiektu w ruchu będzie na 10 pikseli, to przy 1/25 będzie na 5 pikseli.
Więc mówienie, że 2.8 umożliwia zdjęcia w ruchu, a 4 to już nie, to jest hmm...uproszczenie.
F/4 z 6d na 2x wyższym iso da podobne albo lepsze zdjęcia w ruchu niż f/2.8 z 5d1.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Matematycznie tak, ale szkła nie są matematyczne i mają np. winietowanie. Jasność podawana przez producentów dotyczy środka kadru i nie zawsze tez jest to prawda. Jeżeli szkło już blisko środka kadru winietuje to różnica w jasności motywu oddalonego nieco od środka kadru nie będzie 1EV tylko mniejsza. Akurat oba 16-35II i 16-35IS winietują podobnie, więc nie ma to znaczenia.
Nowe porównanie szerokokątnych zoomów canona.
LensRentals.com - Canon Wide-Angle Zoom Comparison
Dorzucę do tematu kilka zdjęć zrobionych w drodze z pracy do domu, oczywiście wrzucam je dla ciekawych jakie rezultaty daje to szkło, a wszystkich szukających jakiś magicznych ujęć czy fajnych tematów odsyłam do forumowych galerii ;-) obiektyw zakupiony pod wszelakie wyjazdy wakacyjno-podróznicze, miałem w tamtym roku wersje ze światłem 2.8 ale mnie rozczarowała na tyle że ją po kilku dniach testów zwróciłem, natomiast ten zagości u mnie na dłużej, cena już jest niższa, w przyszłym roku wrzucą go pewnie do cashbacka ;-) w obiektywie narazie podoba mi się ostrość w rogach, szybki AF oraz oczywiscie sprawnie działający IS, na minus to spore winietowanie na f4, pewnie łatwe do skorygowania w dxO czy innych tego typu programach.
zdjęcia robione na przesłonach f4, f8 i f16, iso 100, jpg wyjety z puszki i wrzucony na serwer, pod zdjęciem link do pobrania jpga, dla chętnych mogę wrzucić .cr2
ImageShack - IMG_1171.JPG
ImageShack - IMG_1172.JPG
ImageShack - IMG_1173.JPG
ImageShack - IMG_1186.JPG
ImageShack - IMG_1187.JPG
ImageShack - IMG_1188.JPG
ImageShack - IMG_1189.JPG
ImageShack - IMG_1190.JPG
ImageShack - IMG_1191.JPG
ImageShack - IMG_1192.JPG
ImageShack - IMG_1193.JPG
ImageShack - IMG_1194.JPG
ImageShack - IMG_1209.JPG
ImageShack - IMG_1210.JPG
ImageShack - IMG_1211.JPG
To ile faktycznie zyskuje się na jasności otwierając 16-35/2,8 II z f/4 do f/2,8 jeśli wiadomo, że jednocześnie zwiększa się winietowanie z 2,02 do 2,81Czy faktycznie bez problemu można wydłużyć czas dwukrotnie
Czy rzeczywiście f/2,8 w tym obiektywie jest warte dopłaty w stosunku do f/4 w 16-36/4 IS, biorąc pod uwagę jego stabilizację oraz różnice w ostrości i CA między tymi obiektywami
![]()
Ostatnio edytowane przez Sunders ; 10-08-2014 o 12:12