Ale Ty tak powaznie, czy jaja sobie teraz robisz ze swojej niewiedzy?
Poszukaj zanim cos "madrego" napiszesz prosze chocby w internecie na dany temat, to na drugi raz pomyslisz przed takim pytaniem jak wyzej
Dla krotkiego wyjasnienia - robiac zdjecie tlumowi na 16mm z kilku/kilkunastu metrow przy f/2.8 bedziesz obejmowac nawet i czwarty rzad. Sa nawet wyliczenia jak zmienia sie GO wzgledem uzytej ogniskowej i odleglosci ostrzenia - polecam![]()
Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 08-08-2014 o 11:55
Tak, gdzieś czytałem, że jak się ma 2.8, częściej 1.4 to nigdy się już nie przymyka. "BO TAK"
To zmieniam zdanie miało być "z drugiego" na "piąty" rząd - brzmi lepiej ? (jak zaczniesz liczyć że szósty jest ok, to siódmy)
I nie chodzi mi o temat, zmiany obiektywu, miejsca, aby tylko i wyłącznie było na 2.8 "BO TAK"
Zakładasz, że robisz tylko na 16mm i zawsze na 2.8 ?
Wyliczenia znam, nie obawiaj się.
To jak nie pamietasz, to nie pisz
Zgadza sie, ze przy jasnych stalkach ludzie bardzo cenia sobie mala GO i rzadko przymykaja (sam tak robie i lubie). Nigdy jeszcze natomiast nie slyszalem (na tym forum rowniez nie pamietam, aby ktos takie brednie pisal), ze przy f/2.8 stosuje ta sama zasade i robi zdjecia tylko na pelnej dziurze. W przypadku jasnych zoomow, pelny otwor wykorzystuje sie, bo ratujemy brak swiatla oraz do testow (czyli - jak obiektyw radzi sobie na pelnym otworze).
j.w.
Jesli chodzi o ogniskowa, to TAK. Z tego co wiem, to nie tylko ja w ultra zoomach wykorzystuje na pelnej klatce glownie najszerszy kąt (90% zdjec). Po to przeciez go podpinam - aby bylo jak najszerzej. Oczywiscie ci, co robia na cropie, ten obiektyw uzywaja jak 24-70 na FF, ale pelna klatka, to glownie 16mm. Zas co do f/2.8, to w zaleznosci od okolicznosci - nie ma reguly. Ja 16-35 robie glownie wnetrza, krajobrazy etc. i wtedy na 16mm ustawiam przeslone na ile kadr i warunki pozwalaja. Jesli rzeczy/miejsca nieruchome, to przeslona jak najwieksza a iso jak najmniejsze. Jesli obiekty w ruchu, to tak, aby nie byly rozmazane (za wyjatkiem "chcianych" rozmazan).
Jednak po tym co piszesz i po tym o co pytasz - obawiam sie
ps
a odnosnie jeszcze stwierdzenia, ze ktorys rzad moze byc poza GO na f/2.8, to powiem z doswiadczenia tak - wole zrobic np. rzad 6 poza GO ale na 1600 iso, niz minimalnie w wiekszej GO na 1600 iso, gdyz te male główki przy takim ziarnie wygladaja gorzej, niz lekko "rozmydlone", bo nie zalapaly sie w GO![]()