najlepiej tylko kosztuje x2 co tokina![]()
najlepiej tylko kosztuje x2 co tokina![]()
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Jeśli chodzi o zdjęcia ciemnych wnętrz, to jeśli nie ma warunków do użycia statywu, to ja wolę jednak f/4 + IS o skuteczności 4EV/lub zbliżonej do tej wartości/ oraz nieco lepszą ostrość/nie tylko na brzegach/, lub ewentualnie 24mm f/1,4, bez IS ale z jeszcze lepszą ostrością na porównywalnych przysłonach, niż f/2,8.
Czyli proste. Chcesz16-35 do landszaftow wez f4 a do repo f2.8. W moim przypadku to 95% do 5% na korzysc repo wiec rozgrzeszcie mnie z wyboru f2.8![]()
----------------------
5D mk III + 40D + Zenitar 2.8/16 + 35L + 85L + 100L macro + 70-300L + 600EX-RT + 270EX
Co do f2.8 to ono ma znaczenie dla układu AF. W niektórych sytuacjach ma to znaczenie praktyczne (szybkość i sprawność działania AF).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nie ma co rozgrzeszać, to Twój wybór BigMan
Każdy chwali to co ma i używa - to stara prawda.
Zasadniczo lektura dla tych, co chcą kupić, a nie dla tych, co już posiadają.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Ja tego szkła nie mam obecnie, miałem ale sprzedałem, bo przy krajobrazach się nie sprawdził.
Obecnie sporadycznie używam wersję f4 zapożyczoną od Kolegi i jak dla mnie jest lepiej, chociaż i tak szału nie ma.
Pewnie za jakiś czas je zakupię, ale póki co nie jest mi niezbędne.
Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 01-09-2014 o 19:46
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Pozyczone, kiedys mialem, znam kogos kto ma,...Dajcie spokoj.
----------------------
5D mk III + 40D + Zenitar 2.8/16 + 35L + 85L + 100L macro + 70-300L + 600EX-RT + 270EX
Skoro ponoć ci co maja zawsze chwala, a ci co nie maja nie wiedza o czym mówia, to nic dziwnego, że czytanie opinii na forach przyprawia wielu o słynny "mętlik w głowie".![]()
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
bo forum to tylko wskazówka, a tu najczęściej mamy do czynienia z chęcią dostania gotowej recepty na sukces
to tak nie działa
a może ktoś się chce zamienić na miesiąc? z chęcią bym potestowal to szkło,w zamian dam tokine i depozyt pieniężny
bo o ile dla mnie tokina jest fantastycznym szkłem to w podroży liczą się także gabaryty a te u tokiny sa.... naprawdę spore
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!