No ja nie szarpalbym sie na szklo co dopiero wypuscili z 2 powodow:
1. ewentualne niedociagniecia/mankamenty pierwszych partii
2. zawyzona cena
No ja nie szarpalbym sie na szklo co dopiero wypuscili z 2 powodow:
1. ewentualne niedociagniecia/mankamenty pierwszych partii
2. zawyzona cena
a propos 16-35... na forum dpreview pojawil sie Szwajcar, ktory pokazal kilka wlasnych zdjec z tego szkla.
to niestety jest najwyrazniej jakis informatyk (albo inny inzynier), bo z bodajze 80 zdjec lacznie 2 (slownie: dwa) sa na innych ogniskowych niz 16 lub 35...o tym, ze sa sakramencko nudne to nie wspominam, nie kazdy z aparatem w reku jest fotografem
no ale z braku laku mozna obejrzec.
http://www.dpreview.com/forums/post/53790356
wyglada to IMHO dobrze. rogi przy juz f/4 sa na poziomie tego, co 17-40 robi przy f/8.
Gdy obejrzałem ten wątek czas jakis temu pomyślałem, że to jakiś informatyk w sensie majstrowania w exifach.
No ale czym niby osiągnąłby takie dobre rogi
Ogólnie szkiełko zapowiada się O.K.
P.S.
Coraz trudniej czyta się ten wspólny wątek dla obu obiektywów - czekamy aż ktoś kupi i założy osobny?
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
16-35mm F4L IS już dostępny w PL: Canon EF 16-35 mm f/4L IS USM - Obiektywy - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl
Są już szczęśliwi nabywcy tego szkiełka![]()
Czekam na pierwsze używane lub cashback![]()
Jak wszyscy będę tylko czekali z zakupami to skąd będziemy mieli opinie i testy![]()
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Na dpreview pokazało się kilka sampli nowego 16-35. Szkoda, że nie ma na pełnej dziurze.
a few 16-35 f/4 IS samples: Canon SLR Lens Talk Forum: Digital Photography Review
Pozdrawiam,
Mirek
Dla mnie nowe 16-35, to strzal w dziesiatke zarowno z ogniskowa, polepszeniem jakosci 17-40, jak i dodaniem IS-a.
Jak na razie wersji f/2.8 nie pobije ani swiatlem, ani niesamowita ostroscia w porownaniu na f/4, ale IS + zmiana 17-40 na ta nowosc, daje potezne zastepstwo.
Smiem twierdzic, ze to najlepszy nastepca poprzednika w ostatnich latach u Canona
Dla mnie f/2.8, to absolutne minimum, jednak tutaj mocno sie zastanawialem czy wybrac nowosc, czy wrocic do poprzednika![]()