-
Odp: Canon 1000D - brudna matryca ?
Witam wszystkich !
Jako, że sam borykam się z podobnym problemem w 60D, postanowiłem podłączyć się tutaj, zamiast zaśmiecać forum kolejnym postem.
Mianowicie sprawa wygląda tak, że po powrocie z majówki odkryłem kilka plamek na matrycy - są one widoczne tylko od F20 w górę, więc się tym póki co nie przejmuję
Jednak zauważyłem też kilka pyłków widocznych przez wizjer. Przedmuchałem gruchą, pyłków (+ kilka włosków) tylko przybyło. Wyczyściłem lustro patyczkami nasączonymi izopropanolem, syf został na swoim miejscu. Będąc przekonanym, że ufajdałem matówkę, kupiłem nową, tym razem AF-D. Syf nadal jest widoczny w niezmienionej postaci i w tym samym miejscu.
Uprzedzając kilka pytań - grucha była sprawdzona (bez talku), matówkę wymieniłem "specjalnym narzędziem" załączonym w zestawie.
Zatem drodzy Forumowicze, podpowiedzcie proszę - na czym jeszcze może zalegać ten brud ? Nie mam on wpływu na zdjęcia (zupełnie pomijam tu kwestię matrycy, którą za jakiś czas też trzeba będzie przeczyścić) jednak wnerwia mnie niemiłosiernie. Czy jest możliwe, że wdmuchałem go gdzieś pod matówkę ? Lub na wewnętrzną stronę wizjera ?
Uprawnienia umieszczania postów