Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 71

Wątek: ColorChecker Passport a kalibracja monitora

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: ColorChecker Passport a kalibracja monitora

ok, zgoda.
    Spróbuję to jeszcze precyzyjniej.

Robocza przestrzeń barwna to sposób zapisu koloru.

W aparacie można zapisać kolory na 2 sposoby, Adobe RGB oraz sRGB.
    W (sposobie) Adobe RGB da się zapisać np. więcej kolorów (większa przestrzeń barwna), niż w sRGB, o ile więcej i jakich więcej zależy od jasności

"Matryca" rejestruje kolory podczas ekspozycji.

W pliku jpg te kolory "matrycy" są już zapisywane według zadeklarowanego w aparacie sposobu(przestrzeni) i jeśli był to sposób Adobe RGB nazwa pliku zaczyna się pod_kreślnikiem. Gdy zadeklarowaliśmy sposób sRGB a "matryca" zarejestrowała więcej kolorów niż sposób sRGB może zapisać to część kolorów bezpowrotnie straciliśmy

W pliku RAW zapisane są kolory "matrycy" oraz zapisany jest sposób jaki zadeklarowaliśmy że będziemy je zapisywali w pliku wykonywalnym.
    Jeśli deklarowaliśmy w aparacie że chcemy w (sposobie) Adobe RGB to nazwa pliku zaczyna się pod_kreślikiem.

Gdy wczytujemy plik RAW do "wywoływacza" który "pracuje" w innym sposobie zapisu koloru niż zadeklarowany w pliku to przeprowadza on konwersję do pliku wykonywalnego według swojej przestrzeni barwnej (swojego sposobu)

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-05-2014 o 06:13
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uzależniony Awatar kaindox

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    W pliku RAW zapisane są kolory "matrycy" oraz zapisany jest sposób jaki zadeklarowaliśmy że będziemy je zapisywali w pliku wykonywalnym.
    Zapisany jest co najwyżej sposób w jaki plik RAW będzie obsługiwany przez DPP. Jeśli korzystasz z ACR to nie ma znaczenia, plik będzie zapisywany w sposób jaki zadeklarujesz w ACR.

Moja rada - jeśli pytasz kogoś o rade to nie zachowuj się jakbyś z racji wieku pozjadał wszystkie rozumy. Raz że niczego się nie dowiesz a dwa mieszasz w głowach ludziom którzy chcieliby się czegoś dowiedzieć przed zadaniem pytania na forum. Jeśli naprawdę zależy Ci na rozwianiu wątpliwości napisz PW do Czornyj z prośba żeby udzielił się w tym wątku. I radzę nie kwestionować tego co napisze, tylko wydrukować, powiesić nad monitorem i powtarzać jak dekalog.

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    Zapisany jest co najwyżej sposób w jaki plik RAW będzie obsługiwany przez DPP. Jeśli korzystasz z ACR to nie ma znaczenia, plik będzie zapisywany w sposób jaki zadeklarujesz w ACR.

Moja rada - jeśli pytasz kogoś o rade to nie zachowuj się jakbyś z racji wieku pozjadał wszystkie rozumy. Raz że niczego się nie dowiesz a dwa mieszasz w głowach ludziom którzy chcieliby się czegoś dowiedzieć przed zadaniem pytania na forum. Jeśli naprawdę zależy Ci na rozwianiu wątpliwości napisz PW do Czornyj z prośba żeby udzielił się w tym wątku. I radzę nie kwestionować tego co napisze, tylko wydrukować, powiesić nad monitorem i powtarzać jak dekalog.
    Czy możesz mi wyjaśnić czym różni się

mój zapis:

Gdy wczytujemy plik RAW do "wywoływacza" który "pracuje" w innym sposobie zapisu koloru niż zadeklarowany w pliku to przeprowadza on konwersję do pliku wykonywalnego według swojej przestrzeni barwnej (swojego sposobu)

od Twojego komentarza do tego zapisu:

bym sobie mógł powiesić to wyjaśnienie nad monitorem

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-05-2014 o 07:21
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Uciekają Ci niuanse. Kwadrat to prostokąt ale prostokąt to już nie koniecznie kwadrat. Uderz do CZornyj, na pewno dostaniesz prawdziwe i satysfakcjonujące wyjaśnienie

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    Uciekają Ci niuanse. Kwadrat to prostokąt ale prostokąt to już nie koniecznie kwadrat. Uderz do CZornyj, na pewno dostaniesz prawdziwe i satysfakcjonujące wyjaśnienie
    Pewno masz rację, (jeszcze ?) nie "znam" człowieka.
    Póki co, jako jedno z wielu polecam (jest fajnie prowadzone)
    Cambridge in Colour - Photography Tutorials & Learning Community

Z ciekawych "dodatków" jest np. kalkulator który pokazuje z której strony w danym momencie i danej lokalizacji będzie świecić słońce/księżyc (zachody i wschody, droga po nieboskłonie)

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-05-2014 o 07:41

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Wracając do tematu. Pożyczyłem sobie ColorChecker Passport, zrobiłem profile do moich aparatów. Fajna i pomocna rzecz. Co do kalibracji monitora to nie widzę związku, skoro i tak pracuję na nieskalibrowanym monitorze. Profil aparatu zmniejszył jedynie ilość mojej pracy przy niektórych zdjęciach.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta

jp
    A jeżeli wywoływacz pracuje w tym samym sposobie zapisu koloru co zadeklarowany w pliku to co się wtedy dzieje? Co innego?
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 22-05-2014 o 00:18

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Wracając do tematu. Pożyczyłem sobie ColorChecker Passport, zrobiłem profile do moich aparatów. Fajna i pomocna rzecz. Co do kalibracji monitora to nie widzę związku, skoro i tak pracuję na nieskalibrowanym monitorze. Profil aparatu zmniejszył jedynie ilość mojej pracy przy niektórych zdjęciach.
    Rozumiem, że
    Profil aparatu zmniejszył jedynie ilość mojej pracy przy niektórych zdjęciach
    dotyczy wszystkich prac :
    - w których nie "dotykasz" żadnej funkcji/zmiany związanej z barwą i nasyceniem
    - w "ciemno" wysyłasz do labu i drukujesz
    i oglądasz tylko wydruki

Oczywiście są zdjęcia gdzie wierność koloru ma mniejsze znaczenie dla Ciebie, sam decydujesz jak chcesz "by było".
    Chyba jednak lepiej by wpierw mieć/widzieć na ekranie "jak było" i potem wprowadzać swoje wizje/poprawki

Bez skalibrowanego monitora nie jesteś też w stanie zobaczyć jak będzie wyglądał wydruk przed wysłaniem go do labu, wydrukowaniem w domu.

Niestety sam się o tym "ciężko" przekonałem po padzie kompa i przeinstalowaniu systemu operacyjnego.

jp

Kalibrowanie puszki to taka kropka nad i, właściwie zbędna, gdy monitor prawidłowo wyświetla kolory a pracujemy w RAW

Producent dostarczył profile puszki dla różnych ustawień/sytuacji (standard, neutral, portet, landscape, ...) a my dodajemy swoje.

Ale, jeśli chcemy na monitorze dokładnie oddać to "co było" to musimy albo :
    - mieć profil zrobiony wcześniej dla dokładnie tej sytuacji (przy pomocy np. colorchecker), co jest sytuacyjnie trudne
    - mieć ze sobą colorchecker i zrobić jego zdjęcie w danej sytuacji, co jest znacznie pewniejsze

A jeśli nie jest to np. fotografia produktowa to na monitorze wykreujemy to co chcemy wychodząc z profili producenta (np. neutral)

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 22-05-2014 o 20:28

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów