Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: ColorChecker Passport a kalibracja monitora

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: ColorChecker Passport a kalibracja monitora

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    To prawda, przez kilka dni "zmuszony" zostałem do poznania tego zagadnienia, kilka dni uczyłem się, eksperymentowałem, wiem.
    Ja należę do tych co jeśli nie rozumieją, nie umieją to tak też otwarcie piszą.
    Mimo że zajmuję się fotografią więcej lat niż (chyba) Ty masz.

I nie chowam się za Nickiem by komuś "dowalić".

A Ty zamiast mieć "za złe" mógłbyś wykonać prosty przykład.
    1.
    Ustaw w puszce przestrzeń sRGB i wykonaj zdjęcie (A) RAW oraz zdjęcie (B) jpg
    2.
    Ustaw w puszce przestrzeń Adobe RGB i zrób zdęcie (C) RAW oraz zdjęcie (D) jpg
    3.
    Otwórz je wszystkie w DPP i zobacz w Info co pisze dla tych zdjęć w wierszu : przestrzeń barwna

I nie pisz że nie masz czasu, że nie będziesz .... itd.

jp

PS
    Byli tu tacy co pisali że nie rozumieją o co chodzi ale się nie zgadzają
    Rozumiem chęć wykonywania doświadczeń, ale doświadczenie źle zaplanowane niestety nie przyniesie odpowiedzi na żadne pytanie.
    Wrzucam link z oficjalnej strony firmy Canon (typu szkolenie podstawowe czyli odpowiednia), Link się nazywa:
    Understanding Color Spaces
    i w drugim akapicie napisano cytuję:
    Most current DSLRs and even point-and-shoot cameras support Adobe RGB and SRGB, which is often the camera's default color space. On a RAW workflow, these settings are irrelevant, but they are an important consideration when shooting JPGs.
    pogrubienie moje żeby nie szukać informacji w tym przydługim i obcojęzycznym tekscie, słowo irrelewant oznacza nieistotny
    Czyli oficjalna strona canona twierdzi że jeśli używamy RAWow to ustawienie przestrzeni w aparacie jest nieistotne , natomiast jeśli używamy JPEGów to ustawienie to jest ważne (w luźnym tłumaczeniu).

Tu Link do całego artykułu:
    Canon DLC: Article: Understanding Color Spaces

przed napisaniem "jedynie słusznej prawdy" w poście warto poczytać (i zrozumieć) jakieś podstawy teoretyczne, posty takie czytają różni użytkownicy często początkujący i wielokrotne powtórzenie takiej "prawdy objawionej" miesza im w głowach i później trudno takie zamieszanie naprostować.

--- Kolejny post ---

A tu jeszcze znalazłem informację (której szukałem dotyczy staroci 20D, 5DIII jest pewnie lepszy) na temat jak wygląda przestrzeń barwna aparatu, i nie chodzi o jakieś ustawienia w menu bo to są popierdułki a nie ustawienia czegokolwiek.
    http://www.luminous-landscape.com/tu...hoto-rgb.shtml
    jak się poczyta to można zrozumieć dlaczego ustawienie AdobeRGB/sRGB jest nieistotne (w przypadku RAWów)
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 20-05-2014 o 20:34
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uprawnienia umieszczania postów