Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 71

Wątek: ColorChecker Passport a kalibracja monitora

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Odp: ColorChecker Passport a kalibracja monitora

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Kuba1

Adobe RGB/sRGB wszystko ładnie jeśli nie ingerujesz w zdjęcie.
    Jeśli plik Adobe RGB otwierasz na monitorze sRGB i coś robisz z kolorami to wtedy ......
    Przyznam, że nie bardzo rozumiem co masz na myśli.
    Otwieram "pliki ProPhoto" (mówiąc po Twojemu), przeprowadzam jakąś obróbkę, zamieszczam w sieci, oddaję do składu elektronicznego, do poligrafii i nie miałem sygnałów, żeby coś było nie tak z kolorami. Nie robię tzw. grafiki, logo, etykiet itp., bo wtedy potrzebowałbym lepszych gadżetów do precyzyjnego egzekwowania koloru.
    Pamiętaj, że w PS w prosty sposób możesz też sprawdzić czy obrazek stwarza problemy kolorystyczne dla wybranego profilu druku i to łatwo skorygować.

Pytanie :

Przestrzeń robocza puszki : Adobe RGB
    Przestrzeń robocza PS : Adobe RGB
    Zarządzanie kolorem PS : zachowaj osadzone profile

Ale monitor jest sRGB, nie widzę części (np. niebieskiego) które zarejestrowała "matryca".
    Co się dzieje przy pracy na kolorach ?

jp
    Co do punktu pierwszego - Pracując z RAW ustawienia przestrzeni kolorów puszki nie mają znaczenia, w ogóle są pomijalne. One dotyczą tylko JPEG w puszce.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Zmuszony zostałem do samodzielnego kalibrowania.

Kupiłem sprzęt, przedarłem się przez kilka sensownych artykułów, swoją aktualną wiedzę na temat zarządzania kolorem oceniam na trochę więcej niż "dziennikarz " (patrz PS)
    Jeszcze sporo pracy abym to świadomie "ogarniał"

Pierwszy sukces jest, wydruk (po soft-proofing) kwiatków na domowej drukarce który wygląda jak na ekranie a który to ekran wygląda jak kwiatki w rzeczywistości.

Ponieważ nowy kolorymetr (Spider4) mierzy światło i "dopasowuje" jasność ekranu od tego oświetlenia mój podstawowy problem teraz to jak w pokoju "zrobić" oświetlenie aby ekran nie "bił po oczach", (miał tylko owe 120).

Są jakieś doświadczenia z praktycznym dopasowywaniem oświetlenia pokoju który tylko czasami pełni rolę pracowni fotograficznej ?

jp

PS
    Dwaj bracia , jeden został specjalistą a drugi dziennikarzem.

Specjalista zagłębiał się coraz głębiej i głębiej w temat, patenty, wynalazki, nagrody, odkrycia, cytowany coraz częściej w specjalistycznej literaturze naukowej
    Dziennikarz poznawał coraz więcej i więcej zagadnień, komentował coraz częściej w gazetach, TV, coraz więcej był cytowany

Po latach stwierdzili że jeden z nich wie wszystko "o niczym" a drugi wie nic "o wszystkim"
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 16-05-2014 o 14:34
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Mam pliki ICC "mojego" labu dla drukarki wielkoformatowej z wybranymi papierami.
    To wszystko się mieści w przestrzeni wyjściowej sRGB (przed konwersją) więc używanie w puszce i PS przestrzeni Adobe RGB jest bez sensu.
    Tak samo jest dla mojej domowej plujki.

Mam 2 monitory NEC, numery fabryczne różnią się o 6, oba od początku pracowały razem, mają dokładnie tyle samo przebiegu.
    Ale gdy zamienię profile pomiędzy nimi to np. biały "ekran" na którym teraz piszę, gdy przesunę tak że widzę go na obu naraz to na prawym monitorze jest (nieco) cieplejszy

Zrobiłem wstępne profile aparatu : zachmurzone, słonecznie, na słońcu.
    Gdy przełączam profile w ACR to na zdjęciu przedstawiającym ColorChecker Chart widać "rewolucję"

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Pełne uzależnienie

Puszka używa AdobeRGB/sRGB TYLKO na jpegach (lub jotpegach wszytych w RAW) więc jeśli robisz RAWY to rzeczywiście ustawienie tego parametru jest (prawie) bez znaczenia. Co do drugiego zdania jak zwykle się nie zgadzam .
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Puszka używa AdobeRGB/sRGB TYLKO na jpegach (lub jotpegach wszytych w RAW) więc jeśli robisz RAWY to rzeczywiście ustawienie tego parametru jest (prawie) bez znaczenia. Co do drugiego zdania jak zwykle się nie zgadzam .
    Nie "wyczuwasz" przestrzeni barwnych.
    Przy ustawieniu w puszce Adobe RGB pliki (RAW, jpg) tworzone są i zapisywane na karcie w tej przestrzeni, podkreślnik jako pierwszy identyfikator nazwy pliku o tym przypomina. To że w plikach, w części RAW, nie ingeruje w zapis koloru nie ma nic do rzeczy.

Gdy masz ustawioną przestrzeń w np. PS na Adobe RGB to nie następuje konwersja a gdy masz ustawioną przestrzeń sRGB to następuje konwersja z przestrzeni Adobe RGB do przestrzeni sRGB, zarówno pliku RAW jak i jpg.

LR (do niedawna ?) automatycznie wszystkie wczytywane pliki (RAW, tiff,, jpg) przekształcał do przestrzeni Pro Photo RGB (najszersza chyba) by dopiero przy eksporcie przekształcać do przestrzeni docelowej.

jp

--- Kolejny post ---

Nie wiem czy do końca trafny, ale przykład :

Przestrzeń barwna to jak zapewnienie banku że ma odłożoną kasę dla Ciebie i możesz ją dostać.
    Jeśli dostałeś z banku promesę kredytu 1 000 zł to one tam czekają dla Ciebie (Adobe RGB)

A czy ją dostaniesz to oczywiście zależy od Twojej zdolności kredytowej (dochodów, historii itd.), w praktyce możesz dostać znacznie mniej (profil ekranu, drukarki)

Gdy masz promesę na 500 zł (sRGB) to może się okazać że Twoja zdolność kredytowa jest na 800 zł ale..... dostaniesz tylko 500 zł (przycięcie kolorów na złej jakości drukarce)

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 20-05-2014 o 14:45

Pełne uzależnienie

"nie wyczuwasz" powiedział ten co sprawą sądząc po zadawanych pytaniach zainteresował się kilka dni temu. Ponieważ dyskusja z autorem zwykle przypomina odbijanie piłki od ściany (ciągłe powtarzanie nieprawdziwych "tez") tym razem podaruję sobie dyskusję, powyższe zdania świadczą o niezrozumieniu tematu.
    Jestem szumofobem
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

"nie wyczuwasz" powiedział ten co sprawą sądząc po zadawanych pytaniach zainteresował się kilka dni temu. Ponieważ dyskusja z autorem zwykle przypomina odbijanie piłki od ściany (ciągłe powtarzanie nieprawdziwych "tez") tym razem podaruję sobie dyskusję, powyższe zdania świadczą o niezrozumieniu tematu.
    To prawda, przez kilka dni "zmuszony" zostałem do poznania tego zagadnienia, kilka dni uczyłem się, eksperymentowałem, wiem.
    Ja należę do tych co jeśli nie rozumieją, nie umieją to tak też otwarcie piszą.
    Mimo że zajmuję się fotografią więcej lat niż (chyba) Ty masz.

I nie chowam się za Nickiem by komuś "dowalić".

A Ty zamiast mieć "za złe" mógłbyś wykonać prosty przykład.
    1.
    Ustaw w puszce przestrzeń sRGB i wykonaj zdjęcie (A) RAW oraz zdjęcie (B) jpg
    2.
    Ustaw w puszce przestrzeń Adobe RGB i zrób zdęcie (C) RAW oraz zdjęcie (D) jpg
    3.
    Otwórz je wszystkie w DPP i zobacz w Info co pisze dla tych zdjęć w wierszu : przestrzeń barwna

I nie pisz że nie masz czasu, że nie będziesz .... itd.

jp

PS
    Byli tu tacy co pisali że nie rozumieją o co chodzi ale się nie zgadzają
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 20-05-2014 o 15:30

Pełne uzależnienie

Mimo że zajmuję się fotografią więcej lat niż (chyba) Ty masz.
    Wątpię,
    "zajmuję się" to dość szerokie pojęcie - znaczy zajmujesz się zawodowo? czy pięćdziesiąt lat temu kupiłeś zorkę albo smienę? a może hasselblada?
    , doświadczenie z epoki analoga słabo przekłada się na wiele aspektów fotografii cyfrowej, na część tak, na wiele nie - znam to z doświadczenia.
    licytacja wiekiem do niczego nie prowadzi, w cyfrowym świecie "wiek" nie daje monopolu na wiedzę i prawdę.
    Jestem szumofobem

Wątpię,
    "zajmuję się" to dość szerokie pojęcie - znaczy zajmujesz się zawodowo? czy pięćdziesiąt lat temu kupiłeś zorkę albo smienę? a może hasselblada?
    , doświadczenie z epoki analoga słabo przekłada się na wiele aspektów fotografii cyfrowej, na część tak, na wiele nie - znam to z doświadczenia.
    licytacja wiekiem do niczego nie prowadzi, w cyfrowym świecie "wiek" nie daje monopolu na wiedzę i prawdę.
    No i co wyczytałeś z DPP, info, w rubryce przestrzeń barwna dla tych 4 plików ?

jp

Pełne uzależnienie

No i co z tą smieną? czy hasselbladem? z czystej ciekawości pytam.
    Jestem szumofobem

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów