Cytat Zamieszczone przez jarekczkrak Zobacz posta
Wyśle bardzo intensywnie o tym Tamronie, ale czytam dużo, że jest usterkowy i niestety nie powtarzalny, czyli szukanie dobrej sztuki (FF/BF)
Pewniejszy byłby Canon 24-70 f/ 4 cena podobna, ale mało ludzi jest nim zainteresowany.
Myślałem o C85 f/18 ponieważ lubie wąskie portrety a 50tka na FF jest ciut szersza

Poprostu chciałbym pogodzić szeroki kąt, z ewentualnym wąskim portrecie, który mógłbym zabrać na spacer.
Z tąd rozmyślanie nad C 17 - 40 i C85 f/1.8 ale z tego co wiem Tokina jest ostrzejsza ale niema mocowania filtra (choć gdyby była faktycznie warta mógłbym sobie odpuścić filtry)

Ztąd moję nie zdecydowanie, zwłąszcza że mam do wydania tylko 6tys zł

Co to za brednie z tym tamronem? Używałem i nie wybierałem spośród 102312093 sztuk... Według mnie jakościowo jest baaaardzo dobrze, długo się zastanawiałem czy brać 24-70 2.8 canona II czy tamrona, padł wybór na tamrona i nie żałowałem żadnej stówki wydanej na ten obiekty, ostry, kontrastowy, piękny bokeh, szybkością nie grzeszy, idealny zamiennik 24-70 2.8 II canona i szczerze mówiąc gdybym potrzebował spacer zooma i zooma do pracy bez wachania bym kupił znów Tamrona...
Szczerze mówiąc ja troszkę inaczej bym rozdysponował Twoje pieniądze... Zamiast 5dmk3 kupiłbym 6d (poczytaj różnice, miałem w łapach i 5dmk3 i 6d na zleceniach i szczerze mówiąc 6d do mnei lepiej przemawia, gdybym potrzebował tych wszystkich punktów af brałbym 5dmk3 ale jestem przyzwyczajony do używania centralnego i tylko jego używam więc bez sensu dla mnie jest dokładanie do mk3) do tego Tamrona 24-70 2.8 di vc i do portretu 85 1.8 lub pokusiłbym się o 135 2.0. Taniej i masz zestaw nie do zajechania... Lekki, spacerowy, robiący mega zdjęcia...