Co to za brednie z tym tamronem? Używałem i nie wybierałem spośród 102312093 sztuk... Według mnie jakościowo jest baaaardzo dobrze, długo się zastanawiałem czy brać 24-70 2.8 canona II czy tamrona, padł wybór na tamrona i nie żałowałem żadnej stówki wydanej na ten obiekty, ostry, kontrastowy, piękny bokeh, szybkością nie grzeszy, idealny zamiennik 24-70 2.8 II canona i szczerze mówiąc gdybym potrzebował spacer zooma i zooma do pracy bez wachania bym kupił znów Tamrona...
Szczerze mówiąc ja troszkę inaczej bym rozdysponował Twoje pieniądze... Zamiast 5dmk3 kupiłbym 6d (poczytaj różnice, miałem w łapach i 5dmk3 i 6d na zleceniach i szczerze mówiąc 6d do mnei lepiej przemawia, gdybym potrzebował tych wszystkich punktów af brałbym 5dmk3 ale jestem przyzwyczajony do używania centralnego i tylko jego używam więc bez sensu dla mnie jest dokładanie do mk3) do tego Tamrona 24-70 2.8 di vc i do portretu 85 1.8 lub pokusiłbym się o 135 2.0. Taniej i masz zestaw nie do zajechania... Lekki, spacerowy, robiący mega zdjęcia...