Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Lustrzanka lub kompakt do max 2k PLN

Widok wątkowy

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Odp: Lustrzanka lub kompakt do max 2k PLN

Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
    Jeżeli jednak chce się rozwijać(to często przychodzi z czasem)niech bierze lustrzankę.
    On tylko na początku taki zapał ma, na tyle na ile go znam to raczej słomiany zapał... biorąc pod uwagę zdjęcia jakie będzie chciał robić, odradzam mu generalnie lustrzanki, bo zanim będzie zadowolony z efektu (czytaj zakres ogniskowych, makro, światło itd) to będzie musiał jeszcze trochę poczekać, a córeczka mu już za mąż pójdzie w między czasie

Cytat Zamieszczone przez Mike7 Zobacz posta
    Obiektyw 17-85 poza USM jest gorszy optycznie od "kita"
    Zaproponowałem mu USM, bo jednak szybkie i celne ustawianie ostrości w przypadku szybko poruszających się obiektów (dziecko) jest kluczowe, w dodatku ma coś bardziej uniwersalnego biorąc pod uwagę 85mm na końcu.

Na in plus kompaktów (G16 bo ten głównie bym polecał) przemawia:

+użyteczny zakres ogniskowych odpowiadający 28-140mm
    +dobre światło obiektywu 1,8-2,8
    +macro od 1cm (choć po opiniach nie można nazwać tego makro, ale chyba lepiej to niż nic)
    +szybkostrzelność nawet do 12 fps
    +wymiary (choć z wyglądu brzydal jak dla mnie)
    +wbudowany filtr ND ( fajny dodatek)
    +nawet Wi-Fi

Generalnie sam gdybym nie miał lustrzanki i nie planował rozwijać się w tym kierunku, a miałbym na wydanie te 2 klocki, skusiłbym się na tego G16... może bardziej na G1x mark II, ale to już poza budżetem

Cytat Zamieszczone przez Mike7 Zobacz posta
    Zobacz Sony A5000 +16-50 lub coś z bezlusterkowców
    Patrzyłem oglądałem, ale... nie potrafię nic wybrać...

Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
    Najlepiej gdyby sam wziął do ręki kilka aparatów i stwierdził co mu pasuje
    Niestety u nas w okolicy nie ma dobrego sklepu foto gdzie można by potrzymać te aparaty w ręku... muszę więc opierać się na opiniach i testach...

Ale dzięki za wskazówki, ja jeszcze będę szukał, więc każde kolejne wskazówki mile widziane.

Pozdr,
    R

P.S. Lumix G3 wycofany według sklepu Cyfrowe....a zapowiadał się na dobrą kontrpropozycję.
    Ostatnio edytowane przez Canonierzysta ; 09-05-2014 o 11:54
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Uprawnienia umieszczania postów