On tylko na początku taki zapał ma, na tyle na ile go znam to raczej słomiany zapał... biorąc pod uwagę zdjęcia jakie będzie chciał robić, odradzam mu generalnie lustrzanki, bo zanim będzie zadowolony z efektu (czytaj zakres ogniskowych, makro, światło itd) to będzie musiał jeszcze trochę poczekać, a córeczka mu już za mąż pójdzie w między czasie
Zaproponowałem mu USM, bo jednak szybkie i celne ustawianie ostrości w przypadku szybko poruszających się obiektów (dziecko) jest kluczowe, w dodatku ma coś bardziej uniwersalnego biorąc pod uwagę 85mm na końcu.
Na in plus kompaktów (G16 bo ten głównie bym polecał) przemawia:
+użyteczny zakres ogniskowych odpowiadający 28-140mm
+dobre światło obiektywu 1,8-2,8
+macro od 1cm (choć po opiniach nie można nazwać tego makro, ale chyba lepiej to niż nic)
+szybkostrzelność nawet do 12 fps
+wymiary (choć z wyglądu brzydal jak dla mnie)
+wbudowany filtr ND ( fajny dodatek)
+nawet Wi-Fi
Generalnie sam gdybym nie miał lustrzanki i nie planował rozwijać się w tym kierunku, a miałbym na wydanie te 2 klocki, skusiłbym się na tego G16... może bardziej na G1x mark II, ale to już poza budżetem
Patrzyłem oglądałem, ale... nie potrafię nic wybrać...
Niestety u nas w okolicy nie ma dobrego sklepu foto gdzie można by potrzymać te aparaty w ręku... muszę więc opierać się na opiniach i testach...
Ale dzięki za wskazówki, ja jeszcze będę szukał, więc każde kolejne wskazówki mile widziane.
Pozdr,
R
P.S. Lumix G3 wycofany według sklepu Cyfrowe....a zapowiadał się na dobrą kontrpropozycję.