Tak, gdyż dużo zależy do czego. Do makro np. dobre są małe matryce. Do szybkostrzelnych zdjęć też.Zamieszczone przez acidjazz
Zamieszczone przez Jac
o pikselach mówiłem w kontekscie DSLR Canona, a nie myslac o kieszonkowcach
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
oo, tego nie wiedzialem - mozesz rozwinac temat gdyz makro mnie bardzo interesuje?
Jeśli Cię stać bierz 5D bo lepszy. Choć do takich zastosowań to 350D jest full wypas! A szkła masz w sam raz do cropaZamieszczone przez acidjazz
![]()
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
CZemu uwazasz, ze 17-40 bedzie slaby z 5? Z moim poczciwym EOS 3 jest bardzo dobrze
Ale 300D ma jedną dużą wadę - stary E-TTL, a to z flashem na imprezie kanał jestZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
Im mniejsza matryca, tym większa głębia ostrości. W makro z reguły jest duży problem z małą głębią. Spójrz na plfoto: większość makro jest z kompaktów. W większych matrycach trzeba jakoś dobłyskiwać i przymykać przesłone często, żeby cokolwiek było ostre.Zamieszczone przez acidjazz
Ponadto, przy makro z małą matrycą mniejsza skala odwzorowania jest zadowalająca.
Zamieszczone przez Raff
Moze i stac, ale jak mam wydac 6k wiecej i nie poczuc roznicy to po co? tylko po to by sie chwalic napisem 5D na korpusie zamiast 30D - nie lubię tak.
17-40 bywa słabe i z 20d. Na forum jest dużo wątków o tym. 5d wymaga od szkieł dużo więcej (telecentryczność) więc bywa, źle. Podkreślam, że to nie są moje opinie, tylko powtarzam zasłyszane slogany.Zamieszczone przez acidjazz