Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: 30D czy 5D?

Coś już napisał

Domyślnie 30D czy 5D?

Witam

Jak byl juz taki temat to przepraszam - leniwy z natury jestem to i szukac się nie chce :razz:

W związku z tym, ze chcę sie przesiąśc z poczicwego Canona EOS 3 na cyfowy SLR, pytanie ja w temacie - jaki korpus wybrac - 30D czy 5D.

Przeczytałem już wszystko na wszystkich forach i nie jestem a ni o ciut madrzejszy. Nie biorąc pod uwage wielkosci matrycy oraz ilosci pikseli (wiadomo ogólnie, ze w tym wypadku czym wiecej tym lepiej) prosze szanownych forumowiczów o rade.

Pozdrawiam

AcidJazz

Bywalec Awatar bartolomic
    Miasto
    Warszawa

Question

ten temat to jawna prowakacja i admin powinien go usunąć. też jestem leniwy i nie chce mi sie odpowiadać. najlepiej kup sobie jednorazówke!! w końcu jaki Pan taki kram..

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To najpierw powiedz, do czego potrzebujesz ten aparat.

5d bije 30d na głowe chyba we wszystkim poza szybkostrzelnością i odrobine traci, gdy potrzeba dłuuugich szkieł.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez acidjazz
    Witam

Jak byl juz taki temat to przepraszam - leniwy z natury jestem to i szukac się nie chce :razz:

W związku z tym, ze chcę sie przesiąśc z poczicwego Canona EOS 3 na cyfowy SLR, pytanie ja w temacie - jaki korpus wybrac - 30D czy 5D.

Przeczytałem już wszystko na wszystkich forach i nie jestem a ni o ciut madrzejszy. Nie biorąc pod uwage wielkosci matrycy oraz ilosci pikseli (wiadomo ogólnie, ze w tym wypadku czym wiecej tym lepiej) prosze szanownych forumowiczów o rade.

Pozdrawiam

AcidJazz
    Ja z lenistwa kupiłbym oba , a później się zastanawiał , którym robić zdjęcia.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam

Pozdrawiam

AcidJazz
    Jak Cię stać to 5D choć ma jedną wadę - jest bardziej wymagający wobec optyki. A co do ilości pikseli to nie jest takie pewne że im ich więcej tym lepiej, b. ważna jest też wielkość fizyczna matrycy.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Nie biorąc pod uwage wielkosci matrycy oraz ilosci pikseli (wiadomo ogólnie, ze w tym wypadku czym wiecej tym lepiej)
    a kto ci tak "naplul w ucho" :-) ze sie tak z lenistwa zapytam?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartolomic
    ten temat to jawna prowakacja i admin powinien go usunąć. też jestem leniwy i nie chce mi sie odpowiadać. najlepiej kup sobie jednorazówke!! w końcu jaki Pan taki kram..

nie bede komentowal

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    To najpierw powiedz, do czego potrzebujesz ten aparat.

5d bije 30d na głowe chyba we wszystkim poza szybkostrzelnością i odrobine traci, gdy potrzeba dłuuugich szkieł.
    Wiem ze bije na glowe, ale czy roznica pomiedzy nimi warta jest 6k PLN?

Aparat potrzebuje do (w skrócie):

krajobrazów, zwierzat, portretow, dokumentowania zdarzen z zycia mojej rodziny, czasami do focenia imprez u znajomych - chrzty, wesela

Z obiektywów mam: 28-135 IS, 135/2 L, 17-40/4 L i 50/1.4 - czy one by dobrze grały z 30D?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    a kto ci tak "naplul w ucho" :-) ze sie tak z lenistwa zapytam?
    myle sie twierdzac, że czym wieksza matryca tym lepiej?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Obiektywy nieźle się sprawdzą z 30d, z 5d już mogą wychodzić słabości 28-135 i 17-40. To czy różnica jest między 5d i 30d jest dla ciebie tyle warta, to musisz sam rozstrzygnąć.

Mi do takich zastosowań, jak wymieniłeś, wystarcza sprzęt ze stopki: 300d i tanie obiektywy. Gdybym teraz kupował, to pewnie bym brał 20d lub mało chodzone 300d, ze względu na parę wad 350d.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

myle sie twierdzac, że czym wieksza matryca tym lepiej?
    nie, mylisz sie twierdzac ze czym wiecej pikseli tym lepiej

EDIT: poza tym jesli cie stac na 5D to sie nawet nie zastanwiaj, wart jest tych pieniadzy zwlaszcza do krajobrazu

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów