10 najlepsze
11 i 12 - złe kadrowanie (za dużo prawej, za mało lewej, za mało dołu) kompo kadru to podstawa
można kadrować również bardziej odważnie przez czoło itp. ale musi mieć to uzasadnienie w ciasnym portrecie
poza tym idziesz w złą stronę na siłę fotografując w ostrym słońcu w chwili, gdy większość fotografów z niego ucieka
szukaj też ciekawego tła, które współgrać będzie z modelką
w ogóle nie przekonuje obróbka w stylu zdjęcia nr. 11, no i uciekanie w B/W oraz w sepię przy portretach w plenerze to MZ duży błąd
masz świetną matrycę (wiem co potrafiwykorzystaj barwy i kolory, które generuje i nie psuj ich obróbką
pozwolę sobie Ciebie zacytować: "Co do kolorow to oczywiscie mam z naturalnymi barwami rowniez ale jesli mam 30 fotek tej samej dziewczyny to staram sie je jakos urozmaicac."
i tu popełniasz MZ błąd psując obróbką fajne zdjęcia - idź w naturalne kolory, pokaż emocje oraz dodaj życia komponując kadr pod względem ubioru modelki oraz kolorystyki tła
jak to ktoś kiedyś napisał zdjęcie w BW to jeszcze nie "artyzm"![]()
pozdrawiam i życzę kolejnych wielu udanych zdjęć i dobrego światła
ps. blenda odbijająca i transparentna przydaje się przy zdjęciach i piękna modelka nie zawsze będzie gwarancją udanych zdjęć![]()