Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 62

Wątek: Pomóżcie świeżo upieczonemu Canoniarzowi :)

Dopiero zaczyna Awatar Koowall
    Miasto
    Breslau

Domyślnie Odp: Pomóżcie świeżo upieczonemu Canoniarzowi :)

No to dobra wiadomość
    To ciężki wybór mnie czeka teraz
    Mógłbym nawet kupić te :

Filtr Hoya HD CIR-PL DIGITAL 58mm - Sklep fotograficzny Fotozakupy.pl oraz Filtr Hoya HD UV 58mm - Sklep fotograficzny Fotozakupy.pl,

ale czy warto ? Czy wersje Digital różnią się od zwykłych ?

Jakieś inne cenowo i jakościowo tak samo dobre ?

Pełne uzależnienie

ostatnio potrzebowałem polara do tele i chyba akustyk narzekał na tą hoyję hd, ostatecznie kupiłem B+W, ale widziałem że ponownie można kupić "stare" pro1 (nie digital) - mam używam, czy shmc dystrybucja hoyi chyba przyspieszyła ruchy.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    STM nie kręci przodem
    Ja tylko tłumaczę co znaczy, ze "kreci mordą"

Dopiero zaczyna Awatar Koowall
    Miasto
    Breslau

Zaraz zupełnie się pogubię co mam kupić :P Jedni mówią, że coś tam kupa. W testach wychodzi, że wcale nie tak źle i zajmuje dość przyzwoite miejsce
    Tak jak pisałem, potrzebuję lub nie jakąś UV'kę (Skylighta) i polar do robienia widoczków (góry, morze, niebo itp). do max razem 300 PLN

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Koowall Zobacz posta
    Zaraz zupełnie się pogubię co mam kupić :P Jedni mówią, że coś tam kupa. W testach wychodzi, że wcale nie tak źle i zajmuje dość przyzwoite miejsce
    Tak jak pisałem, potrzebuję lub nie jakąś UV'kę (Skylighta) i polar do robienia widoczków (góry, morze, niebo itp). do max razem 300 PLN
    Do tego, na tym forum (i nie tylko) trzeba się przyzwyczaić
    Nie traktuj każdego posta jak prawdy objawionej, opinie będą przeróżne, wnioski musisz wyciągnąć samodzielnie

Osobiście mam parę sztuk Hoya HD (tak UV jak i polarów) i jestem z nich zadowolony (bardzo przyjemne w czyszczeniu). Jak będę kupował kolejny, to też pewnie będzie to Hoya HD.
    Ostatnio edytowane przez wender ; 06-05-2014 o 15:25

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Koowall Zobacz posta
    testy trzeba czytać między wierszami np. w niemieckich zawsze wyjdzie że hama to świetne filtry, 300zł max to chyba da się zrobić bez specjalnych ograniczeń polar hoya shmc czy marumi mozna kupić za ok 150zł uv będzie tańsza. ja staram się wypowiadać tylko o tym czego sam używałem lub używam.
    ale ogólnie rzecz biorąc uv szczególnie do takiego obiektywu to zbędny wydatek.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 06-05-2014 o 16:07
    Jestem szumofobem
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Nie wiem czy to tradycyjne podjeście, ale UV to jest tylko po to, aby nie uszkodzić/porysować/zabrudzić szkła.
    Jeden raz się przydał jak stuknąłem obiektywem w krawędź kadłuba silnika.
    Filtry Marumi czy Hoya pewnie wielkiej różnicy nie zrobi.

Polorek, to raczej leszy niż gorszy. Używam Hoya CIR-PL z UV i bez - czyli markieting działa.

Uzależniony Awatar FlatEric

Problem jest taki ze dobry polar kosztuje wiecej niz kit.
    Z tym, że to jest obiektyw kitowy w wersji STM - a on już nie jest taki bardzo tani.
    Co do UV jako ochrony, to już kwestia samopoczucia fotografującego - moim zdaniem warto mieć, nawet gdy nie będzie się używać non stop, nawet w życiu codziennym są sytuacje gdy się jednak przydaje (fotografia dzieci, plaża, nad wodą itp.).
    Skylight natomiast na pewno nie - w cyfrze, gdzie balans bieli można dowolnie regulować, nie ma moim zdaniem najmniejszego sensu.
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Chaos zapanował
    Kup UV hoya zielone pudełko wystarczy do kita i super hmc hoya pol cir czarne pudełko, ten polar ma taka ot nie dogodność iż jest wąski, slim i jak masz duże paluchy zgrabiałe to ciężko się tym operuje. Sam filtr jest godny polecenia. Z tej samej serii polar z dopiskiem HD gdzieś w testach porównywałem i nie zbyt poprawnie wypadł. Używałem polarów różnych i były różnice, co do UV hoya zielona i czarna.. ja nie widzę różnic na fotografiach. Może przy jakiejś eLce szerokiej bym zauważył ale takowej nie posiadam.
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    Co do UV jako ochrony, to już kwestia samopoczucia fotografującego - moim zdaniem warto mieć, nawet gdy nie będzie się używać non stop, nawet w życiu codziennym są sytuacje gdy się jednak przydaje (fotografia dzieci, plaża, nad wodą itp.).
    a widziałeś takich co tak robią - ja nie, sam mam ze trzy uv i to takie topowe i o średnicy większej niż 58mm - jednego nigdy nie użyłem, drugi 77mm robi jako nośnik wazeliny jak akurat mam wenę artystyczną, te warstwy (w dużej ilości) antyodblaskowe (za które zapłaciłem) są fantastyczne w tym zastosowaniu - ale ufałka fajna - sprawdza się doskonale.
    Jestem szumofobem

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów