Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: ile razy 430ex blysnie?

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

ISO 400 przysłona 4.0 pomieszczenie 30 m kwadratowych, słabo oświetlone
    na lampie omni bouce i ustawione +0.6 EV

Fakt odległość nie była duża - 2 m, ale nie porównuj szybkości. ponad dwukrotnie więcej kaltek na sek to dwukrotnie mniejszy czas na nałoadowanie
    aku w lampie - GP 2500 Ah

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver
    ISO 400 przysłona 4.0 pomieszczenie 30 m kwadratowych, słabo oświetlone, na lampie omni bouce i ustawione +0.6 EV, aku w lampie - GP 2500 Ah, odległość nie była duża - 2 m,
    No i o to chodzi! Konkrety!
    Dlaczego to zawsze trzeba tak wyciągać?

Cytat Zamieszczone przez Driver
    ale nie porównuj szybkości. ponad dwukrotnie więcej kaltek na sek to dwukrotnie mniejszy czas na nałoadowanie
    To jasne, znaczy że zrobi to samo na ISO200 lub f/5,6 lub +1,6EV itd...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

powinna

poza tym wyjdż z założenia

tam gdzie 580 się "udusi to 430 juz dawno się "ugotuje"
    tam dzie 430 się spoci to 580 pociągnie lekutko

Poza tym w 350-tce iso 400 to chyba bez stresu a zasięg rośnie i to sporo ( o ile wieżyć liczniczkowi na lampie )

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Wydaje mi się, że wyjdzie mniej/więcej na to samo:
    20D + 580EX - body szybsze, lampa mocniejsza,
    350D + 430EX - body wolniejsze, lampa słabsza.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tyrachiel
    Lata praktyki z metzem mnie nauczyly, ze mam zawsze jeden blysk na sciskajacych sie vipow, teraz bedzie komfort czytaj - wiekszy margines mojego bledu
    Eeee przesadzasz chyba. Jakiego Metza miałeś? Ja mam (niestety wciąż w serwisie) 54 MZ-3. Bardzo fajna lampa

Domyślnie

liczba przewodnia to raz ale za naładowanie i gotowość do strzału odpowiadają kondensatory - przynajmniej tak myśle - jak gadam głupoty to niech mnie ktoś poprawi

no i musisz wiedzieć ze w danych warunkach ( które śa powiedzmy stałe ) i ustawieniach aparatu żeby doświetlić 430 musi ona oddać strał na 85 % mocy ( powiedzmy ) to 580-tce wystarczy oddać strzał na 65 % mocy. To która będzie szybciej gotowa do 2 strzału ?

Lepiej mieć zapas mocy niż stresować się że tej mocy ci zabraknie, przynajmniej takie jest moje zdania

nigdy nie miałem w rece 430. szkoda ze użytkownicy milcza. jak mogę powiedzieć co potrafi 580, praca 430 to w moim przypadku gdybanie

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Driver: nie znam 580 ale taki wynik.. wydaje mi się że tylko przy doświetlaniu cieni. Przy "normalnych" i silniejszych błyskach po 13 głowica by zmieniła stan skupienia

tyrachiel
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff
    Eeee przesadzasz chyba. Jakiego Metza miałeś? Ja mam (niestety wciąż w serwisie) 54 MZ-3. Bardzo fajna lampa
    ---
    metza 32ct3 co bym z nim nie wyprawial to i tak ladowala za wolno.
    A 580 faktycznie, rozwiazala by problem bezdyskusyjnie. Aczkolwiek jestem w tej sytuacji, ze wole nadmiar kasy wsadzic w szkla, z slabsza lampa dam sobie rade. Dziekuje wszystkim.

Domyślnie

No to jako użytkownik 430-tki który miał romans z 580-tką wtrące swoje trzy grosze...

Oczywiście przed nawias to co wszyscy wiedzą - że wszystko zależy od odległości, motywu, światła zastanego, ISO i całej masy innych rzeczy...

Robiąc zdjęcia na turniejach (zwykle słabe światło zastane, serie się czasem przydają - odległość zwykle około 5m) średnio 430 przy 4 zdjęciu zdycha, 580 zdychała przy około 7-8 (podejrzewam że z 20D przy 5kl/s zrobiłaby też około 4).

P.S. Oczywiście "zdycha" oznacza niedoświetlone poprawnie zdjęcie w serii :smile:

Pozdrawiam
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów