Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Jakie body do Canon EF 85mm f/1.8 USM

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie Jakie body do Canon EF 85mm f/1.8 USM

Witam,

Wybrałem lepsze szkło Canon EF 85mm f/1.8 USM i teraz szukał do niego gorszego body. Na początku myślałem o 50mm f/1.8 ale naoglądałem się zdjęć robionych 85mm i stwierdziłem że będzie lepszy. Ma on też sporo dobrych opinii na forum. Na fotkach widać, że można zrobić nim ładny portret niemowlaka(na tym mi zależy) jak i rodzinne zdjęcia w plenerze.

http://photography-on-the.net/forum/...postcount=9118

www.pixel-peeper.com - advanced search

Przeglądając fotki robione na pixel-peeper.com widzę, że ludzie używają różnych body od 20D do 5D. Chciałem się poradzić, które body kupić patrząc na mój budżet - 2500zł na całość. Nowe szkło to 1400zł, więc zostaje mi 1100zł na body.

Teraz dwa problemy w tym całym zakupie:
    W późniejszym czasie będę chciał dokupić lampę, myślę o Speedlite 430Ex II. Lampę można wyzwać zdalnie (postawić w innym miejscu niż błyskać dziecku po oczach), z czego chciałbym móc skorzystać bez dokupowania dodatkowych wyzwalaczy. Czyli potrzebne body z możliwością zdalnego wyzwalania lampy. Druga sprawa, to żona chciałaby móc nakręcić filmik(aparat nieruchomo na statywie, rejestrujemy dziecko w łóżeczku, jak się bawi, itp). Nie wiem na ile będziemy tego używać ale była by to opcja na przyszłość.

Na razie kupie coś do 1100zł może później zmienię np. na 60D.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Jakie body do Canon EF 85mm f/1.8 USM

40d bo 50d za 1100zł ciężko będzie trafić

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Przy takim budżecie - 40D. Jak jesteś w stanie trochę dołożyć, to polowałbym na 5D.

--- Kolejny post ---

Z lampą to trochę nie tędy droga... wyzwalanie zdalne mało wniesie. Palnik do góry i odbłyśnik lepiej się moim zdaniem sprawdzą.

Coś już napisał Awatar pr83
    Miasto
    Kielce

Wsyzstko ładnie, pięknie tylko koledzy nie wzięli pod uwagę faktu, że aparat ma również służyć do video. W tej cenie nóweczka 1100D zamknie się pięknie w budżecie a na początek zabawy spokojnie starczy. Później będzie zabawa w zmienianie body.

A tak na dobrą sprawę to 85mm do mieszkania na aparacie z matrycą APS-C to trochę wąsko... Lepiej już zdecydowanie 50mm 1.4. I jaśniejsze i trochę więcej się na zdjęciu zmieści. Nie będziesz musiał z drugiego pokoju zdjęć robić

Bywalec

Z lampą to nie wiem jak do końca będzie. Nie chce kupować czegoś z czego nie skorzystam. Jeżeli ta lampa ma zdalne wyzwalanie a mnie nie będzie to potrzebne to może kupie inną. Jeszcze się tym nie interesowałem.
    Mnie filmy nie interesują, bardziej żona chce. Może jej kompakt kupie. Filmy nie są priorytetem.
    Poprzeglądam zdjęcia robione tą 50-tką ale raczej zostanę przy 85-tce.

Licytuje 30D od użytkownika 1982wojtek. W sumie za dużo na body nie chcę wydać.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

550d za 1100zł powinno się znaleźć a jak nie to minimalnie dołożyć.

Coś już napisał
    Miasto
    Pomorze

30d bym nie kupił, to już dziadek . Lepiej coś nowszego np 550d ,jak wspomniał kolega salas. Z tą ogniskową to w mieszkaniu też nie poszalejesz, zdecydowanie lepiej 50 1.4 lub nawet 30 1.4 jeżeli to ma być szkło do robienia zdjęć dziecka, w domu.
    Cyfrowo i tradycyjnie.

Bywalec Awatar Element7th
    Miasto
    Poznań

Powiem Ci z doświadczenia (syn ma teraz 6 miesięcy), że 85mm na cropie będzie ciasno. Fakt, nie będziesz wtykać dziecku obiektywu w nos, co może też płoszyć dziecko, jednak jak maly/a zacznie się przemieszczać to często będziesz miał problem z wycofaniem się, żeby zrobić szerszy kadr. (chyba, że masz chatę jak hangar).

Ja zacząłem na 50mm na cropie (czyli blisko 85mm na FF), a jak mały zaczął pełzać/raczkować to zmieniłem body na FF a obiektyw został i mam teraz ten realny kąt widzenia 50tki, jednak wiem że za chwil parę będę potrzebować czegoś jeszcze szerszego i pewnie skończy się na jakimś zoomie uniwersalnym, bo nie wyobrażam sobie latania z tą 50tką w koło dziecka, żeby jakiś kadr sensowny złapać.

Na Twoim miejscu nie brałbym 85 a zaczął od 50. Węższe będą się średnio spisywały w bliskich ujęciach, a przy noworodku to 80% wszystkich zdjęć Jak podrośnie to będziesz zmieniać/dodawać coś szerszego.
    Ostatnio edytowane przez Element7th ; 05-05-2014 o 21:24

Bywalec

Pomyślę nad tą 50-tką. Na razie nie wiem, jakie body. Wolałbym coś z serii xxD, wydają mi się bardzie poręczne ale czy lepsze od xxxD.

Pełne uzależnienie

Zamierzasz kupic aparat z matryca APS-C
    W pierwszym podanym linku zdjecia sa z 5D (FF), w drugim powinienes wyfilrowac sobie zdjecia z APS-C.
    Sam obiektyw jest dobry (posiadam takowy), ale troche inaczej bedzie na FF, a inaczej na APS-C.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów