Cytat Zamieszczone przez gregblok Zobacz posta
Ad1.
Przy pracy z lampą w trybach automatycznych Auto ISO w każdym znanym mi Canonie podnosi się tylko do 400.
Maksymalny czas w trybie AV ustawiasz w menu Sterowanie zewn. Speedlite - masz 3 możliwości AUTO, zakres 1/200-1/60, 1/200 na sztywno.
Praca z flash'em i długim czasem naświetlania nazywa się techniką rozciągania czasu:

Techniki fotografowania z lampą błyskową - rozciąganie czasu

Najlepiej fotografując z lampą używać trybu M, wówczas mamy pełną kontrolę nad naświetlaniem tła, a TTL lampy zwykle dobrze radzi sobie z naświetleniem pierwszego planu. Jakby co to korekta +/- flash'a
Ew. jak nie lubisz M to Tv
Właściwie to do tej pory używałem tylko M i dopiero odkrywam Av - wydał mi się bardzo przyjazny do focenia w zmiennych warunkach gdzie jest mało czasu i trzeba zdać się na automatykę np. kościół i potem szybko open space, tylko problem mam właśnie z tym schodzeniem aparatu poniżej zadanego min czasu :/

Cytat Zamieszczone przez gregblok Zobacz posta
Ad2.
W pozycji - Nastawy czułości ISO, oprócz ustawienia min. czasu naświetlania ustaw automatyczny zakres ISO.
W sytuacji gdy w trybie AV automatyce "zabraknie" czułości ISO z wybranego zakresu dopiero wówczas będzie schodziła z czasem, ponieważ jest to ostatnia zmienna mająca wpływ na expozycje (AV ustawiłeś, zakres ISO wybrany przez Ciebie się skończył, więc automatyce nie pozostaje nic innego jak wydłużyć czas poza ustawiony próg, aby zapobiec niedoświetleniu.
Dzięki za odpowiedź. Tyle że właśnie czułość ISO mam ustawione na Auto i zakres i Auto zakres mam 100-25600 + min. czas na 1/125 a i tak schodzi mi poniżej czyli np. 1/30 i więcej.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez tkosiada Zobacz posta
1- normalne gdy jest podpięta lampa, to samo jest w instrukcji, tylko przejście na tryb M pomaga
Dzięki, tego nie wiedziałem

Cytat Zamieszczone przez tkosiada Zobacz posta
2 - przy prawidłowo nastawionym auto iso jedyny moment kiedy aparat zaczyna ruszać/zmieniać wartość czasu to to że zakres iso musiał mu sie skończyć a przesłony nie może ruszyć bo jest w priorytecie
zwiększ zakres iso lub zmień czas na 1/60 lub załóż jaśniejsze szkło
To by się zgadzało w przypadku lampy - doszedł do max ISO 400 i potem zignorował ustawienie min czasu 1/125 i zszedł niżej żeby osiągnąć ekspozycję, tylko dlaczego schodzi niżej bez lampy, czy jeśli jest naprawdę ciemno zignoruje ten ustawiony min czas żeby osiągnąć ekspozycję??