Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: cicha migawka jako priorytet - 5d3 czy coś innego?

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Question cicha migawka jako priorytet - 5d3 czy coś innego?

Ponieważ zajmuję się fotografią teatralną, cicha migawka to dla mnie priorytet. Przez lata fotografowałam 5d2 z podniesionym lustrem, w grudniu kupiłam 5d3 i to było objawienie - wreszcie mogłam zacząć fotografować normalnie, a dźwięk wyciszonej migawki z powodzeniem chowałam w muzyce czy głośniejszym dialogu. Teraz czeka mnie wymiana drugiego body - moje 5d2 ma już na liczniku 375 tys. klapnięć, a ja lubię pracować na dwa aparaty.

I właściwie - byłam zdecydowana na kupno drugiego 5d3, ale weszłam na forum i zaczęłam czytać i pojawiły się wątpliwości. Dlatego proszę o radę: jaki korpus, poza 5d3 i 6d (i 1dX, ale jego nie biorę pod uwagę na razie) dysponuje trybem cichej migawki? Najbardziej kusi mnie coś ze starszych jedynek 1ds3 albo 1d4 - ale czy z kolei one cichą migawkę mają? Poza migawką priorytety dla mnie to dobry autofocus i obrazek na wysokich iso. I 5d3 to wszystko ma, ale... no właśnie. Zamotałam się. Będę wdzięczna za rady.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie Odp: cicha migawka jako priorytet - 5d3 czy coś innego?

Jak Cie stac na drugie 5d3 to nie ma co myslec. Takie samo body to wygoda, a skoro 5d Ci pasuje to wiadomo co dalej

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Z kasą nie me problemu, gorzej z wyborem Wiem że dwa identyczne body to wygoda, bo przez ostatnie lata pracowałam na 2x 5d2. Teraz właściwie decyzja była już podjęta ale włączyło się gdybanie, że może coś z serii 1 da mi to, czego nie mam w serii 5?

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Wieksze ciezsze i inna klawiszologia, nowa piatka lepsza niz stare 1d, nie ma co kombinowac. To tak wg mnie.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Miałem 1Ds2 i 5Dx (x=0/1,2,3), używanie "razem" to duże wyzwanie, jeśli nie jesteś "sztukmistrzem" to odradzam.

Też polecam 2x5D3

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

1Dx ma tryb cichy, ale jest on glosniejszy (badz porownywalny) jak tryb "glosny" w 5d mk3.

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

6D bardzo ładnie ogarnia i taniej o 4 tysie. Tylko będziesz na klawiszologię klął troszkę ale do ogarnięcia. Obrazek taki sam jak w 5D3...

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    Tylko będziesz na klawiszologię klął troszkę
    Na forum są również kobiety
    CMEHA - reszta to upgrade

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

aaah, przepraszam Kasiu najmocniej Kobieta z dwoma 5D3 jest dla mnie obrazkiem nie do ogarnięcia
    Ostatnio edytowane przez rojo ; 07-05-2014 o 22:47

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Dzięki wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie, które jako żywo można zaliczyć do durnych problemów pierwszego świata. Drugie 5d3 kupione.

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    aaah, przepraszam Kasiu najmocniej Kobieta z dwoma 5D3 jest dla mnie obrazkiem nie do ogarnięcia
    Rojo, kurcze, ogarniałam 2x5d2 gripped to i 2x5d3 ogarnę
    A 6d - niestety, sprzęt fajny ale nie dla mnie. Testowałam na spektaklu teatru tańca i niestety, efekty pracy AF podobne jak z 5d2, a dla mnie komfort szybkiego AF w trudnych warunkach oświetleniowych to podstawa. Poza tym udało mi się minimalnie używane 5d3 wyrwać za 8 500, więc raczek 4k na tym biznesie nie straciłam

Uprawnienia umieszczania postów