Tombas, a w czym przeszkadzają Ci okulary podczas fotografowania? Serio pytam, bo sama fotografuję w okularach od zawsze - też soczewki odpadają.

Jeśli chodzi o patenty, które znam, to widziałam okularników używających takiego ustrojstwa: Muszla oczna - Canon 22mm okrągła - infoto.pl
(Tak, pamiętam że pytałeś o oryginały, ale jeśli nie wiesz, czy rozwiązanie Ci będzie odpowiadało to może lepiej zaryzykować 20 pln?)

Poza tym nierzadko spotykam się z tym, że okularnicy fotografują ze zdjętą muszlą oczną. Ja - jak pisałam - używam normalnego wizjera i jedyne co mi przeszkadza, to parowanie szkieł i wizjera, co zdarza się podczas upałów i mrozów.

Aha, a opcji wizjera LCD - nie polecam. Niewygodne to okrutnie, wiem, sama korzystałam, kiedy fotografując w teatrach chciałam być bardziej dyskretna niż ustawa przewiduje. Niewygoda polega na primo: kolejnej rzeczy wiszącej na pasku na szyi, secundo na dość nietrwałym mocowaniu - cały wizjer trzyma się na magnesiku, który jakoś specjalnie mocny nie jest. Wiec jeśli masz na sobie torbę, aparat, wizjer i np. chcesz zmienić szkło, to prawdopodobieństwo, że coś zaliczy kontakt z podłożem, jest bardzo duża.