Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Problem z Heliosem

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie Odp: Problem z Heliosem

W Nikonach np. potrzeba przejściówki z soczewką bo odległość ostatniej soczewki od matrycy jest mniejsza niż obiektywów dedykowanych. U Canona ta odległość jest większa i nie ma potrzeby stosowania soczewek w przejściówkach. Dlatego mogłeś się spotkać z takim pojęciem. Swoją drogą obiektywy M39 (np. z FEDa 5) w Canonie mają taką samą przypadłość a więc nie ostrzą na nieskończoność po zastosowaniu redukcji gwintowej M39->M42 i podłączeniu za pomocą przejściówki M42->EOS do body. Maksymalna odległość ostrzenia jaką mi się ze starym Industarem na M39 uzyskać to jakieś 15cm
    Poszukaj w googlach lens flange
    FF + trzydziestka piątka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Izzo Zobacz posta
    Witam,
    nie wiem czy to dobre miejsce natomiast nic nie szkodzi zapytać.
    Niedawno wpadł mi w ręce Helios 58/2, szału nie ma natomiast skoro go już mam chciałbym z niego skorzystać, natomiast pojawił się pewien problem.
    Nie wiem jak będzie działać z body bo nie mam jeszcze przejściówki natomiast jak kręcę pierścieniem przysłony to reaguje w od 2/f do 4/f późniejsze kręcenie nie zmienia otworu.
    Stąd moje pytanie, czy będzie działać na pełni z body, czy to jakaś usterka, a jeśli usterka czy da się to jakoś naprawić?

Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam
    Przymknij ile się da i zobacz czy na listach przesłony nie ma oleju. ten model łatwo rozebrać a wyczyszczenie listków nawet z jednej strony pomaga na niesprawności przesłony.

Nie widzę plam oleju, ale chyba i tak będę musiał go rozebrać

Bywalec
    Miasto
    Radom

a nie ma na obiektywie przełącznika a/m?
    jeśli jest to na "m" przysłona powinna się przymykać zgodnie z kółkiem nastaw...

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Ten model nie ma przełącznika.
    FF + trzydziestka piątka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    W Nikonach np. potrzeba przejściówki z soczewką bo odległość ostatniej soczewki od matrycy jest mniejsza niż obiektywów dedykowanych. U Canona ta odległość jest większa i nie ma potrzeby stosowania soczewek w przejściówkach. Dlatego mogłeś się spotkać z takim pojęciem.
    Chyba nie tak do końca jest jak piszesz. W Canonach też występuje problem ostrzenia na nieskończoność, a wynika on z tego, iż obiektyw jest odsunięty od body o grubość zewnętrznego pierścienia przejściówki. W zależności od konstrukcji obiektywu i przejściówki problem może, lecz nie musi występować.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Dziekuje za sprostowanie, nigdy sie nie spotkalem z wymienionym przez Ciebie przypadkiem a troche tych m42 przerabialem wiem, ze niektore moga haczyc o lustro we FF

Wysłane z mojego ZTE V967S przy użyciu Tapatalka
    FF + trzydziestka piątka

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Moim zdaniem powinieneś to olać, bo jestem przekonany że i tak większość zdjęć będziesz robił na pełnej dziurze. Podpowiada mi to własne doświadczenie z M42

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

chyba że zamierza krajobrazy, panoramy. Powalczyć można, dużo instrukcji w necie można znaleźć
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów